Sibiu: Aviator, inventator şi inginer în devenire la 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când i se pune pata pe una din pasinile lui, şi nu duce lipsă de pasiuni interesante, pe Dan Iuga nu-l mai urneşti din loc nici cu fanfara militară.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO - Absolvenţii de la Inginerie şi-au organizat cursul festiv în centrul istoric al Sibiului

Pe Dan Ciprian Iuga l-am găsit în laboratorul Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” meşterind la senzori şi motoraşe. Este îndrăgostit de profesia pe care şi-a ales-o şi acest lucru se poate vedea cel mai bine din importanţa şi timpul pe care îl acordă învăţării şi descoperirilor de lucruri noi. Săptămâna aceasta l-am găsit meşterind încă de la primele ore ale dimineţii. Cu o zi înainte plecase acasă, din laboratorul facultăţii, târziu în noapte. Asta după ce şi cu o zi mai înainte petrecuse o peste 15 ore în laborator. Şi partea cea mai interesantă este că face toate aceste lucruri în afara programului de la şcoală, în timpul lui liber. Ce nebunie te-ar putea împinge de la spate să nu mai scoţi nasul din fire şi componente? Păi, se cheamă pasiune şi este de-a dreptul lăudabil.

Medalie de argint pentru ULBS la Infomatrix 2010

“Am văzut la colegii mei mai mari, anul trecut, când eu abia intrasem la facultate, ce fel de roboţei meşteresc ei aici şi mi-a plăcut din primul moment. Cel mai mult îmi place că aici am ocazia să învăţ lucruri noi. Nu vin aici doar să pun în practică ceea ce îmi predau profesorii la catedră, merg mai departe. Ca să îţi dau un exemplu, ne învaţă cum să folosim un senzor nu cum să îl reglezi după ce nevoi ai tu în practică. Sunt şi multe alte lucruri care nu se învaţă la catedră”, spune Dan Iuga.

Tocilar pe naiba!

După ce aţi citit că petrece zeci de ore în laborator în loc să bată discotecile şi cluburile Sibiului noaptea cu băieţii, aţi putea concluziona că Dan al nostru este un tocilar, şoarece de bibliotecă, aragaz cu patru ochi... şi toate cele. Aţi mai crede acelaşi lucru despre el dacă aţi şti că Dan are brevet de zbor pentru a pilota planoare şi că zboară încă din clasa a XI-a? Şi că a reuşit toate acestea tot din pasiune, pentru că i-a plăcut şi a vrut să experimenteze şi el zborul.

Zburător cu acte

Pasiunea pentru zbor o are de când era mic. Într-o zi a văzut nişte oameni, profesionişti, care făceau exerciţii de zbor cu planorul. I-a urmărit fascinat pentru o perioadă apoi şi-a luat inima în dinţi şi s-a dus la ei şi i-a întrebat: ce trebuie să fac şi eu pentru a zbura ca voi? Aşa a aflat toţi paşii pe care trebuia să-i urmeze. Nu după mult timp, în clasa a XI-a  avea brevet de planor şi zbura singur pe cerul Sibiului. “Zborul este o pasiune pe care o am din copilărie. Pur şi simplu i-am văzut pe unii, apoi am ajuns să-i cunosc şi să ne împrietenim, că zboară şi m-am dus la ei să mă înveţe şi pe mine. La 16 ani mi-am luat brevetul pentru zbor singur”, povesteşte Dan Iuga.

Astăzi Dan Iuga a lăsat mai la o parte aviaţia şi acordă mai multă atenţie carierei sale. Se pregăteşte să devină inginer, petrece foarte mult timp în laborator, şi zilele acestea participă la Campionatul Naţional de Robotică cu un aparat construit de el şi colegii lui de la facultate. Anul trecut a ieşit câştigător.

Dacă îţi plac avioanele şi zborul, de ce ai venit la inginerie şi nu ai urmat pregătirea în direcţia aceea?

Şi electronica poate fi la fel de interesantă, în fiecare zi descopăr lucruri noi. Şi în plus, nu este nici aşa de costisitoare. Pentru un brevet de zbor trebuie să cheltui, în medie, cam 5.000 de euro şi apoi trebuie reînnoit des.

Când ai emoţii mai mari, când zbori cu planorul sau cu avioanele mari, de linie?

N-aş putea să spun cum e să zbori cu avioanele comerciale că nu am făcut-o până acum niciodată. Ştiu doar cum e cu planorul şi pot să spun că nu am nicio emoţie, doar bucurie.

Ce-i place:

„Îmi place că Facultatea pe care am ales-o vine să ne ajute, ne pune la dispoziţie, atât cât poate, laboratoare, aparatură, ne dă şansa să putea arăta în faţa oricui că Românie chiar nu este ultima ţară şi că sunt egalii oricui”

Ce nu-i place:

„Nu-mi place că nu sunt destui studenţi care să vrea să face ceva cu studiile lor, să se implice. Majoritatea  vor doar să-şi ia examenele şi n-au nicio treabă cu şcoala, sunt mai interesaţi de cluburi”

Născut: 21 septembrie 1985 în Sibiu
Studii: student anul II la Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth”
Familie: necăsătorit

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite