Cum vopsim natural ouăle de Paşte: metodele inedite pe care le foloseau bunicii noştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii tradiţiilor, dar şi adepţii unei alimentaţii cât mai sănătoase, pot alege să coloreze ouăle de Paşte cu ajutorul unor fierturi din plante, reţetele fiind păstrate din generaţie în generaţie.

Cel mai cunoscut ingredient natural pentru vopsirea ouălor sunt foile de ceapă, iar culoarea obţinută este maroniu deschis sau galben. Foile se fierb bine, apoi se strecoară şi, în lichidul obţinut, se pun ouăle fierte şi se mai lasă pe foc aproximativ 15-20 de minute. La sfârşit, se ung cu o bucăţică de slănină, pentru luciu. 

”La ouăle vopsite în foi de ceapă vopseaua nu se ia pe mână, cum se întâmplă cu cele din comerţ, rămâne oul curat. Le dăm la final cu unsoare ca să sclipească, asta e legea lor”, spune Maria Dănoiu (75 de ani) din localitatea sibiană Răşinari. 

Pentru o culoare verde intens, se prepară o fiertură concentrată din urzici. La fel, după ce se fierb se strecoară şi ouăle gata fierte se mai lasă pe foc, în lichidul astfel obţinut, 15-20 de minute. 

Frunza şi tulpina de rostopască pot fi folosite pentru a obţine ouă galbene. Se fierb bine, se strecoară, iar procedeul este apoi acelaşi ca şi în cazul ouălor vopsite cu foi de ceapă sau urzici. 

Ouă de un roşu intens veţi obţine dacă veţi prepara o fiertură din rădăcină de roibă. La fel, ouă roşii se pot obţine şi din fiertură concentrată de sfeclă roşie. Şi aici este acelaşi procedeu, în fiertura strecurată se pun ouăle gata fierte şi se mai ţin pe foc 15-20 de minute. 

Pentru decor se folosesc diferite frunze cum ar fi trifoiul sau pătrunjelul. Frunza se aplică pe oul fiert, iar acesta se îmbracă apoi într-o bucată de ciorap subţire foarte bine întins, apoi se leagă cu aţă. Se pune în recipientul cu vopsea, se lasă 15-20 de minute, apoi se scoate, se îndepărtează ciorapul şi frunza şi se unge cu puţină slănină sau cu un tifon îmbibat în ulei.  

Vă mai recomandăm: 

Mesaje de Paşte 2015. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi

Mesaje de Paşte 2015. Paştele reprezintă una dintre sărbătorile cu ocazia cărora românii trimit milioane de SMS-uri familiei, prietenilor şi cunoscuţilor. Pentru cei care se dovedesc mai puţin inspiraţi la compunerea unui mesaj care să exprime gândurile bune, iată câteva exemple special formulate pentru această ocazie.

De ce vopsim ouă roşii de Paşte?

Cu ocazia sărbătorilor de Paşte, în Joia Mare, în casele românilor se vopsesc ouăle roşii, pe care aceştia urmează să le ciocnească în noaptea Învierii.

Tradiţii şi superstiţii în Săptămâna Mare: ce să faci ca să-ţi meargă bine tot anul. În Joia Mare nu se doarme, iar în Vinerea Neagră nu avem voie să ne tundem

Zilele care premerg Învierii Domnului sunt pentru români o ocazie de a se pregăti duhovniceste pentru una dintre cele mai mari sărbători creştine. Pe lângă rânduielile bisericeşti, credincioşii respectă cu sfinţenie, în Săptămâna Mare, şi o serie de obiceiuri populare, convinşi că, astfel, vor avea sănătate şi noroc tot anul.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite