Şedinţă secretă, la Slatina, despre sistemul antirachetă de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Prefectura Olt din municipiul Slatina a avut loc, miercuri – 11 decembrie, o şedinţă cu uşile închise despre amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale Statelor Unite în ţara noastră, în comuna Deveselu. Şedinţa s-a desfăşurat departe de ochii jurnaliştilor, care au aflat de eveniment dintr-un sec comunicat de presă emis de Prefectura Olt.

Şedinţa de la Slatina a fost organizată cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi, potrivit unui comunicat de presă remis mass-media de către Prefectura Olt la final, a fost o întâlnire “de informare şi coordonare” cu structurile implicate în vederea îndeplinirii obligaţiilor stabilite prin Aranjamentele de implementare asumate de către Autoritatea Desemnată Română şi cea Americană.

Interpelat telefonic, prefectul Cătălin Rotea a explicat că, deşi în cadrul şedinţei nu s-au discutat subiecte cu caracter secret, totuşi, la solicitarea Ministerului Apărării, accesul mass-media a fost interzis.

“Personal, nu aş fi avut nicio problemă ca jurnaliştii să fie prezenţi la această şedinţă, dar aceasta a fost dorinţa expresă a reprezentanţilor Ministerului Apărării, iar noi am respectat-o. Nu s-au discutat subiecte secrete, dar totul a avut, dacă vreţi, un caracter intern, adică s-a discutat, printre altele, despre furnizarea şi asigurarea de servicii medicale pentru forţele Statelor Unite şi procedurile de intervenţie ale ambulanţelor în cadrul Bazei militare de la Deveselu etc.”, a declarat Rotea, care a precizat că astfel de şedinţe vor mai avea loc şi în viitorul apropiat la Prefectura Olt, respectiv undeva în primăvara anului viitor.

La evenimentul de la Slatina au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Consiliului Judeţean Olt, precum şi ai unor instituţii publice din judeţul Olt. În cadrul şedinţei au fost prezentate, printre altele - potrivit aceluiaşi comunicat de presă menţionat mai devreme - Aranjamentele de implementare privind forţa de muncă angajată local, procedurile vamale, taxele şi procedurile scutirii de taxe, problemele de mediu, respectiv serviciile de medicină legală efectuate în comun cu specialiştii români şi reprezentantul regional al forţelor Statelor Unite ş.a.

Reamintim că, pe data de 28 octombrie, a avut loc momentul oficial al demarării lucrărilor de construcţie la baza militară americană din comuna Deveselu, unde urmează a fi instalat un avansat sistem de apărare împotriva rachetelor balistice aparţinând SUA. Baza militară americană de la SUA se apreciază că va deveni deplin operaţională până la finele anului 2015. Aproximativ 250 de persoane vor asigura funcţionarea permanentă a acesteia. În prezent, în incinta bazei se află aproape 800 de persoane – muncitori ai firmelor care lucrează la amenajarea locaţiei.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO  România, apărată de scutul antirachetă american de la Deveselu cu 24 de rachete

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite