Reţetele bunătăţilor din Mărginimea Sibiului: cum facem cele mai bune dulceţuri de cireşe, de vişine şi de rubarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulceata de visine trebuie fiarta pe soba de lemne
Dulceata de visine trebuie fiarta pe soba de lemne

Gospodinele din localiatea sibiană Răşinari prepară delicioasele dulceţuri din fructe de sezon după reţete vechi şi îşi încântă cu ele turiştii veniţi din ţară, dar mai ales din străinătate.

Soţii Ioan şi Maria Badiu sunt pionierii agroturismului în satul copilăriei lui Emil Cioran. Au deschis pensiunea în 1997, cu aceeaşi convingere păstrată şi acum, că agroturismul înseamnă să primeşti oaspeţi acasă la tine şi să-i ospătezi cum numai ardelenii ştiu să o facă. În fiecare an, doamna Maria pregăteşte dulceţuri, gemuri, compoturi sau zacuscă făcute în casă, adevărate delicatese pentru oaspeţii din ţară şi din străinătate care le trec pragul. 

În luna iunie, în bucătăria pensiunii de la Răşinari se pregătesc dulceţurile de cireşe şi vişine, dar şi delicioasa dulceaţă de rubarbă, cunoscută în zonă şi sub denumirea de „rabarbăr“. 

Fierte pe sobă de lemne

Regula de bază la dulceţurile de cireşe şi vişine este aceeaşi, se pune la un kilogram de fructe un kilogram de zahăr. Se scot sâmburii la fiecare fruct în parte, şi se lasă de seara până dimineaţa ”să se aşeze şi să se topească zahărul”. Apoi, se aşează musai pe sobă de lemne, se pune întâi pe plită o ţiglă şi apoi cratiţa, ca să fiarbă dulceaţa încet şi să nu se prindă. Cât timp fierbe, se spumuieşte, ”ca să iese clară”. 

”La dulceaţa de cireşe şi cea de vişine se adaugă la final suc proaspăt de lămâie sau sare de lămâie, şi se lasă să mai dea câteva clocote, iar la final se adaugă gelfix. La dulceaţa de vişine se adaugă 2-3 crenguţe de mentă proaspătă, se mai dau 2-3 clocote, se lasă 20-30 de minute, apoi se scoate menta şi se pune dulceaţa în borcane. Gelfix-ul se adaugă cu 3-5 minute înainte de a lua de pe foc, amestecat cu 2-3 linguri de zahăr”, explică doamna Maria Badiu. 

După ce cratiţa a fost laută de pe foc se pune peste ea un prosop umed şi se lasă 2-3 ore, ca să nu facă pojghiţă deasupra. Apoi, se pune în borcane, se pun capace şi se aşează în pivniţă. 

Cum facem cea mai bună dulceaţă de rabarbăr

La rabarbăr, se păstrează proporţia, un kilogram de rabarbăr la unul de zahăr. Rabarbărul se taie bucăţele şi se lasă împreună cu zahărul câteva ore, poate şi până dimineaţa. Se fierbe la foc mic de lemne, obligatoriu, dacă fierbeţi pe aragaz nu va ieşi la fel. La final se adaugă una-două lămâi tăiate cubuleţe, stafide, vanilie sau rom, după gust. La fel, se acoperă cu un prosop umed şi se lasă 2-3 ore la răcit, apoi se pune în borcane. 

Vă mai recomandăm: 

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Secretele celor mai bune mâncăruri făcute la stână. Cum gătim balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul - reţete păstrate de sute de ani

Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini.

Povestea delicioaselor sarmale: ce conţinea reţeta lor acum 120 de ani şi cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urdă sau stafide

Deliciosul preparat are origini turceşti, dar a ajuns să fie pregătit în foarte multe ţări. Chiar dacă pare un fel de mâncare banal, sarmaua poate fi pregătită în moduri din cele mai diferite.

Delicii din bucătăria tradiţională săsească: secretele preparării celui mai bun brock, a ciorbei de sfeclă galbenă sau a gustoasei supe de chimen

Preparatele tradiţionale ale saşilor sunt extrem de savuroase, iar reţetele nu sunt deloc greu de pregătit. Rose Marie Muller, din localitatea sibiană Alţâna, a dezvlăuit pentru „Adevărul“ reţetele câtorva preparate săseşti delicioase.

Secretele celui mai bun gulaş, dezvăluite de un bucătar din Ţinutul Secuiesc. Cei care gustă acest delicios fel de mâncare nu se lasă până nu obţin reţeta

Gustosul preparat împrumutat din Ungaria este vedetă în restaurantele din Ţinutul Secuiesc, unde bucătăresele păstrează cu sfinţenie reţetele originale. „Adevărul“ vă prezintă reţeta unui specialist din judeţul Harghita.

Cum se prepară cel mai bun hencleş, legendara prăjitură a saşilor. Secretele unui desert tradiţional delicios

Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.

Cele mai bune mâncăruri din bucătăria tradiţională ţigănească. Cum se prepară Şah Hai Mas-ul, puiul pe sârma la Lulica, bândăreţul sau săviacul

Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite