VIDEO Satul mai mare decât Bucureştiul şi cu hotarele prin nori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare sat din România are vatra aşezată la altitudinea de 1.000 de metri, dar hotarele lui ajung şi pe vârfuri înalte de peste 2.200 de metri. De curând, locuitorilor satului cu o suprafaţă de peste 310 de km pătraţi le-a fost închinat şi un film.

Jina este comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, sat situat – asemenea Romei –  pe şapte coline. La Jina se poate ajunge atât dinspre Sebeş, în dreptul localităţii Dobra de pe drumul care duce înspre Transalpina, cât şi dinspre Sibiu, prin Sălişte ori prin Miercurea Sibiului.
 

În prezent, satul mai mare sub 3.700 de locuitori, faţă de peste 4.000 la recensământul din 2002. Principala activitate a jinarilor este creşterea oilor, activitate pentru care au la dispoziţie nu mai puţin de 315 km pătraţi, o întindere importantă dacă avem în vedere că Bucureştiul ocupă 228 de km pătraţi (în capitală, trăiesc peste 7.500 de oameni pe km pătrat, în timp ce la Jina, densitatea este de 13 locuitori pe fiecare kilometru pătrat).

De la Zâna

„Se zice că, pe timpurile de mai demult, ar fi năvălit popoare la câmpie şi că ar fi făcut prădăciuni şi ar fi luat averile ţării cu ei şi s-ar fi dus în ţara lor. Oamenii de pe timpul de atunci de la câmpie ar fi fugit la munte, conduşi de o fată preafrumoasă care se numea Zâna. Zâna a dat numele satului Jina“, arată antropologul şi regizorul Dumitru Budrala, în cel mai recent film al său, denumit chiar „Jina“.

Dincolo de legendă, atestare documentară a comunei Jina datează din secolul al XV-lea. Locuitorii ocupaţi cu oieritul aveau să cunoască o creştere a prosperităţii în special în vremea Imperiului austro-ungar, când satul jinarilor era unul de graniţă. Şi o graniţă atât de lungă, încât avea propriul regiment. Şi acum bătrânii ciobani vorbesc despre cum vechii locuitori ai satului au fost împroprietăriţi pentru felul în care au luptat. „Au făcut armată cu caii lor, cu merindea lor în straiţă. Şi Maria Tereza le-o promis, şi le-o dat“, povesteşte unul din ciobanii vechi ai satului, intervievaţi în filmul lui Budrala.
 

Premiera filmului a avut loc anul acesta, pe 29 iulie, chiar pe un platou de la marginea satului, acolo unde s-a desfăşurat a 47-a ediţie a festivalului ”Sus pe muntele din Jina”, eveniment care reuneşte în fiecare an jinari stabiliţi în întreaga lume.

Şcoala se termină mai repede

Pentru că vara oile sunt duse la stânele din munţi, iar familiile îşi părăseau cu totul locuinţele, încă din vremea regimului comunist orarul şcolarilor din Jina a fost modificat. Astfel, chiar dacă anul şcolar începe la jumătatea lui septembrie, precum în restul ţării, de terminat se termină cu o lună mai repede, la jumătatea lunii mai. Orele sunt recuperate în cursul zilelor de sâmbăta.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite