Iohannis, despre regula „ciocu' mic”: „Nu cred că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziţii diferite faţă de anumite abordări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
klaus iohannis

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi, la Sibiu, că în opinia sa dorinţa PSD de a introduce în protocolul alianţei sancţiuni pentru cei care îşi atacă partenerii de guvernare este o chestiune care trebuie privită cu atenţie şi că nu este admisibil „să se interzică tuturor membrilor unor partid să ia cuvântul şi să aibă altă părere decât ceilalţi“.

Iohannis a spus că, în acest moment, protocolul USL funcţionează „OK“. „Protocolul există, funcţionează, e OK. Că poate fi îmbunătăţit, toată lumea este de acord că orice document de înţelegere poate fi îmbunătăţit atunci când realitatea se schimbă şi se va lucra probabil pe protocol, vom vedea unde ajungem”, a spus prim-vicepreşedintele PNL.

Despre intenţia PSD de a modifica protocolul USL şi de a introduce sancţiuni pentru cei care îşi atacă partenerii de guvernare Iohannis spune că nu s-a discutat şi nici nu s-a negociat în alianţă, şi că nu poate oferi în acest caz decât o părere strict personală.

“Eu cred că trebuie să privim cu mare atenţie chestiunea. Este adevărat că în orice partid trebuie să existe o disciplină de partid şi dacă există o alinaţă trebuie să existe sigur şi o disciplină în alianţă. Asta înseamnă ca cineva dintr-un partid al alianţei să nu atace pe partenerul de alianţă sau să încerce să-l înnegrească în faţa publicului general.

Pe de altă parte există libertatea de exprimare şi la modul general dar şi la modul parlamemtar. Nu cred că că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziţii diferite faţă de anumite abordări care se iau în varii grenii. Dacă există un punct de vedere oficial al alianţei sau al partidului şi vine cineva şi-l contrazice cu voce tare în public atunci este o problemă, dar dacă un astfel de punct de vedere nu există şi oamenii sunt de diferite păreri atunci trebuie să ne apropiem cu foarte mare băgare de seamă de această acţiune.

Nu este după părerea mea admisibil să se interzică tuturor membrilor unor partid să ia cuvântul şi să aibă altă părere decât ceilalţi. Nu putem să interzicem exprimarea unei opinii”, a spus Klaus Iohannis.

Despre Becali şi SRS

Cât priveşte declaraţiile lui Sorin Roşca Stănescu, declaraţii de la care au pornit discuţiile din ultima perioadă, Iohannis este de părere că unele afirmaţii nu ar fi trebuit făcute, dar şi reacţia a fost una, în opinia sa, exagerată.

“Unele din afirmaţii nu trebuiau făcute, e clar. Pe de altă parte mi se pare o reacţie puţin exagerată, au fost şi alţi parlamementari care au avut păreri la adresa guvernării chiar mai dure decât acesta, nu s-a sesizat nimeni, nu a comentat nimeni. De unde concluzia că ceva este aici, că toţi au sărit ca arşi”, a spus Iohannis.

La fel ca şi în alte împrejurări, primarul Sibiului a refuzat să comenteze cazul Gigi Becali, spunând că nu are nicio părere despre o posibilă cerere de graţiere depusă de acesta. Cât priveşţe excluderea omului de afaceri din PNL, Iohannis spune că nu s-a discutat în partid.

“Nu am auzit despre aşa ceva şi nici nu s-a discutat despre aşa ceva. Nu s-a discutat această speţă”, a spus Iohannis,

Acesta a spus că, fără să-l intereseze o persoană anume, este de părere că, în general, persoanele cu condamnări definitive şi executorii nu au ce căuta nici în partid, nici în Parlament şi nici în Guvern.

“După părerea mea persoane cu condamnări definitive şi executorii nu trebuie să fie nici în partid nici în Parlament nici în Guvern. Asta nu înseamnă că niciodată în viaţa lor nu mai pot ocupa o funcţie. Există un termen de reabilitare pentru orioce condamnare şi după ce condamnatul a fost reabilitat conform legii poate să redevină parlamentar. Pe perioada condamnării şi până la reabilitare aceste persoane după mine nu a u ce căuta nici în partid nici în parlament nici în Guvern nici în altă parte.

Nu mă interesează o persoană concretă, am afirmat un principiu despre care cred că ar trebui introdus. Acest principiu momentan nu esxistă în legislaţia românească”, a mai spus Iohannis.   
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite