Video Au fost transportate primele grinzi pentru execuţia viaductului de la Boiţa de pe autostrada Sibiu-Pitești
0Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, joi seară, 27 martie, au fost transportate primele grinzi pentru execuţia viaductului de la Boiţa de pe şantierul secţiunii 2 a autostrăzii Sibiu - Piteşti.

„Primele grinzi, care au fost executate în propria fabrică de prefabricate a asocierii turce Mapa - Cengiz, au fost transportate azi-noapte în șantier.
Acestea sunt folosite la construcția viaductului Boița care a ajuns la un stadiu fizic de execuție de 32,2%. Transporturile de grinzi se vor efectua și în zilele următoare pe perioada nopții, astfel încât traficul rutier să nu fie perturbat în timpul zilei.
Pentru toate structurile de pe secțiunea 2 (Boița - Cornetu) vor fi produse 1059 de grinzi de beton cu lungimi cuprinse între 32.3 m și 40 m. Pe șantierul Secțiunii 2 a autostrăzii Sibiu-Pitești vor fi executate 48 de poduri, pasaje și viaducte”, a anunțat CNAIR într-o postare.
Antreprenorul viaductului de la Boiţa este Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS - Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS. Construcţia va avea o lungime de 31,33 km.
Durata contractului este de 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuţie), iar valoarea acestuia este de 4,25 miliarde de lei, fără TVA. Sursa de finanţare este Programul Transport (PT), iar termenul de deschidere a viaductului este 2028.
Construcția Lotului Boița-Cornetu reprezintă cel mai complex proiect de infrastructură rutieră din România de până acum, fiind vorba despre cel mai dificil tronson de autostradă, unul din cele două ce va fi construit prin zona montană de unde și denumirea autostrăzii de TransCarpați.
Execuția acestui tronson a demarat odată cu primele lucrări pentru Viaductul Boița - similar celui de la Tălmăcel (650 metri lungime și 30 metri înălțime) - care va avea o lungime de 653 metri.