Veşmintele bisericeşti, sămânţă de scandal. Un preot din Sibiu, acuzat de nesupunere canonică şi ameninţat cu judecata Consistoriului Eparhial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot din Sibiu a fost sancţionat de către Mitropolia Ardealului, pornind de la un presupus atelier de veşminte religioase, despre care acesta se apără şi spune că nu este al lui, ci al familiei. Mitropolia le atrage atenţia şi celorlalţi ierarhi că, dacă vor cumpăra şi ei veşminte liturgice de la acest atelier, „vor încălca şi ei prevederile canonice şi legale“.

Decizia privind instituirea măsurilor disciplinare a fost luată în urmă cu două zile, de către Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. Potrivit textului de hotărâre, preotul este acuzat de nesupunere canonică, dar şi de nerespectarea prevederilor Legii nr. 103/1992, ”care acordă dreptul exclusiv numai Cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult şi a veşmintelor bisericeşti”. 

Preotul a fost sancţionat de mitropolitul Ardealului cu dojană arhierească, şi ameninţat cu judecata Consistoriului Eparhial. 

”Pe baza constatărilor Permanenţei Consiliului Eparhial, în urma evaluării problemelor canonice ale anului trecut, că solicitarea ierarhului privind încadrarea în ascultare canonică a Preotului Mihai Petian şi a familiei sale, prin respectarea legii monopolului Bisericii, nu a fost luată în seamă, menţinând în funcţie atelierul de veşminte liturgice, în cadrul căruia sunt vândute şi obiecte liturgice din fostul magazin necanonic!

Constatându-se menţinerea în încălcarea prevederilor Sfintelor Canoane, ale Statutului BOR şi ale Rânduielilor bisericeşti de către Pr.Mihai Petian, de la Parohia „Sf. Ilie II” Sibiu, prin: nesupunere canonică, desconsiderând deciziile organelor superioare, în interes personal şi în detrimentul Bisericii; nerespectarea prevederilorLegii nr. 103/1992, care acordă dreptul exclusiv numai Cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult şi a veşmintelor bisericeşti, nu persoanelor fizice aparţinătoare acestora;

NOI, Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, decidem: 

Preotul Mihai Petian, de la Parohia „Sf. Ilie II” Sibiu, protopopiatul Sibiu, primeşte pedeapsa canonică: „Dojană arhierească” (Art. 4, a din Regulamentul de Procedură). Atelierul de veşminte bisericeşti al familiei Preotului Mihai Petian este în continuare necanonic şi împotriva Legii 103/1992, iar toţipreoţii ortodocşi care vor achiziţiona şi vor folosi la Sfânta Liturghie obiecte şi veşminte liturgice procurate de la acest producător necanonic vor încălca şi ei prevederile canonice şi legale, încurajând pe cei care luptă împotriva Bisericii. Preotul Mihai Petian, de la Parohia „Sf. Ilie II” Sibiu,protopopiatul Sibiu, dacă nu va intra în canonicitate şi legalitate, în cel mai scurt timp, va fi deferit din oficiu judecăţii Consistoriului Eparhial”, se arată în decizia Mitropoliei. 

Preotul Petian: ”Dacă nu sunt eu proprietar sau patron, nu pot să închid”

Contactat de Adevărul, preotul Petian spune că atelierul invocat nu este al lui, ci al familiei sale. ”Au soţia, copiii au un atelier, şi nu ştiu, până nu văd hotărârea nu aş putea să vă spun prea multe. Dacă nu sunt eu proprietar sau patron, cum se spune, nu pot să închid ceea ce n-am deschis eu. Nu ştiu de ce au venit spre mine, trebuiau să meargă spre patronul firmelor respective, probabil că fac presiune într-un fel ca să le spun celor din familie să închidă”, a spus preotul Petian. Potrivit acestuia, familia sa a mai avut o librărie de profil, pe general Magheru, de asemenea închisă la solicitarea Mitropoliei

Reprezentanţii Mitropoliei Ardealului nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere vizavi de această situaţie. 

Monopol cu voie de la legiuitor. Biserica Ortodoxă Română, exclusivitate pe valorificare obiectelor şi veşmintelor de cult

Potrivit Legii nr. 103 din 22 septembrie 1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult. ”Biserica Ortodoxă Română şi celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere şi valorificare a obiectelor şi veşmintelor de cult, precum şi de tipărire a cărţilor de cult, a celor teologice sau cu conţinut bisericesc, necesare practicării cultului.

Prin obiecte de cult, în sensul prezentei legi, se înţeleg vasele liturgice, icoanele metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, mobilierul bisericesc , cruciuliţele şi medalioanele cu imagini religioase specifice cultului, obiectele de colportaj religios şi altele asemenea. Se asimilează obiectelor de cult şi calendarele religioase, precum şi produsele necesare exercitării activităţii de cult, cum ar fi tămâia şi lumânările, cu excepţia celor decorative şi a celor pentru nunţi şi botezuri.

Prin veşminte de cult, în sensul prezentei legi, se înţeleg şi stofele si broderiile specifice, necesare realizării veşmintelor respective. De asemenea, se asimilează obiectelor de cult tipăriturile de cult, manualele şi cursurile teologice necesare desfăşurării activităţii din instituţiile de învăţământ religios ale cultului respectiv”. 

Vă mai recomandăm: 

Sunt prea mulţi credincioşi în Bucureşti: trebuie ridicate peste 2.000 de biserici

De câte biserici crezi că are nevoie un oraş precum Bucureştiul, cel mai mare din România? Un calcul aparent corect arată că în Capitală mai trebuie ridicate cel puţin 2.000 de biserici pentru ca toţi credincioşii să aibă loc. În acest moment, sunt circa 250 de biserici disponibile.

Preoţii se plâng la Secretariatul Cultelor că nu au cu ce îşi plăti pălimarii şi cântăreţii bisericeşti: ”Este o situaţie inexplicabilă”

Preoţii din judeţul Botoşani s-au plâns secretarului  de stat de la Culte, Victor Opaschi, că nu au ce să îşi plătească angajaţii de pe lângă Biserică. Slujitorii Domnului spun că sunt nevoiţi să scoată bani din buzunare pentru a plăti contribuţiile sociale pălimarilor şi cântăreţilor de la strană.

Controversele bisericii din curtea şcolii: primăria e acuzată că nu i-a luat în seamă pe cei care s-au opus proiectului

Primăria Hunedoara nu a ţinut cont de reclamaţiile celor care s-au opus construirii unei biserici pe terenul de sport al unei şcoli din localitate, pe motiv că petiţia localnicilor a fost înaintată prea târziu. Proiectul a demarat, dar oamenii continuă să fie nemulţumiţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite