Apetit scăzut al oltenilor pentru asigurarea locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul asigurării pentru beneficiarii de ajutor social va fi suportat de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale.

Majoritatea oltenilor par să nu fii auzit că riscă amenzi dacă nu-și vor asigura locuinţa împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Pentru cei mai mulţi dintre ei, asigurarea  obligatorie a casei sau apartamentului înseamnă doar alţi bani în plus scoşi aiurea din buzunar.
Până la 15 iulie, fiecare proprietar de casă sau apartament era obligat să îşi asigure locuinţa împotriva unuia din riscurile anterior menţionate. În caz contrar, aceştia vor fi amendaţi de primăriile de care aparţin cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei. Potrivit datelor postate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, judeţul Olt se află pe ultimele locuri în ce priveşte numărul celor care şi-au asigurat locuinţele împotriva dezastrelor. Din totalul de 7.649 poliţe de asigurare încheiate în termenul legal, 4.476 au fost încheiate de locuitorii din mediul rural. Potrivit ultimului recensământ general, Oltul numără 185.468 de proprietăţi cu destinaţia de locuinţe.
La Slatina, primăria nu centralizase până ieri numărul celor care nu şi-au asigurat locuinţele împotriva dezastrelor.  “Avem ceva probleme tehnice. Imediat ce vom reuşi să rezolvăm problema, o să aflăm câţi slătineni nu şi-au făcut asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor, iar după 5 august le vom trimite acasă somaţii prin Direcţia Economică, cea care va aplica amenzile. Ei vor avea termen 15 zile de la primirea avertismentului ca să încheie asigurarea, altfel vom trece la amenzi”, a declarat Ana Anghel, viceprimar de Slatina. Conform datelor statistice, în municipiu sunt înregistrate 25.000 de apartamente.
Nici în teritoriu situaţia nu pare mai bună. Primarul din comuna Fălcoiu, Petrişor Alexandru, a spus că doar 30% dintre locuitorii comunei s-au conformat Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor: “Am înţeles că mai există un termen de păsuire pentru care nu s-au asigurat în termen, aşa că vom continua să vorbim cu oamenii şi să îi facem să înţeleagă situaţia. Am trimis doi oameni din primărie să bată din poartă în poartă şi ne aşteptăm că în aceste zile, odată cu sosirea pensiilor, să crească numărul celor care îşi vor face asigurare obligatorie. Vor fi cu siguranţă însă şi oameni care chiar nu îşi vor permite o asigurare”, a afirmat edilul.

Asigurări şi în rate

O explicaţie a numărului redus de asigurări împotriva dezastrelor este dat şi de cuantumul redus al poliţelor de asigurare – 10, respectiv 20 de euro (40-60 de lei, n.a.), care nu aduce câştiguri importante asiguratorilor. Din acest motiv, nici agenţii de asigurări nu s-au înghesuit să meargă la proprietari acasă și au așteaptat ca oamenii să îi caute personal pe ei. “Din varii motive, cred că cetăţenii s-au așteptat ca noi să le batem la ușă şi să îi întrebăm dacă vor să îşi facă asigurare. În general au venit oamenii la noi”, a spus Marin Lupu, agent de asigurări.
Preţul unei poliţe obligatorii este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, n.a.) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B şi de 20.000 euro pentru cele de tip A. De încheierea asigurării obligatorii sunt scutiţi cei care deţin asigurări facultative în care sunt incluse şi cele trei riscuri – inundaţii, cutremur, alunecări de teren. De menţionat că suma poate fi plătită şi în rate. Pentru beneficiarii ajutorului social, costul asigurării va fi suportat de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, urmând să fie reţinut eşalonat din ajutorul social.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite