Miercurea, ziua în care se stabilesc recordurile la consumul de electricitate. Cât mai rezistă reţelele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două zile de miercuri din această vară sunt cele în care consumul de electricitate a crescut brusc faţă de valorile medii zilnice, arată distribuitorii de energie electrică din centrul ţării. Deocamdată, reţelele de distribuţie au rezistat, în condiţiile în care conducerea Electrica amână de ani buni noi investiţii, unele din acestea atrăgând chiar şi atenţia procurorilor.

În judeţul Sibiu, spre exemplu, creşterea temperaturilor pe timpul verii a dus la creşteri ale consumului de energie electrică şi cu 15% mai mari decât consumul mediu zilnic. „La nivelul judeţului Sibiu, cel mai mare consum de energie electrică s-a înregistrat în zilele de 19 iulie (120 MW) şi 16 august (105 MW). Nu s-au înregistrat avarii cauzate de suprasolicitarea reţelei de distribuţie a energiei electrice“, arată reprezentanţii Serviciului de relaţii publice din cadrul Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud. Creşterile trebuie raportate la un consum mediu zilnic de 102 MW.

Chiar dacă, în cazurile de faţă, vârfurile de consum nu au dus la întreruperi în furnizarea energiei electrice, viitorul nu este unul tocmai fericit, arată unul din reprezentanţii Electrica Serv SA, filială a Societăţii Energetice Electrica SA care se ocupă cu lucrările de întreţinere, reparaţii şi construcţii în a reţelelor de distribuţie a energiei electrice. „De multe ori putem spune că distribuţia încă mai funcţionează, în anumite cazuri, deoarece avem noroc. Este nevoie de investiţii, dar acestea nu se fac în anumite zone, că e mai simplu să nu se facă, probabil. Dacă veţi privi lista contractelor distribuitorilor de energie electrică, veţi vedea că cele mai multe investiţii care se fac sunt cele din zona ansamblurilor imobiliare noi, căci de acolo vin presiuni din partea investitorilor care vor să îşi vândă apartamentele. Dar până la acestea mai sunt instalaţii şi echipamente nenumărate care aşteaptă după modernizare. Oricum, aş putea spune că în zona Sibiului lucrurile stau bine, comparativ cu alte judeţe“, arată reprezentantul Electrica Serv SA, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

În cursul anului trecut, SDEE Transilvania Sud a semnat contracte de îmbunătăţire a nivelului de tensiune şi modernizare a reţelelor din zece localităţi ale judeţului Sibiu, contracte cu o valoare totală de aproape 13 milioane de lei, fără TVA. Spre comparaţie, în cursul acestui an, au fost scoase la licitaţie lucrări de modernizare a reţelelor electrice de 0,4 kV în patru sate din judeţ. Lucrările nu au fost deocamdată atribuite, valoarea estimată a acestora înainte de stabilirea ofertelor cu cel mai avantajos preţ fiind de 6,5 milioane de lei.

Planuri „ambiţioase“ de investiţii

În urmă cu câteva zile, conducerea Electrica SA a anunţat prin intermediul Bursei de valori Bucureşti publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul I al acestui an. Totodată, conducerea Electrica a mai anunţat şi un plan de reorganizare din aria de distribuţie a energiei electrice. Pe lângă „eficientizarea şi calitatea serviciilor oferite clienţilor”, planul de reorganizare anunţat pe 11 august de Consiliul de administraţie al societăţii face referire şi la investiţii. „Planul de reorganizare vizează (…) internalizarea anumitor activităţi din Electrica Serv, având ca obiectiv principal realizarea planului de investiţii foarte ambiţios de anul viitor (CAPEX de 863 milioane RON)“, se arată în anunţul publicat de Electrica SA prin intermediul BVB.

Potrivit raportului emis la jumătatea anului, investiţiile realizate în reţeaua de distribuţie în primele şase luni ale acestui an au fost de 256 milioane lei, faţă de 184 milioane de lei în primul semestru al anului 2016.

Electrica SA, societate controlată de Statul Român, asigură distribuţia energiei electrice în regiunile Muntenia Nord (judeţele Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Brăila, Galaţi şi Vrancea), Transilvania Nord (judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor şi Bistriţa Năsăud) şi Transilvania Sud (judeţele Braşov, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna).

Investiţii care mai atrag şi atenţia procurilor

În primăvara acestui an, procurorii anticorupţie anunţau punerea sub control judiciar a lui Ioan Folescu, fost director al Electrica SA. DNA îl suspectează pe Folescu de faptul că timp de aproximativ trei ani, a primit şpăgi în valoare de aproape şapte milioane de lei, pentru atribuirea unor contracte de consultanţă plătite de Electrica SA.

Acesta nu este, însă, singurul dosar instrumentat de procurorii anticorupţie în legătură cu modul de distribuire a banilor Electrica SA. Astfel, în 2014, procurorii anticorupţie au deschis un dosar împotriva mai multor directori ai SDEE Transilvania Nord, care – potrivit informaţiilor publicate acum trei ani – au facilitat încheierea în afara limitelor legale a unor contracte în condiţii mai mult decât avantajoase pentru două societăţi comerciale, una din Cluj-Napoca şi una din Timişoara. Dosarul instrumentat de DNA Serviciu Teritorial Cluj sub numărul 62/P/2014 nu a fost, deocamdată, finalizat cu un rechizitoriu trimis în judecată. Cei afectaţi rămân utilizatorii finali, care se trezesc fără energie electrică şi zile întregi la rând. Exemplu în acest sens este avaria produsă în oraşul Carei (judeţul Satu Mare), aflat tocmai în aria de competenţă a SDEE Transilvania Nord, vizată de mai mulţi ani de procurorii DNA. La începutul lui 2015, oraşul Carei a rămas fără energie electrică timp de trei zile, autorităţile locale reclamând atunci starea precară a reţelei de distribuţie cu o vechime de aproape 40 de ani.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite