Misterul tabloului din biroul lui Iohannis: Muzeul Brukenthal l-a împrumutat Primăriei în baza unui contract. Ce spun cei de la Muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabloul din biroul primarului Sibiului, despre care o mare parte din presă a vuit că ar fi fost luat „abuziv“ de la Muzeul Brukenthal, are de fapt o poveste extrem de simplă. Acesta este împrumutat în baza unui contract, iar municipalitatea plăteşte poliţa de asigurare pentru tablou. Vineri, reprezentanţii Muzeului au protestat public faţă de "folosirea injustă, abuzivă şi subiectivă" a informaţiilor oferite postului România TV.

Tabloul a fost împrumutat de Primăria Sibiu de la Muzeul Brukenthal în anul 2006, când a fost inaugurat noul sediu al instituţiei. Totul s-a făcut pe baza unui contract, prelungit apoi în fiecare an prin acte adiţionale. 

„Tabloul este în posesia Primăriei Sibiu în baza unui contract de împrumut, contractul num[rul 3304/8.08.2006, încheiat în luna august 2006 între Muzeul Naţional Brukenthal şi Primăria Sibiu. Lucrarea împrumutată se numeşte «Vedere generală a Sibiului la 1808» şi aparţine pictorului transilvănean Franz Neuhauser. Acest contract a fost prelungit anual prin acte adiţionale, ultimul act adiţional, cel mai recent, este valabil până în data de 21 decembrie 2014, când împrumutul poate fi prelungit pentru o nouă perioadă”, a explicat, pentru Adevărul, Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu. 

Municipalitatea sibiană plăteşte de asemenea şi poliţa de asigurare, tabloul fiind obiect de patrimoniu. 

„Pentru orice obiect de patrimoniu există obligaţia să se încheie asigurare de către cel care îl deţine. Noi fiind deţinători am încheiat contract de asigurare pentru el, fiind obiect de patrimoniu”, adaugă Mirela Gligore. 

Protest al Muzeului Brukenthal faţă de informaţiile eronate apărute în presă

Vineri, reprezentanţii Muzeului naţional Brukenthal au protestat public faţă de informaţiile eronate apărute în media. Aceştia au explicat şi cum a ajuns tabloul la Primăria Sibiu. 

"În urma publicării de către România TV pe site-ul www.romaniatv.net a ştirii cu titlul „Klaus Iohannis şi-a agăţat în birou un tablou luat din Muzeul Brukenthal. VEZI DOVADA!” formulăm următorul protest:

Muzeul Naţional Brukenthal protestează faţă de folosirea injustă, abuzivă şi subiectivă a informaţiilor oferite de instituţia noastră postului de televiziune România TV, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. 

La solicitarea scrisă a doamnei (...), reporter corespondent România TV, privind furnizarea de informaţii despre tabloul “Vedere generală a oraşului Sibiu în anul 1808“, Muzeul Naţional Brukenthal a răspuns că lucrarea în cauză face obiectul Contractului de împrumut nr. 3304 din data de 8.08.2006 încheiat între instituţia noastră şi Primăria Municipiului Sibiu, că lucrarea este supusă periodic verificărilor specialiştilor muzeului cu privire la starea de conservare, expunere şi păstrare şi că Primăria Municipiului Sibiu a încheiat contractul de asigurare pe cheltuiala sa pentru această lucrare, nicidecum faptul că acest tablou a fost luat “abuziv” şi “în mod necorespunzător din Muzeul Brukenthal”, aşa cum se precizează în articolul citat. 

Facem, de asemenea, precizarea că tabloul a fost comandat de magistratul (primarul) oraşului la începutul secolului al XIX-lea pictorului Franz Neuhauser cel Tânăr, cu scopul de a fi expus în Primăria oraşului, care a funcţionat vreme de patru secole în Casa Altemberger, actualul sediu al Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. În anul 1952, tabloul a fost preluat de la Sfatul Popular al Oraşului de către muzeu.

Prin Contractul de împrumut, încheiat între muzeu şi Primăria Municipiului Sibiu, lucrarea a revenit la destinaţia iniţială pentru care a fost comandată, aceea de a decora Primăria oraşului.

În consecinţă, Muzeul Naţional Brukenthal protestează faţă de folosirea injustă şi subiectivă a unor informaţii ce privesc patrimoniul cultural naţional, atâta timp cât noi le-am raportat cu obiectivitate", arată reprezentanţii Muzeului. 

Vă mai recomandăm:   

EXCLUSIV Misterul celor şase case ale lui Klaus Iohannis. Unde sunt şi cât valorează casele candidatului ACL la prezidenţiale

Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale 2014 sunt cele şase imobile deţinute de Klaus Iohannis şi de soţia sa în municipiul Sibiu. Controversele au fost cu atât mai mari cu cât candidatul ACL la Preşedinţie a fost foarte rezervat în privinţa acestui subiect. Pentru a face lumină în acest caz, jurnaliştii „Adevărul“ au mers pe urmele imobilelor primarului din Sibiu.

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Klaus Werner Iohannis este primul personaj prezentat în detaliu, din seria candidaţilor la preşedinţia României, în cadrul campaniei „Alege preşedintele”, pe care ziarul „Adevărul” o demarează astăzi atât în ediţia tipărită, cât şi în cea online, pe www.adevarul.ro.

Ce înseamnă România pentru ungurii din secuime: „Mă simt ungureşte, nu româncă. Părinţii sunt unguroaică”

O discuţie simplă în limba română, pe plaiurile Ţinutului Secuiesc, se transformă într-o adevărată încercare pentru mulţi locuitori de aici. Copiii recunosc că li se predă la şcoală limba ţării lor, chiar şi câte trei - patru ore pe săptămână, dar asta nu le este suficient pentru a putea să te înţeleagă sau să-ţi răspundă.

VIDEO Cum văd autonomia ungurii din Ţinutul Secuiesc: „Nu ştiu să vă explic ce este, nu prea gândesc despre aceste lucruri”

Cu puţin timp înainte de intrarea în campanie electorală, liderii UDMR au depus în Parlament un nou proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Jurnaliştii „Adevărul” au vrut să afle cum a ajuns acest proiect în inima Secuimii, în Harghita şi Covasna, la oamenii de rând. Părerile lor sunt împărţite.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite