Surpriza neplăcută a unei femei care părea gravidă: ce purta de fapt în pântec
0O femeie care părea mai degrabă însărcinată decât bolnavă a descoperit în urma unui consult ginecologic și a unor investigații medicale că are, de fapt, un chist ovarian uriaș. Ea a-a operat cu succes la Spitalul Militar din Sibiu.
Analizele medicale au scos la iveală că formațiunea tumorală cântărea 4,5 kg, motiv pentru care a necesitat intervenție de excizie.
Știrea a fost făcută publică prin intermediul rețelei de socializare a spitalului militar: „Un chist ovarian voluminos, de 4,5 kg, descoperit la o pacientă, în urma unui consult ginecologic și a unor investigații în cadrul Laboratorului radiologie și imagistică medicală al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu (Spital Militar Sibiu - n.red.), a fost operat cu succes de colegul nostru, Remus Maxim, medic primar obstetrică-ginecologie. Existând suspiciunea de neoplasm, medicul din cadrul Compartimentului Ginecologie din Secția Chirurgie Generală a luat decizia de a extrage formațiunea chistică în întregime, operația fiind un succes”.
Postarea a fost însoțită și de imagini pentru a arăta cum se poate schimba conformația corpului, dar și cum arată un chist în organism.
Simptomele pe care le prezintă această afecțiune ginecologică
Chistul ovarian reprezintă o afecțiune ginecologică foarte frecvent întâlnită la femeile de toate vârstele, explică medicii.
Potrivit acestora, orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului poate fi considerată chist ovarian.
Deși astfel de formațiuni pot varia foarte mult în dimensiune, de cele mai multe ori sunt de natură benignă.
Cele mai multe dintre femei au chisturi ovariene la un moment dat pe parcursul vieții, mai spun specialiștii, dar precizează că majoritatea sunt de mici dimensiuni și dispar, se resorb de la sine.
Există cazuri însă, precum cel prezentat anterior, în care chisturile cresc în dimensiuni. Se recomandă extirparea chisturilor ovariene însoțite de simptome acute, precum durere și sângerare, sau când dimensiunea depășește 5-6 centimetri ori formațiunile nu dispar după 2-3 luni de tratament medicamentos. În majoritatea cazurilor, astfel de chisturi ovariene se operează laparoscopic.
Dar, ca să nu se ajungă atât de departe, medicii sfătuiesc femeile să învețe să-și asculte corpul, pentru că există o serie de simptome care ar trebui nu doar să le dea de gândit ci și să le determine să se prezinte imediat la control medical: dureri abdominale sau pelvine, dereglări ale ciclului menstrual sau menstruații dureroase, durere vagă în partea inferioară a spatelui, durere la contactul sexual, balonare, senzație de sațietate precoce, greață, amețeli sau scurgeri apărute brusc, nevoia de a urina des sau dificultăți la urinare, sângerări intermenstruale, creșterea circumferinței abdomenului sau creștere ponderală.
Dar, din păcate, chistul ovarian poate evolua mult timp și fără manifestări clinice, fiind descoperit întâmplător la controlul medical de rutină.
Chist de 25 kg la o femeie din Marea Britanie căreia medicii îi recomandaseră dietă
Astfel de operații de extirpare a chisturilor cu dimensiuni considerabile se fac de ani de zile în România, inclusiv cu ajutorul roboților.
În 2016, medicii din Suceava au operat cu succes o astfel de tumoră de 12 kilograme. Pacienta operată avea 39 de ani și nu cântărea mai mult de 50 de kilograme, dar suferea și de insuficiență renală cronică și hepatită de tip C, pentru care a fost nevoie de o pregătire preoperatorie suplimentară. Avea abdomenul mărit, iar chistul gigant îi provoca tulburări de tranzit intestinal și senzația de sufocare.
În 2011, o femeie în vârstă de 38 de ani, din Neamț, a fost descoperită cu o tumoră chistică de ovar de aproximativ 40 cm. Aceasta îi ocupa aproape întreg abdomenul și semăna cu o sarcină la termen. A fost operată la Iași, laparoscopic, întreaga procedură durând mai puțin de o oră.
Tot în urmă cu mai bine de un deceniu, o femeie din Marea Britanie, căreia medicii îi recomandaseră să țină dietă, a constatat cu stupoare că are un chist ovarian de 25 de kilograme.
Specialiștii recomandă tuturor femeilor să facă anual o ecografie pentru a evita pe cât posibil intervențiile chirurgicale.