Clinica privată de top din România care cere de peste doi ani să fie acreditată pentru transplanturi pulmonare. Oficialii de la Bucureşti o ignoră total

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 15 decembrie 2014, la Agenţia Naţională de Transplant a fost înregistrat, sub numărul 2324, dosarul de acreditare a unui Centrul de transplant pulmonar la Sibiu. În cei mai bine de doi ani care au trecut, responsabilii de la Bucureşti n-au trecut nici măcar în vizită pe la clinica privată care a cerut acreditarea.

Dosarul de acreditare a Centrului de transplant pulmonar de la Sibiu a fost depus de reprezentanţii Clinicii Polisano SRL, compania care administrează spitalul cu acelaşi nume din centrul ţării, deschis în 2012. Doar că dosarul de acreditare al centrului de transplant a fost, cel puţin până acum, ignorat total de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), arată reprezentanţii Spitalului Polisano. Aceştia se plâng de faptul că ANT nu a făcut nici măcar pasul legal de a verifica în teren veridicitatea informaţiilor din dosarul de acreditare.

„După o perioadă am încercat să văd care e stadiul dosarului nostru şi m-am deplasat iarăşi la Bucureşti. Dacă tot m-am dus, ne-au mai cerut protocoalele noastre medicale. Le-am dus şi pe acestea şi asta a fost, nimeni nu a mai răspuns la nimic“, arată dr. Victor Costache, directorul medical al spitalului.
 

În contextul în care România a rămas – deocamdată - fără soluţii pentru realizarea de transplant pulmonar în urma rezilierii contractului cu spitalul AKH din Viena, dr. Costache crede că spitalele private – precum cel de la Sibiu – ar trebui să reintre în atenţia autorităţilor. Cu atât mai mult cu cât operaţiile efectuate în România, chiar şi în spitalele private, au costuri cu 50% mai mici decât în străinătate.

Argumentele sibienilor

Medicii sibieni spun că centrul de aici poate fi acreditat deoarece, pe lângă tehnologia necesară, există şi specialişti. „Şeful echipei de transplant este Victor Costache care întruneşte criteriul de minim 20 de transplanturi făcute ca prim operator. Este singurul chirurg angajat în România care îndeplineşte acest criteriu”, declară chirurgul Mugurel Bosînceanu, care s-a transferat de la Institutul de oncologie din Iaşi.

În plus, spitalul privat derulează deja mai multe programe naţionale de sănătate, în cadrul cărora intervenţiile sunt decontate de Casa de asigurări de sănătate. „La Spitalul european din Sibiu există mai multe programe naţionale de sănătate, precum cele de radioterapie şi cel de cardiologie intervenţională. Au fost trataţi mii de pacienţi, am avut deja zeci de controale din partea Casei naţionale de asigurări de sănătate şi nu este nicio problemă“, adaugă dr. Victor Costache.

image


Clinica Polisano din Sibiu

Costache insistă şi pe dotările instituţiei medicale, pe care le cataloghează ca fiind de ultimă generaţie. „Transplantul pulmonar presupune o selecţie riguroasă, o intervenţie laborioasă şi delicată şi, imediat după, o fază de terapie intensivă post transplant, care necesită o expertiză şi condiţii foarte bune. Noi avem un etaj întreg dedicat terapiei intensive. Pacienţii care beneficiază de un transplant rămân chiar o lună în terapie intensivă, în rezerve create special, cu presiune pozitivă şi aer filtrat”, mai arată Costache.

Fără răspuns

Potrivit informaţiilor publice de până acum, în afară de cererea de la Sibiu a mai existat un singur dosar asemănător, cel depus de Spitalul „Regina Maria“ din Capitală. „Adevărul“ a solicitat conducerii ANT să detalieze situaţia dosarului de la Sibiu, dar şi motivul pentru care nu a fost întrunită comisia care să verifice în teren dacă spitalul din centrul ţării întruneşte toate condiţiile impuse de normative. Până la redactarea acestui material, reprezentanţii ANT nu au răspuns. Agenţia naţională de transplant este condusă din 2013 de chirurgul Radu Deac. În vârstă de 77 de ani, Deac este considerat unul din cei mai importanţi chirurgi cardiologi din România, ieşind în 2010 din funcţia de şef al Clinicii de chirurgie vasculară din Târgu Mureş.

Funcţionarea ANT – o enigmă

Una din cele mai vocale poziţii în cazul transplanturilor pulmonare în România le are Vlad Voiculescu ministru al Sănătăţii în guvernul condus de Dacian Cioloş. El s-a opus public demarării activităţii de transplant pulmonar la Spitalul „Sfânta Maria“, care în martie anul trecut a primit acreditarea solicitată de la aceeaşi ANT. Doar că Vladu Voiculescu spune că acreditarea a fost viciată de o verificare superficială şi de presiuni politice. Cât priveşte Centrul de transplant pulmonar de la Sibiu, fostul ministru arată că a auzit de această intenţie.

„În timpul mandatului meu mi s-a spus că există un dosar depus pentru acreditarea transplantului pulmonar din Sibiu. Dar nu ştiam că cei de la ANT nu au ajuns niciodată la Polisano. Modul în care funcţionează Agenţia naţională de transplant rămâne o enigmă şi pentru mine ca şi pentru toată lumea“, afirmă Vlad Voiculescu. El este de părere forma de proprietate a spitalului – privată în cazul de faţă – nu ar trebui să fie un criteriu în procesul de acreditare a transplantului. „Cred că priorităţile sunt siguranţa pacientului, eficienţa actului medical şi abia apoi forma actului de proprietate“, întocmeşte o listă de priorităţi fostul ministru al Sănătăţii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite