Absolvenţii din Olt, aproape 60% promovabilitate la BAC. Eleva cu cea mai mare medie: „Vreau să rămân în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele înregistrate de absolvenţii de liceu care au susţinut probele Bacalaureatului 2016 au fost publicate la centrele de examen, stârnind reacţii de tot felul. S-a plâns şi de bucurie, dar şi de supărare, în judeţul Olt promovabilitatea ajungând la 59,75%, cel mai bun rezultat din ultimii 5 ani, însă în continuare sub media pe ţară.

Nu este nicio medie de 10 în judeţ, deşi s-au înregistrat sute de note maxime,  316 la număr fiind candidaţii cu medii între 9,00 – 9,93. Cei nemulţumiţi au la dispoziţie patru ore, în intervalul 16,00 - 20,00, să depună contestaţii la centrul de examen.

Cea mai mare medie, 9,93, a obţinut-o Mihaela Florentina Catrina, absolventă a Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, cu două note de 10, la matematică şi fizică, şi 9,80 la limba română, notă pe care are de gând să o conteste.

Rezultate apropiate de al ei, cu punctaj maxim la două materii şi aproape de maxim la cea de-a treia au şi alţi colegi. Cei care, însă, s-au regăsit pe lista celor respinşi se gândesc acum ce au de făcut ca până în toamnă să recupereze.

„Avem absolvenţi cu rezultate foarte bune, avem şi picaţi, pentru că noi nu facem mizerii care se practică pe la alte licee de prestigiu, nu lăsăm corigenţi doar să nu intre-n BAC şi să ne strice statistica. Promovabilitatae depăşeşte clar 90%, nu ştiu exact situaţia pe promoţia curentă şi promoţiile anterioare, pentru că programul care poate fi accesat doar de comisiile de la BAC nu funcţionează“, a declarat directorul Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, prof. Marius Perianu.

În rândul absolvenţilor sosiţi să afle rezultatele oficiale şi să se consulte dacă să depună sau nu contestaţii sunt şi alţi profesori. Mihaela Ciobanu, profesor, dar şi diriginte la clasa a XII-a, îi linişteşte, le ascultă nemulţumirile şi-i îndrumă să formuleze contestaţii doar dacă sunt cu adevărat siguri pe ce se regăseşte în foaia de concurs.

S-au mai împiedicat unii la română, alţii la istorie... Am şi respinşi, au fost 42 în clasă, dar sunt respinşi la limită. Şansele sunt dacă şi le-au dat ei, dacă ei spun comedii şi nu sunt realişti... Faci contestaţie dacă eşti sigur pe tine. Nu e sfârşitul lumii, au toate şansele în toamnă să recupereze, să ia o medie bună şi să dea la facultate“, a declarat prof. Ciobanu.

Absolventa cu cea mai mare medie, „depanator de calculatoare“ în timpul liber

Cea cu şanse mari să ajungă, după contestaţii, la 10 „curat“ este Mihaela Catrina. A terminat BAC-ul cu 9,80 şi chiar nu i-a fost greu să ajungă aici, pentru că a muncit constant. A venit de la o şcoală de ţară, din Pleşoiu, a stat cu chirie alături de sora şi amândouă au avut prioritate şcoala. Va da admitere la Politehnică, dintr-un motiv simplu: dintotdeauna şi-a dorit asta, nu s-a jucat cu păpuşile, a preferat maşinuţele şi a căutat mereu să înţeleagă mecanismul din spatele fiecărui lucru.

„Am făcut totul conform baremului, şi la română, dar e un pic subiectiv la subiectul de eseu, iar la textul argumentativ e vorba de idei, de cum vor fi notate“, a declarat Mihaela.

image

Mihaela vrea să ajungă un IT-ist de succes, în România FOTO: Alina Mitran

Vrea să devină un bun IT-ist, dar nu aiurea, ci aici, în România. De mică şi-a urmărit tatăl făcând diverse reparaţii, acum visul este să facă jocuri pe calculator. Are încercări multiple, a desfăcut şi refăcut calculatorul de nenumărate ori, ba chiar şi-a ajutat şi prietenii, atunci când au avut probleme, mai mult pe partea de instalat programe.

„Vreau să rămân în România, îmi place România, avem unele dintre cele mai performante programe IT din lume, de ce-aş pleca, oricum domeniul ales este în plină expansiune!“, spune Mihaela.
De admiterea la facultate nu-şi face prea mari probleme, se simte bine pregătită, a muncit în toţi anii de liceu pentru asta.  A avut, ca şi sora ei mai mică, elevă la colegiul slătinean rival, la „Radu Greceanu“, toată susţinerea părinţilor, care nu s-au amestecat nici când fetele şi-au ales liceul, nici cariera pe mai departe. Acum e însă puţin tristă şi spune că-i va fi dor de tot: de colegi, de profesori, „cred că şi de holurile şcolii“.

Absolventă de la Colegiul Economic, olimpică la disciplinele economice şi deja admisă la ASE

Rezultate foarte bune şi pentru o parte dintre elevii Colegiului Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina. Georgiana Mocanu a reuşit să termine BAC-ul cu 10 la limba română, 10 la matematică şi 9,35 la economie, culmea, una dintre disciplinele la care a concurat la olimpiadă. „Nu voi contesta nota, pentru că ştiu clar ce a am greşit, ştiam asta. Sunt admisă la facultate, la Academia de Studii Economice, în urma premiul III obţinut în clasa a XI-a la olimpiada disciplinelor de profil, iar cel mai mult mă bucur că mi-am mulţumit părinţii şi profesorii. Am obţinut tot ce mi-am dorit, dar n-a fost uşor, e vorba de nopţi întregi nedormite, de efort susţinut de-a lungul anilor de liceu, n-am muncit doar în clasa a XII-a, deşi în ultimul an am înregistrat cea mai mare medie – 9,95“, a declarat Geogiana, care pe viitor se vede, de ce nu, un manager de top. Şi-ar dori fie să activeze într-o companie, fie să crească de la zero una în domeniul multimedia. Destul de ciudat pentru visul ei, dar nu are pagină de Facebook. „Am considerat că mi-ar acapara timpul inutil, n-a fost o prioritate. Poate îmi fac în această vară“, a mai spus Georgiana.

image

Georgiana şi-a asigurat admiterea la ASE încă de anul trecut FOTO: arhiva personală Georgiana Mocanu

Nici ea nu regretă alegerea făcută, chiar dacă, după absolvirea celei mai bine cotate şcoli gimnaziale din Slatina a fost ţinta ironiilor colegilor, care au ales licee teoretice de top din oraş. „Am vrut să învăţ ceva concret, să am o meserie, şi nu regret nimic, am avut profesori extraordinari“, a mai spus Georgiana.

CITIŢI ŞI: Rezultate Bacalaureat 2016 Olt. Promovabilitatea este de 59,75%. Nicio medie de 10 în judeţ

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite