Alegeri complicate la Camera Federativă a Medicilor. Dr. Brătoi: „M-am înscris, dar aşa, mai mult să-i aduc pe membri la vot, îi las pe cei mai tineri!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Camera Federativă a Medicilor, sindicatul care reprezintă peste 300 de medici din SJU Slatina şi din spitalele din Balş şi Corabia, au loc pe 7 martie alegeri. Înscrierile sunt „la liber“, spune liderul în funcţie, dr. Eufrosina Brătoi. Mai mulţi membri ai structurii actuale de conducere au plecat însă, între timp, din sindicat.

Medicii membri de sindicat ai Camerei Federative a Medicilor din Spitalul Judeţean Slatina, Spitalul Orăşenesc Balş şi Spitalul Orăşenesc Corabia sunt chemaţi să aleagă noi şefi la sindicat, data alegerilor fiind comună cu cea a colegilor de la Colegiul Medicilor – 7 martie.

Sunt primele alegeri după ani buni de când fiinţează, sub diverse forme, acest sindicat, însă organizate în pripă şi mai mult de ochii lumii, acuză foşti membri care de curând au părăsit organizaţia sindicală. Ba cât se poate de libere, iar dovada o reprezintă candidaturile, spun cei care au rămas.

Scurtă istorie a unui conflict neasumat

Deşi există de la începutul anilor ’90 (de atunci a rămas şi statutul în care nu sunt clar stabilite  nici durata mandatului, nici procedura de organizare a alegerilor etc.), sindicatul medicilor a renăscut în actuala formă acum aproximativ  5 ani, timp în care nu au avut loc alegeri, cei care şi-au asumat iniţial conducerea purtând stindardul.

S-a plecat de la câteva zeci de membri şi s-a ajuns la peste 300 în cele trei unităţi spitaliceşti, cei mai mulţi, evident, din Spitalul Judeţean. S-au afiliat la Camera Federativă a Medicilor din România, iar liderul sindicatului din Slatina, dr. Eufrosina Brătoi, a câştigat în 2013 un post de vicepreşedinte în structura naţională. Între timp s-au câştigat în instanţă un război cu Spitalul Judeţean (medicii au obţinut dreptul de a intra cu maşinile în curtea spitalului, însă parcarea pe care s-au cheltuit atunci bani frumoşi n-a mai fost niciodată folosită în acest scop) şi mai multe lupte pentru drepturi salariale.

În timp ce treburile mergeau strună la nivel naţional, colegii din Slatina au început în schimb, în urmă cu mai bine de un an, reproşurile legat de faptul că nu se mai organizează întâlniri ale Comitetului Executiv, că membrii nu mai sunt consultaţi când se iau diverse decizii, că nu se mai transmit deciziile luate la nivel naţional, au apărut semne de întrebare cu privire la cheltuirea anumitor sume din cotizaţii şi a început să se pună, din ce în ce mai des, problema alegerilor.

„Noi tot vorbim de alegeri din toamna trecută şi chiar mai devreme. Doamna lider a refuzat, pur şi simplu, să le organizeze, a refuzat să mai facă întâlniri, n-a mai existat un dialog. Mi-am dat demisia, de sictireală!“, spune ex-vicepreşedintele sindicatului, dr. Flavius Lesnic, medic în cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală, proaspăt demisionar.

„Mai lăsaţi-mă cu ce-a zis Lesnic, pentru că Lesnic n-a plecat de bunăvoie, nu şi-a dat demisia aşa, a plecat pentru că era incompatibil, nu poate să fie şi lider de partid şi în sindicat! Eu i-am dat hârtia că nu poate fi vicepreşedinte dacă are funcţie politică, el a zis că nu are, a încercat să mă vorbească de rău pe la Cluj, la preşedinte, iar eu am obţinut documente de la partid, de la ALDE, că ocupă funcţie. Aşa şi-a dat demisia!  Alegeri organizăm, cum să nu organizăm, avem chiar acum, în martie, pentru care se fac înscrieri!“, declara, în urmă cu aproape două săptămâni, liderul Eufrosina Brătoi, vizibil deranjată de acuzele fostului coleg.

Între timp din sindicat s-au mai retras şi alţi membri, unii cu semnătură, alţii doar în fapt. Dr. Mugurel Coteanu, medic neurolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, vicepreşedinte în sindicat până de curând, vorbeşte de asemenea de „lipsă de comunicare între membrii Comitetului Executiv“.

„Lucrurile n-au fost prea clare de la început. Ar fi trebuit schimbat statutul, actualizat şi făcut mai clar, să se ştie ce durată are mandatul, când se organizează alegeri, care este procedura. S-au făcut şi lucruri bune, doar că am ajuns la un moment dat să nu mai comunicăm eficient. Am renunţat la calitatea de membru în acest sindicat şi mă mai gândesc ce voi face, am colegi într-un alt sindicat, poate la Craiova...“, declara dr. Coteanu.

Candidaturi „la liber“

Între timp a expirat şi perioada rezervată înscrierilor pentru funcţiile de preşedinte, membru în Comitetul Executiv şi membru al comisiei de cenzori. Din comisia care se ocupă de alegeri, membrii ne direcţionează, din diverse motive, pentru informaţii suplimentare tot la lider.
Medicul Eufrosina Brătoi precizează că pentru funcţia de preşedinte s-au înscris patru persoane, şi de la spitalele din Balş şi Corabia („dar nu ştiu exact, trebuie să mă uit în acte, pot să vă dau un răspuns luni, nu cred că e târziu, mai e până la alegeri“) şi sunt foarte multe candidaturi şi pentru celelalte posturi. „A fost la liber, s-a înscris cine-a vrut!“, spune dr. Brătoi.

La întrebarea: „Dar dumneavoastră v-aţi înscris?“, răspunsul iniţial este „Eu nu e nevoie să mă înscriu, eu sunt şi în structura centrală, sunt vicepreşedinte!“. Şi pentru că nelămuririle persistă, liderul încheie: „M-am înscris, dar nu..., eu sunt în prelungire de contract, vreau să-i las pe colegii mei mai tineri să facă treabă. Dar m-am înscris, mai mult să atrag membrii la vot!“, a declarat dr. Brătoi.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite