Cauza îmbolnăvirii celor 23 copii veniți în vacanță de la mare la munte, la Avrig - Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de 23 de copii din Constanța a ajuns în urmă cu o săptămână la Urgențe, în timp ce se afla într-o tabără în Avrig–Sibiu. O bacterie luată din apă sau de la un angajat bolnav le-a întrerupt vacanța.

Avrig Sibiu Foto Primăria Avrig
Avrig Sibiu Foto Primăria Avrig

Minorii cu vârste între 12 și 14 ani au acuzat că se simt rău: senzație de greață, dureri de stomac, vărsături, febră etc.. La 25 iulie 2023 au fost internați la Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Pediatric Sibiu. Au rămas aici până la 27 iulie 2023 când au fost externați cu evoluție favorabilă, „simptomatologia resimțindu-se sub tratament”.

Din concluziile Direcției de Sănătate Publică Sibiu, extrase din analiza probelor prelevate în urma anchetei epidemiologice demarate, reiese că minorii s-au intoxicat din cauza unei bacterii pe care au luat-o cel mai probabil din apă sau de la un angajat al unității în care se aflau. Pentru că nu au putut afla cu exactitate de unde, inspectorii DSP Sibiu au luat noi mostre de apă, după ce a eliminat celelalte ipoteze legate de mâncare.

Analizele au ieșit negative pentru principalii germeni bănuiți: Stafilococ și Salmonella, E. Coli, Shigella, Campylobacter, Candida, Stafilococ, Yersinia, Adenovirus, Rotavirus.

„Odată cu primirea buletinelor cu rezultatele de laborator, ținând cont de numărul mare de îmbolnăviri, debutul brusc după consumul de alimente, tabloul clinic și paraclinic, orientarea diagnostică de etapă este spre o intoxicație alimentară de natură bacteriană“, au concluzionat inspectorii DSP Sibiu.

Deocamdată complexul hotelier în care erau cazați copiii a primit câteva sancțiuni pentru neregulile descoperite.

Vacanță curmată brusc pentru 26 de copii

Un grup de 23 copii a fost internat în ziua de 25 iulie 2023 la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, cu forme medii și ușoare de îmbolnăvire - din motive încă neelucidate în totalitate.

Ei făceau parte dintr-un grup de 31 copii și adulți (doi însoțitori, un profesor coordonator, un asistent medical și șoferul vehiculului de transport în comun), care se cazase cu o noapte înainte în complexul hotelier din Avrig – Sibiu dedicat taberelor școlare, care deține și o piscină. Veniseră cu toții din Constanța cu un microbuz pentru a petrece vacanța la munte.

A doua zi au plecat să viziteze împrejurimile și să facă echitație. Au mâncat cina, micul dejun și prânzul la complexul în care erau cazați, după cum avea să confirme reprezentantul complexului hotelier. Pe drum, în ziua excursiei, au mâncat și niște prăjituri la o cofetărie, motiv pentru care ancheta demarată ulterior a vizat și această unitate.

Doar că spre seară, copiii au început să se simtă rău. Mai multe ambulanțe au fost trimise la fața locului, la început pentru 11 dintre copii. Apoi, până la miezul nopții, au prezentat simptome alți 12. Și cu toții au ajuns la spital.

Unul dintre părinții copiilor aflați în tabără avea să menționeze ulterior, pentru presa locală, că Salvarea a fost chemată la solicitarea lor, nu a supraveghetorilor, când au aflat că minorii se simt rău. Pentru șapte zile de tabără s-au plătit 1.500 de lei, bani care ulterior, în urma izbucnirii scandalului, le-au fost returnați. 

Negativ la Salmonella și Stafilococ

Urmare a acestui incident, reprezentanții instituțiilor de control din Sibiu precum Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) ori Direcția de Sănătate Publică (DSP) au demarat o serie de anchete pentru a stabili cauza și împrejurimile producerii îmbolnăvirii în masă. S-au prelevat și o serie de probe.

„Probele biologice recoltate, din lichidele de vărsătură și materii fecale de la copii și prelucrate atât în laboratorul de diagnostic și investigație în sănătate publică al DSP Sibiu, cât și în laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic de Pediatrie au fost negative pentru principalii germeni suspicionați: Stafilococ și Salmonella, în lichidele de vărsătură; E. Coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, Candida, Stafilococ, Yersinia, Adenovirus, Rotavirus în probele de materii fecale. Probele alimentare păstrate în unitate din meniurile servite copiilor au fost, de asemenea, negative pentru bacteriile din genul Stafilococ și Salmonella”, au precizat reprezentanții DSP Sibiu.

Altfel spus, rezultatele probele prelevate de la unitățile alimentare unde au mâncat copiii au ieșit negative la contaminare.

Angajați bolnavi și noi probe de apă

S-au descoperit însă câteva probleme: „Unele din probele recoltate de la personalul unității și de pe suprafețele din blocul alimentar al unității au prezentat neconformități: prezența enterobacteriaceae pe mâna unui angajat; stafilococului în secrețiile nazale și faringiene a doi angajați; microorganisme aerobe mezofile și bacterii coliforme pe o masă de lucru. Neconformități au fost identificate și în proba de apă prelevată din unitate: bacterii coliforme, Escherichia Coli; nitrați; clor rezidual sub limita necesară”.

Toate acestea au determinat inspectorii DSP Sibiu să concluzioneze: „Tabloul clinic și paraclinic al bolnavilor a prezentat caracteristicile unei îmbolnăviri de tip bacterian (hemoleucograma)”.

Și, ținând cont de rezultatele de laborator, de numărul mare de îmbolnăviri, debutul brusc al bolii, medicii înclină să creadă că este vorba despre o intoxicație alimentară declanșată de o bacterie: „Orientarea diagnostică de etapă este spre o intoxicație alimentară de natură bacteriană”.

Amenzi de 25.000 de lei

De aceea, luni, 31 iulie 2023, inspectorii DSP Sibiu au mers din nou în control la complexul hotelier în care au fost cazați copiii pentru a recolta probe suplimentare de apă.

Între timp, pentru neconformitățile constatate, s-au aplicat sancțiuni. Inspectorii DSVSA Sibiu au dat o amendă de 20.000 de lei pentru neregulile constatate pe partea de alimentație: „S-au constatat deficiențe privind identificarea, etichetarea și depozitarea produselor alimentare. De asemenea, s-au constatat abateri de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor cu privire la trasabilitatea alimentelor, precum și la testarea calității produselor alimentare destinate punerii pe piață. În urma celor constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 lei, precum și două avertismente”.

Inspectorii DSP Sibiu au dat și ei o amendă de 5.000 de lei pentru lipsa unei fișe medicale a unui angajat.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite