Sunt prea mulţi credincioşi în Bucureşti: trebuie ridicate peste 2.000 de biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câte biserici crezi că are nevoie un oraş precum Bucureştiul, cel mai mare din România? Un calcul aparent corect arată că în Capitală mai trebuie ridicate cel puţin 2.000 de biserici pentru ca toţi credincioşii să aibă loc. În acest moment, sunt circa 250 de biserici disponibile.

Eduard Dumitrache semnează un articol, pe site-ul avereabisericii.ro, în care vorbeşte despre necesarul de biserici din Bucureşti şi ajunge la o cifră cu locurile de cult necesare. În articolul intitulat „Mai sunt necesare 2000 de biserici ortodoxe în Bucureşti“, Dumitrache porneşte de la 1,5 milioane de locuitori din Bucureşti, de la 248 de biserici disponibile şi cei 6.580 de credincioşi pe kilometru pătrat de Capitală. 

El menţionează biserici mari precum Sfântul Spiridon Nou, cu o capacitate de aproximativ 500 de persoane, dar şi Stravropoleos şi Sfânta treime care nu primesc decât 120-150 de credincioşi. „În aceste condiţii capacitatea normală de primire a bisericilor existente la ora actuală în capitală este de 74,400 de creştini. [...] O să mă raportez însă doar la bucureştenii care şi-au declarat participarea lunară la biserică, anume 48% conform datelor oferite de European Values Survey şi World Values Survey“, scrie Dumitrache.

Statistic şi franc vorbind, în acest moment o biserică ortodoxă deserveşte peste 6.000 de creştini ortodocşi, dintre care 2.880 frecventează biserica lunar

„În aceste condiţii peste 720.000 de oameni merg cel puţin o dată pe lună la biserică în Bucureşti. Dacă aceştia ar merge, să spunem, la slujba de Duminica Floriilor, ar fi nevoie de aproximativ 2.400 de biserici de capacitate medie pentru a îi putea primi“, îşi completează acesta calculul. La final, trage linie şi precizează cifra corectă: 2.152 de biserici noi sunt necesare pentru ca toţi aceşti bucureşteni credincioşi să aibă loc. „Însă, statistic şi franc vorbind, în acest moment o biserică ortodoxă deserveşte peste 6.000 de creştini ortodocşi, dintre care 2.880 frecventează biserica lunar“, mai spune acesta.

Catedrala care să-i primească pe toţi

După ce Eduard Dumitrache mai spune că numărul celor care frecventează biserica a crescut în ultimii 20 de ani, precizează că ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, care ar primi circa 5.000 de persoane, este mai mult decât binevenită.

Pentru imparţialitate, face referire la suma de 40 de milioane de euro cheltuită de primărie pentru panseluţe şi garduri. „Mai ieri trâmbiţau pe toate canalele media «Vrem spitale, nu catedrale!», scandalizate de cele 30 milioane de lei primite de biserici din fondul de rezervă. Absolut nici o reacţie“, adaugă acesta, având câteva cuvinte şi la adresa ONG-urilor care verifică fondurile bisericii. „Ei sunt auto-erijaţi în contabilii bisericii conform agendei lor ideologice, indiferentă de dorinţa majorităţii“.

Per total, articolul mizează doar pe cifre, nicidecum pe utilizarea propriu-zisă a bisericilor. Sunt, într-adevăr, câteva puncte în Bucureşti care adună mai mulţi credincioşi, dar nicidecum nu o fac pentru că ei n-ar avea unde să se ducă. Aşa cum sunt zeci de mii de oameni care se înghesuie la slujba de Bobotează la Mitropolie, deşi aghiasma se poate lua de la orice biserică, la fel sunt sute de oameni care preferă o anumită biserică pentru că fie apreciază ceva anume la ea, fie le este mai comod astfel.

Cât despre Catedrala Mântuirii Neamului ori a oricărei astfel de construcţii, oamenii ar vizita-o şi s-ar duce la slujbele oficiate acolo şi pentru că este cea mai mare şi stârneşte curiozitatea oamenilor. Poate că după finalizarea Catedralei, dacă vor fi foarte mulţi oameni prezenţi la slujbe, mai mulţi decât capacitatea acesteia, oameni precum Eduard Dumitrache vor spune că sunt necesare mai multe catedrale.

image

Ce este „Averea Bisericii“?

Pe pagina de Facebook, acest site se caracterizează astfel: „Averea Bisericii doreşte să ridice nivelul dezbaterii cu privire la rolul Bisericii în societatea românească“ şi pagina a fost fondată pe 17 decembrie 2013. Trebuie menţionat că în acea vreme guvernul României a decis să împartă milioane din Fondul de Rezervă către primării şi biserici (acestea din urmă au primit 2,3 milioane de euro). 

După cum este promovat articolul pe Facebook, problema nu este lipsa banilor, ci înghesuiala care există deja în cartiere. „Da, ştiu, o să vi se pară multe, şi mie mi se par (mai ales imposibil de construit în condiţiile «înghesuielii» din cartiere precum Militari sau Dristor)“.

Pe prima pagină a site-ului, există şi un răspuns la întrebarea: „Care este averea Bisericii?“. „Averea, suma de valori a unei comunităţi, reprezintă totalitatea bunurilor pe care acea comunitate le preţuieşte. Biserica preţuieşte viaţa, preţuieşte sufletul, preţuieşte mântuirea mai mult decât orice. Averea cea mai de preţ a Bisericii este comunitatea adunată în linişte şi dragoste“.

Mai mult, dacă nu eşti de acord cu ipotetica ridicare a atâtor biserici, atunci de vină nu este instituţia, ci comunitatea care le vrea. „O biserică este locul în care o comunitate se adună pentru rugăciune. Fiecare comunitate de credincioşi are nevoie de un locaş de cult. Numărul comunităţilor va determina numărul de biserici. Numărul de comunităţi va spune câte biserici sunt necesare“, se mai arată pe prima pagină.

Într-un articol din 17 decembrie 2013, autorul Cristian Pascu explică şi de unde obsesia comparaţiei numărului de biserici cu cel al spitalelor sau şcolilor. „De unde această obsesie cu numărul de biserici? Ura este singura explicaţie“, susţine acesta. 

Află mai multe:

Controversele bisericii din curtea şcolii: primăria e acuzată că nu i-a luat în seamă pe cei care s-au opus proiectului

Povestea bisericii dintre blocuri a cărei construire a fost anulată în instanţă

Când cineva vrea să dea în Poporul Român atacă Biserica Ortodoxă Română

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite