Centura de Sud a Sibiului va închide inelul ocolitor: de la alunecări de teren la nemulțumirile localnicilor

0
Publicat:

Ruta ocolitoare de Sud a Sibiului a dat naștere la numeroase controverse din cauza zonelor prin care va traversa tronsonul menit să întregească inelul ocolitor al municipiului reședință de județ.

Rășinari Sibiu văzut din dronă pe unde va trece Centura Ocolitoare Sibiu Sud Captură video FB
Rășinari Sibiu văzut din dronă pe unde va trece Centura Ocolitoare Sibiu Sud Captură video FB

Pe lângă Autostrada A1 / DN7 care merge spre ieșirea vestică din țară, dar și spre sudul țării, și ocolește reședința județului Sibiu, se află în consultare prima variantă de plan urbanistic zonal și implicit prima schiță oficială pentru Centura Ocolitoare Sibiu Sud. Aceasta ar urma să închidă acel inel ocolitor al orașului și să-l lege de zonele învecinate.

Va trece prin șapte localități: Șura Mică, Cristian, Poplaca, Rășinari, Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr și va prelua și o parte din traficul către obiective turistice precum: stațiunea montană Păltiniș, Mărginimea Sibiului și Stațiunea Balneoclimaterică Ocna Sibiului.

Proiectul de infrastructură rutieră lansat spre dezbatere în luna octombrie, de către Consiliul Județean Sibiu, include varianta aleasă din cinci soluții propuse în urmă cu doi ani, pentru un traseu cu o lungime de 21,4 km.

Urmare a unui parteneriat cu Ministerul Transporturilor (MT), Guvernul României va finanța proiectarea și execuția noii centuri ocolitoare a Sibiului. Implementarea efectivă a proiectului, constând în licitații, contracte, recepții etc. revine Consiliul Județean Sibiu. 1,36 miliarde de lei este primul preț estimat pentru noua Centură Ocolitoare a Sibiului. Investiția se va realiza prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Planul de încadrare a centurii ocolitoare Sibiu Sud în Planul Urbanistic Zonal
Centura ocolitoare de sud a Sibiului plan de încadrare în PUZ Foto Consiliul Județean Sibiu

Legătură cu localitățile învecinate și viitorul sediu al Spitalului Județean

Se urmărește construirea unei artere rutiere cu două benzi pe sens, delimitate de un separator, cu o lățime de trei metri, a unor panouri fonoabsorbante în apropierea localităților, a șapte intersecții cu giratorii sau noduri rutiere, trei pasaje, trei poduri peste cursuri de apă și alte 16 pentru acces la terenuri agricole, dar și pentru asigurarea deplasării animalelor sălbatice, precum și șapte podețe transversale.

Viteza de circulație pe drumul ocolitor va fi cuprinsă între 80 și 100 de km/h.

Potrivit memoriului de prezentare al PUZ-ului preliminar al centurii de sud, pe lângă fluidizarea traficului rutier, asigurarea unor condiții de circulație normale, diminuarea poluării atmosferice, creșterea siguranței circulației și reducerea costurilor utilizatorilor, noul traseu urmărește să creeze și o legătură rapidă cu viitorul sediu al Spitalului Județean Sibiu, ce va fi construit în zona vestică a municipiului, în apropiere de nodul de autostradă de la Șura Mică.

Cei mai vocali, dar și cei mai afectați - localnicii din Rășinari

Doar că există mai multe probleme. Autoritățile, pe de-o parte, se tem de alunecările de teren de pe traseu, iar de cealaltă parte localnicii - de faptul că traseul le va afecta atât proprietățile, cât și activitățile.

Spre exemplu, sibienii din Rășinari refuză categoric ca traseul să treacă pe terenurile lor. Rășinari Sibiu este una dintre cele patru localități prin care va trece efectiv centura ocolitoare. Aici va fi și cea mai mare suprafață intravilană afectată: 12.035 mp.

Localnicii sunt ferm convinși că noua arteră rutieră va avea un impact negativ asupra agriculturii, apiculturii și oieritului, chiar și asupra turismului, mai ales că localitatea a primit în acest an titlul „Best Tourist Village 2022” grație peisajelor sale deosebite și a evenimentelor culturale pe care le găzduiește.

La finele lunii octombrie, aceștia au lansat o petiție prin care susțin că noua arteră rutieră le va distruge unicitatea locului.

Rășinari Sibiu văzut din dronă pe unde va trece Centura Ocolitoare Sibiu Sud Captură video FB
Rășinari Sibiu văzut din dronă pe unde va trece Centura Ocolitoare Sibiu Sud Captură video FB

Sibienii din alte zone reclamă faptul că noul tronson le va afecta pânza freatică – cum este cazul Cisnădioarei, pe unde va trece un drum expres de legătură cu noua centură ocolitoare.

În plus, la unison, toți cei afectați pomenesc despre noxe și gălăgie din cauza cărora stilul lor de trai va avea de suferit.

Autoritățile dau asigurări că traseul final nu este „bătut în cuie”

În ciuda opoziției localnicilor, autoritățile județene țin să precizeze că deocamdată propunerea se află în analiză și dezbatere publică la Agenția de Protecția Mediului, după care va fi discutată în cadrul fiecărei Primării din localitățile prin care va trece traseul propus.

„Nu există un traseu definitiv pentru varianta ocolitoare Sud, nu există un PUZ pentru această lucrare”, a menționat Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu în cadrul ultimei ședințe ordinare a instituției pe care o conduce, și a dat asigurări că traseul final va fi stabilit abia după ce toată lumea implicată va fi consultată.

În județul vecin, Vâlcea, o situație similară, legată de tronsonul unei centuri de ocolire, a ajuns în instanță, pentru că una dintre primării a refuzat să-și dea acordul și să elibereze certificatul necesar proiectului. Instanța de judecată a considerat însă că primează interesul general în defavoarea celui local. Iar decizia este definitivă. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite