Ce trebuie să ştie toţi creştinii despre Săptămâna Patimilor, când „raiul este închis”. Deniile şi credinţele populare din Lunea Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi intră de astăzi în Săptămâna Mare sau Săptămâna Luminată, ultima în care se ţine post înainte de sărbătoarea Sfintelor Paşti.

Vechile credinţe populare spun că în Săptămâna Mare „nu se lucrează prea greu”, iar cine îşi dă ultima suflare în aceste zile se spune că merge în iad, pentru că „raiul este închis”. 

Liturghia darurilor şi denia de seară

Din seara duminicii Floriilor, în biserici încep Deniile, care se ţin toată Săptămâna Patimilor. ”De duminică încep deniile, sunt slujbe care se ţin seara, iar în denia de luni seara este pomenit Sfântul Iosif cel prea frumos în chip. De asemenea luni, marţi şi miercuri, dimineaţa, se oficiază liturghia darurilor mai înainte sfinţite”, explică preotul Teodor Răduleţ. 

În această zi, se face pomenirea Sfântului Iosif „cel prea frumos în chip”, cel de-al unsprezecelea fiu al patriarhului Iacob şi al Rahilei, văzut ca preînchipuire a lui Isus Hristos. Asemeni Mântuitorului, Iosif a fost bun cu fraţii săi şi i-a iertat, deşi aceştia l-au vândut, în Egipt, pe 30 de arginţi, la fel cum Mântuitorul a fost vândut de Iuda. A fost întemniţat pe nedrept, iar după ce a fost eliberat din închisoare a fost numit administrator şi a condus întreg Egiptul. Din această poziţie, nu s-a răzbunat pe fraţii care l-au vândut şi i-a salvat pe egipteni de la înfometare. 

Pilda smochinului neroditor

Tot luni, în biserici se citeşte din Sfânta Scriptură pilda smochinului neroditor. Aceasta spune că Hristos, venind din Betania şi fiind flămând, a văzut un smochin şi s-a oprit, dorind să mănânce din roadele lui, însă smochinul nu avea roade ci doar frunze. Negăsind roade, Domnul l-a blestemat să se usuce şi smochinul s-a uscat. Predica ne atrage atenţia asupra faptului că şi oamenii sunt chemaţi să folosească în mod roditor fiecare clipă dăruită de Dumnezeu. 

Pilda smochinului ne arată de asemenea că vom fi întotdeauna răsplătiţi pentru binele pe care îl facem, la fel cum vom fi pedepsiţi pentru îndărătnicia noastră. 

Vă mai recomandăm: 

Ce trebuie să facem ca să ne meargă bine? Superstiţii de Rusalii

Ce trebuie să facem să ne meargă bine? Superstiţii de Înălţarea Domnului

Începe Postul Paştelui. Cât durează, ce mâncăm şi care sunt superstiţiile din popor – ce trebuie să facem ca să ne meargă bine

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite