Câteva zeci de sibieni au protestat faţă de tăierile ilegale de păduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibienii au protestat in centrul orasului - Fotografii Ramona Găină
Sibienii au protestat in centrul orasului - Fotografii Ramona Găină

Câteva zeci de sibieni au protestat duminică în centrul oraşului faţă de tăierile ilegale de păduri. Protestul a durat aproximativ două ore.

Locul de întâlnire a fost Farmacia 24, de unde cei aproximativ 50 de protestatari au mers apoi în marş pe strada Nicolae Bălcescu, până lângă hotelul Împăratul Romanilor. 

Protestatarii au purtat bannere, iar unii dintre ei au venit îmbrăcaţi, simbolic, cu tricouri verzi. S-au scandat lozinci precum ”Pas cu pas pădurile le-aţi ras”, ”Nu corporaţia face legislaţia”, ”Codru-i frate cu poporul nu cu drujba şi toporul”, ”DNA, DNA, jaful e în faţa ta”, ”Uniţi luptăm, pădurile salvăm”, ”Afară, afară, cu hoţii din ţară”, Vrem o lege pentru toţi nu frăţie între hoţi”, ”Toate partidele taie prin rotaţie”, ”Nu tăiat copacii, se răzbună dacii”, ”Nu uitaţi, nu uitaţi, şi voi aer respiraţi”. 

Evenimentul a fost organizat de către comunitatea ”Uniţi Salvăm” şi a fost susţinut de mai multe grupuri şi organizaţii sibiene interesate de protecţia mediului înconjurător. ”Prin această iniţiativă Sibiul se alătură celorlalte oraşe, atât din ţară cât şi din diaspora , împotriva despăduririlor abuzive şi ilegale, care au lăsat România cu nici 27% din suprafaţa împădurită faţă de 31.8% din suprafaţa ţării în 1990. 

Consideram ca măsurile luate până la acest moment de guvern, preşedinte şi instituţiile statului cu putere de acţiune in problema despăduririlor abuzive si ilegale nu sunt suficiente. Prin această iniţiativă cerem sprijinul Preşedintelui şi Guvernului României pentru ca: resursele naturale să fie exploatate transparent şi protejate ca o moştenire naţională; să se înăsprească controalele la procesatori şi în Portul Constanţa; să se oprească tăierile de pădure din parcurile naţionale; să se suspende funcţionarea ilegală a fabricii de debitare şi prelucrare a lemnului a s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl., din comuna Reci, judeţul Covasna; să interzică exporturile de lemn neprelucrat pe o perioada îndelungată; să asigure întărirea instituţiilor de control - comisariatele silvice - şi a instrumentelor de monitorizare a trasabilităţii lemnului", arată organizatorii protestului. 

Vă mai recomandăm: 

Povestea fascinantă a medicului român care a reformat sistemul de stat fără un ban de la buget: Livia Ognean, îngerul copiilor născuţi de câteva sute de grame

Medicul neonatolog Livia Ognean (46 de ani) a reuşit să mobilizeze colegi, părinţi şi oameni obişnuiţi pentru a schimba în bine viaţa unor copii de numai câteva sute de grame, internaţi la terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Totul prin forţe proprii, independent de statul român.

Tizii sibieni ai unor politicieni celebri – strungarul Adrian Năstase, inginerul Ludovic Orban şi tâmplarul Mihai Ungureanu

Trei sibieni sunt posesorii unor nume cu rezonanţă în viaţa politică: Adrian Năstase, Ludovic Orban şi Mihai Ungureanu. Oamenii povestesc amuzaţi ce glume se fac pe seama lor, dar şi cum îşi văd celebrii tizi de la Bucureşti.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite