Top 3 reţete simple de salată. Recomandările lui Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie al Masterchef
0Vara este sezonul în care salatele sunt mai căutate ca niciodată. Iată trei astfel de reţete, uşor de făcut acasă de către orice gospodină.
Reţetele au fost publicate de Bogdan Roman, bucătarul sibian care a făcut senzaţie la Masterchef, pe blogul său.
Salată de peşte afumat
Aveţi nevoie de 150 de grame de macrou afumat sau pastramă, 500 de grame de cartofi, 2-3 linguri bune de maioneză, o ceapă roşie mare, 100 de grame de măsline verzi fără sâmbure, un sfert de rodie, sare, piper, suc de lămâie
”Fileul de peşte afumat îl rupeţi cu degetele în bucăţi mici şi eliminaţi eventuale oase. Cartofii spălaţi îi puneţi la fiert în apă cu sare. Măslinele le tăiaţi rondele. Ceapa o curăţaţi, spălaţi şi apoi o tăiaţi în rondele foarte fine. Scoateţi sâmburii de la 1/4 rodie. Că să nu va stropiţi cu sucul, curăţaţi sâmburii sub apă. Cartofii sunt fierţi atunci când furculiţa pătrunde uşor în ei. Când s-au fiert, aruncaţi-le apa fiartă şi turnaţi apă rece peste ei. Până se răcesc puteţi prepara o maioneză. Dacă s-au răcit cartofii, curăţati-i bine de coajă şi taiatii în cuburi ca pentru salată. Amestecaţi, adăugaţi suc de lamiae, sare şi piper după gust”, explică Bogdan Roman.
Salată de valeriană
Aveţi nevoie de o casoletă de valeriană, o legătură de ridichi, o portocală, sucul de la jumătate de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de sirop de căpşuni, un praf de sare.

”Pentru început stoarcem portocala şi jumătate de lămâie. Turnaţi sucurile într-un borcan, adăugaţi uleiul, sarea, siropul. Închideţi ermetic borcanul şi agitaţi-l bine ca pe un cocktail, până obţineţi un dressing omogen. Spălaţi valeriana şi ridichile. Scurgeti bine valeriana de apă sau chiar uscaţi-o dacă aveţi cum. Tăiaţi ridichile în feliuţe subţiri şi amestecaţi-le cu valeriana. Turnaţi dressingul (nu înainte să îl mai agitaţi puţin) peste şi amestecaţi uşor”, explică Bogdan Roman.
Salată de raci
Aveţi nevoie de 10-30 raci vii, 300 de grame de ciuperci, 100 de mililitri de maioneză, 2 grăunţi de usturoi, 2 cepe verzi, sare, piper alb, pătrunjel.

”Pentru început vom spăla foarte bine racii sub jet de apă rece. Între timp punem o oală încăpătoare cu apă la fiert. Apa să fie doar cât să acopere racii. În acea apă mai punem o linguriţă de sare, 2-3 grăunţi de usturoi, câteva boabe de piper, puţin cimbru şi 2 foi de dafin. Când clocoteşte apa, aruncăm în ea racii vii. Avem grijă să fie acoperiţi de apă. Punem capacul şi lăsăm să fiarbă aproximativ 10 minute. După 10 minute ar trebui să fie roşii şi frumoşi. Apoi lăsăm racii să se răcească în apa în care au fiert. Între timp facem o maioneză din 100 de mililitri de ulei, un gălbenuş, zeamă de la o jumătate de lămâie, o linguriţă de muştar, sare şi o jumătate de linguriţă de zahăr. Călim şi ciupercile pe care înainte le-am spălat foarte bine sub jet de apă rece. Lăsăm şi ciupercile la scurs şi răcit şi curăţăm şi tocăm două fire de ceapă verde şi 2 grăunţi de usturoi.
Apoi se curăţă racii. Le rupeţi cozile prin răsucire. Se vor despărţi de trunchiul pe care îl aruncaţi. Îi smulgeţi cei 5 "solzi" din capătul cozii. În continuare aveţi 2 variante. Prima variantă este să îi tăiaţi cu o foarfeca scheletul de pe coadă sau să îl rupeţi cu mâna, rondea cu rondea. Eu prefer varianta manuală pentru a nu zdrenţui carnea. După ce am scos carnea din coada racului îi vom scoate tubul digestiv care traversează coada. Dacă îl lăsăm acolo, îi va da gust amar cărnii. Pentru a-l scoate, crestăm longitudinal pe exterior carnea şi la 2 milimetri adâncime vom găsi tubul digestiv de culoare neagră, portocalie sau roz (în funcţie de ultimele meşe). Apucăm cu degetele sau cu o pensetă de capătul maţului şi îl tragem afară. Carnea se taie în rondele şi se amestecă cu maioneză şi ciupercile sotate, răcite şi scurse de grăsime. Se mai adaugă ceapă tăiată foarte subţire, usturoiul tocat foarte mărunt, câteva fire de pătrunjel şi se asezonează cu sare, piper şi puţină zeamă de lămâie. Se serveşte rece (de la frigider) pe feliuţe de pâine prăjită”, explică Bogdan Roman.
Vă mai recomandăm:
Nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific săsesc, supa de cartofi cu tarhon este uşor de preparat şi are o savoare deosebită.
Dacă vreţi să pregătiţi rapid un prânz delicios în familie, ciulamaua de pui cu ciuperci poate fi o alegere excelentă. Asezonată cu mămăliguţă caldă, va fi cu siguranţă apreciată de toţi cei care se aşează în jurul mesei.
Secretul celor mai bune gogoşi de casă, spun gospodinele, nu stă doar în ingredinte, ci mai ales în timpul cât este frământat aluatul.