„Nutella ecologică“, deliciul cu care şi-au cucerit clienţii doi soţi apicultori din Sibiu: „Am vrut să îi convingem pe copii să mănânce miere“
0Silvia Lup (47 de ani) din localitatea Curciu, judeţul Sibiu, a renunţat la munca în cadrul unei fabrici de vase emailate pentru a se dedica albinăritului, pasiune moştenită de soţ de la bunicul său.
Silvia Lup recunoaşte că, până să se căsătorească, nu a avut nicio tangenţă cu albinăritul. După nuntă, s-a mutat cu soţul în casa bunicii acestuia, în Curciu, localitate aflată la aproximativ 70 de kilometri de Sibiu. Aici, bărbatul a adus şi doi stupi, pasiunea fiind moştenită de la bunicul lui, care fusesese şi el, pe vremuri, apicultor.
Silvia a lucrat timp de 24 de ani pe post de controlor la o fabrică de vase emailate din Mediaş şi mult timp producţia de miere a fost doar pentru consumul propriu. Cum însă numărul stupilor familiei a tot crescut, în 2010 a decis să demisioneze din fabrică şi să se ocupe doar de asta.
”Când l-am cunoscut pe soţul meu avea doi stupi în grădina soacrei. Văzând că băieţii noştri mâncau multă miere şi nu făceam faţă cu consumul intern ne-am hotărât să ne extindem, şi atât de mult ne-am extins că în 2010 mi-am dat demisia de la serviciu pentru a mă ocupa de albine. Am făcut un curs de calificare şi, prin Grupul de Acţiune Locală, am început să fac şi turism, am o casă tradiţională săsească unde clienţii care vin la mine să deguste miere şi vor să scape de stres, să se relaxeze, se pot odihni. După 1 aprilie eu pot să îi duc la stupină, să le arăt familia de albine, să le explic diferenţa dintre o albină lucrătoare, o matcă, un trântor, pot să guste din fagure că nu e nicio problemă”, povesteşte femeia.
”Nutella ecologică” pentru copii
Astăzi, familia are 100 de stupi, şi produc miere de salcâm şi polifloră. ”Anul apicol începe în august. Munca implică o bună organizare a stupului, când se înmulţesc trebuie să le pui rame ca să se extindă şi să ai grijă să aibă o hrană de calitate pentru a ierna în condiţii optime”, adaugă apicultoarea.
Pe lângă sortimentele clasice, a dezvoltat şi câteva reţete de preparate ”cu dichis”, gândite pentru fiecare membru al familiei. Cel mai popular dintre ele e cu siguranţă mierea cu cacao, reţetă pusă în practică iniţial pentru a-i convinge pentru micuţii care veneau cu părinţii în casa tradiţională să mânânce miere. A botezat în glumă preparatul ”Nutella ecologică”, pentru a-i cuceri pe cei mici, iar pariul a fost categoric unul câştigat.
”Primul sortiment a fost a fost cacao, am vrut să conving copiii să mănânce miere şi aşa am adăugat cacao, e un fel de Nutella naturală, ecologică. I-am convins pe copii încă de la început, are un gust foarte bun, copiii nu se mai opresc din mâncat”, povesteşte Silvia Lup.
Ardei pentru tata, ghimbir pentru mama, scorţişoară pentru adolescenţi
Mierii cu cacao i-au urmat alte trei sortimente, fiecare gândit pentru câte un membru al familiei: miere cu ardei iute pentru domni, cu ghimbir pentru doamne şi cu scorţişoară pentru adolescenţi.
”Mierea cu ardei are foarte multă vitamina A şi e bună pentru inimă, întăreşte şi imunitatea, scade şi tensiunea arterială, pe care o şi reglează. Mierea cu ghimbir ne ajută la sistemul digestiv, tot ce înseamnă colici, greaţă, vărsături, diaree, este expectorant, previne diabetul, e bună la dureri menstruale pentru doamne, la gât răguşit, are proprietăţi de antibiotic şi antibacterian, antiviral, antiparazitar şi antistres. Mierea cu scorţişoară e bună pentru imunitate şi e recomandată în tratamente cosmetice, de exemplu la acnee e foarte bună o mască cu miere cu scorţişoară”, spune Silvia Lup.
Din Germania până în America
În Curciu nu e nici măcar semnal la telefon mobil, însă femeii i s-a dus vestea pentru preparatele sale şi foarte mulţi clienţi o caută direct acasă sau, seara când şi-a terminat treaba în gospodărie, pe telefonul fix. Apicultoarea are şi clienţi români dar şi mulţi străini, iar mierea ei au ajuns în Austria, Germania, Spania, Italia, SUA sau Canada. Nu i-au lipsit nici comenzile substanţiale, cineva a luat, o dată, 40 de kilograme, iar un alt client a venit cu microbuzul şi a cumpărat, să ducă în Germania, 240 de kilograme de miere.
Merge de asemenea la târguri tradiţionale, iar clienţii sunt atraşi de faptul că produsele ei sunt sută la sută naturale. ”La unul dintre târguri a venit o familie din Australia, au gustat mierea polifloră şi au zis că e extraordinară. Mierea polifloră la noi e doar din plante sălbatice de pe câmp, nu avem plante cu organisme modificate genetic”, povesteşte Silvia.
Silvia Lup vinde borcanul de 250 de grame de miere cu 13 lei, indiferent de sortiment, şi e mulţumită de vânzări. Câştigul nu e unul mare, e de câteva sute de lei pe lună, dar familia face de asemenea agricultură şi turism în casa tradiţională, şi veniturile se completează.
Dincolo de bussiness însă, e o foarte mare pasiune, cea care a şi făcut-o pe Silvia să se recomande clienţilor săi drept ”doamna dulce”. ”Doamna dulce pentru că sunt apicultor, iubesc natura şi îmi place să trăiesc sănătos. Nu te stresezi când deschizi stupul şi vezi ce-i trebuie familiei de albine, cum trebuie să o organizezi, nu mai ştii dacă acasă e cineva, dacă trebuie să te duci undeva sau dacă cineva ţi-a vorbit vreodată urât şi nejustificat, acolo trebuie să te concentrezi şi uiţi de tot, e şi terapeutic, îţi încarci bateriile, e o meserie frumoasă”, încheie femeia.
Vă mai recomandăm:
Într-un atelier din localitatea Cisnădioara, judeţul Sibiu, Mircea Ungurean (50 de ani), inginer de profesie, şi iubita lui, pictoriţa Oana Cerbu (34 de ani), au pus pe picioare o afacere de familie cu piese splendide de mobilier, pictate manual, care au cucerit clienţi din toată lumea.
În 2005, lui Mihăiţă Papară (36 de ani) i-a fost pur şi simplu retezat piciorul stâng, de la nivelul coapsei, într-un cumplit accident de circulaţie. Astăzi, pentru cei care-l cunosc şi pentru mulţi oameni din lumea întreagă, Mihăiţă este un adevărat erou. Şi-a învins handicapul şi se pregăteşte de participarea la Jocurile Olimpice.
Se spune că primul milionar al Sibiului, în anii de dinainte de Revoluţie, ar fi fost un bărbat din Poiana Sibiului, posesor al mai multor torcătorii de lână şi bun prieten cu Nicu Ceauşescu.