Video Antreprenorii care investesc în Educație. „Copiii aceștia vor să învețe. Decât să dăm vina pe stat, mai bine punem mâna și facem“ VIDEO
0Patru familii cu povești greu de dus și o grădiniță de țară dintr-o clădire care stă să cadă au primit un ajutor aproape nesperat de la o mână de oameni care nu vorbesc despre investiția în Educație, ci pun mână de la mână și o construiesc.
Clubul Antreprenorilor Olt a făcut într-o seară cât statul, cu toate instituțiile sale, nu reușește de atîta amar de vreme: a organizat o gală în cadrul căreia s-au strâns sume generoase pentru a ajuta patru familii, în total 11 copii, și o grădiniță din mediul rural.
Sunt cinci povești triste cărora antreprenorii le-au scris, prin donațiile lor, un final fericit, licitând pentru a intra în posesia a 17 obiecte realizate de copii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 și Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă”, ambele din Slatina. Gala cu scop caritabil „Educația prinde aripi” a avut loc marți-seară, 4 aprilie 2023, la Slatina.
„Am simțit că devenisem cerșetorii părinților”
Trei cadre didactice au avut curajul să recunoască faptul că sistemul public nu se descurcă nici pe departe așa cum ni se spune. Sunt educatoare, dar sunt și oamenii care cu ani buni în urmă s-au implicat și au format asociații pentru a strânge bani pentru achiziția de materiale didactice și tot ce mai este necesar unei grupe de grădiniță în sistemul de stat.
„Am simțit că deveniserăm cerșetorii părinților”, a mărturisit Violeta Bălă, explicând cum a fost convinsă, de o femeie-antreprenor, să înființeze asociația „Cu părinții alături”. Ea a strâns astfel formularele prin care un procent din impozitul pe venit, care altfel ar reveni statului, poate fi direcționat anual pentru susținerea ONG-urilor.
Corina Nistor este un alt „cadru didactic care a alergat după formulare”. Astăzi le spune celor care vor să ajute că „nu trebuie să ajuți cu mult, ci trebuie să fim cât mai mulți oameni care să ajute cu puțin”, așa că a adunat acei oameni mulți.
Elena Leulescu, reprezentanta Asociației „Împreună pentru Educația Viitorului”, tot educatoare și tot părinte care nu poate rămâne indiferent la suferința copiilor din familiile sărace, strânge la rândul său fonduri din donații și-i ajută pe colegii din tot județul să ajute.
Educatoarele nu doar că au reușit să facă ceva dincolo de veșnicul „Nu avem cu ce, nu ni se dă”, dar au început să-i ajute și pe cei care au și mai mare nevoie, evenimentele caritabile organizate depășind cu mult granițele unităților în care activează.
Cercul oamenilor care fac bine s-a mărit până când s-a ajuns la parteneriate precum cel cu Asociația Clubul Antreprenorilor Olt. Educatoarele au semnalat nevoia, iar antreprenorii au găsit soluția de a o satisface.
„Într-o grădiniță de stat, în afară de pereți, utilități și salarii, statul nu investește”
„Ideea a pornit de la celebrul formular 230. Știți, sunt destui părinți alergați prin școli de către cadrele didactice care vin și spun: „Ajutați-ne, că vrem să ne facem treaba! Știm cum să facem tot procesul educațional, dar mai avem nevoie de materiale”. Și atunci a venit întrebarea: „Dar cum, nu este o grădiniță de stat? Sau „Grădinițele de stat nu sunt echipate cu tot ce trebuie?”. Nu știu câți dintre dumneavoastră știți, dar într-o grădiniță de stat, în afară de pereți, utilități și salarii, statul nu investește. Dacă vrei să inveștești, evident că nimeni nu știe mai bine decât un antreprenor ce înseamnă investiția”, a explicat reprezentantul Clubului Antreprenorilor Olt, Dan Preda, cum s-a ajuns la ideea galei.
Ajutând, a continuat antreprenorul, a ajuns să afle și de nevoile familiilor din mediul rural, care vor să-și țină copiii la școală, conștienți că e singura lor șansă de a scăpa de sărăcie, dar care nu pot.
„Ce am simțit la ei este nu numai că au realizat nevoia și chiar sunt conștienți că doar prin educație, doar prin școală, pot să se realizeze, ci am simțit că au dezvoltat o dorință. Iar noi știm, în antreprenoriat, că asta ne împinge înainte, asta nu ne lasă să dormim noaptea, pentru că nevoile s-au acoperit deja. Dar dorința aceasta ne-a făcut să vrem să ne punem toți la aceeași masă, să nu dăm vina unii pe alții că statul a făcut sau n-a făcut” le-a mai spus Dan Preda colegilor săi antreprenori, la debutul galei.
„Aș vrea și eu să rămân la after-school...”
Cei 11 copii pentru care educatoarele au apelat la sprijinul antreprenorilor au pe umeri greutăți pe care niciun copil nu ar trebui să le ducă.
„Diana a rămas singură de la doi ani, Mario - de la șapte ani, mama a ales să plece. Tatăl a muncit foarte mult și s-a zbătut foarte mult să-i crească. S-a împrumutat, a luat o casă și i-a adus în Slatina, la Școala „Vlaicu Vodă”, unde învață și copilul meu. Îmi spunea Diana, într-una din zile, când ne-am întâlnit, că și-ar dori și ea să rămână la after-school, să-și facă temele și să mănânce cu el. Prima dată când Dan mi-a propus să găsesc astfel de cazuri, gândul meu a fost la ei. Automat, dacă fetița va rămâne la after-school, fratele ei are mai mult timp și liniște acasă”, a prezentat educatoarea Elena Leulescu primul caz.
Un altul este cel al unei familii din localitatea olteană Cungrea. Roberta, elevă la liceul Pedagogic, viitoare învățătoare, are nevoie de sprijin pentru a rămâne în cămin. Mai are acasă un frate, iar tatăl nu mai reușește, din ce câștigă, să susțină toate cheltuielile.
„Noi stăm într-un zăvoi și nu avem curent electric”
O a treia familie care are nevoie de ajutor trăiește în condiții greu de imaginat în anul 2023. „Mi-au spus: <Noi stăm într-un zăvoi și nu avem curent electric>”, a expus educatoarea, succint, situația lor.
Familia nu are documente pentru casa în care locuiesc și nu pot fi branșați la rețea, așa că pentru ei se dorește montarea unor panouri solare care să le permită să-și asigure cel puțin iluminatul și să folosească aparate electrice cu un consum mic.
O a patra familie a reușit cu greu să ridice o casă, dar au mobilat o singură cameră, insuficient pentru părinți și cei patru copii. Pentru ei deja s-au făcut măsurători pentru a li se aduce mobilă nouă pentru toată casa, dar și rechizite pentru copii.
„Să nu-i lăsăm pe acești copii să renunțe la educație!”
Ajutorul oferit cu banii strânși la gală pentru cel de-al cincilea caz înseamnă sprijin nu doar pentru o familie, nu pentru două, nu pentru trei, ci pentru un sat întreg. Este vorba despre grupa de grădiniță dintr-un sat al comunei Vitomirești, care funcționează într-o clădire veche de peste un secol, în care nu s-a mai investit de multă vreme. Acolo au rămas acolo doar copiii de care se ocupă o tânără educatoare.
Impresionată de efortul tinerei educatoare de a-i primi pe copii în fiecare zi și a-i face să-și dorească să revină de fiecare dată cu drag, deși nu are prea multe materiale didactice, a fost educatoarea Corina Nistor, cea care a ajuns în școală în calitate de metodist.
„Să nu-i lăsăm pe acești copii să renunțe la educație înainte de-a o începe! (...) Noi avem foarte mult material didactic, imagini, jetoane... Noi avem ajutorul părinților. Noi astăzi, aici, suntem și ca să o ajutăm pe domnișoara educatoare să transforme fiecare zi într-o poveste”, a pledat Corina Nistor pentru cazul tinerei educatoare din Vitomirești care are nevoie de sprijin.
Lucrările realizate de copii, cel mai probabil cu sprijinul cadrelor didactice, și licitate în cadrul galei au avut un succes extraordinar. Nu s-a vândut nimic cu mai puțin de 1.500 lei, suma de pornire fiind fixată la 300 lei. Fondurile astfel strânse au depășit așteptările și necesarul calculat pentru cele cinci cazuri. Mai mult, antreprenorii s-au oferit să susțină și alte cheltuieli pentru familiile care, pe mai toată durata galei, au avut lacrimi în priviri.