Verdict: Legea îl lasă mut timp de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sătmărean nu poate primi un dispozitiv laringian cu care să vorbească decât peste doi ani, pentru că aşa prevede legea. Bărbatului i-a fost decontat un aparat în urmă cu trei ani, dar acesta s-a defectat. Legislaţia prevede că astfel de dispozitive pot fi decontate unui pacient doar o dată la cinci ani


Viorel Balaj are 53 de ani şi în urmă cu patru ani a fost supus unei operaţii pe trahee, în urma căreia a fost nevoit să folosească un dispozitiv laringian ca să poată vorbi. În valoare de 1.000 de lei, aparatul i-a fost decontat în anul 2007 de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare, însă după trei ani acesta s-a defectat. Bărbatul a solicitat prin sistemul de asigurări un nou aparat laringian, dar reprezentanţii CJAS i-au spus să revină peste doi ani. Încadrat în gradul II de invaliditate, vârstnicul supravieţuieşte dintr-o pensie de 699 de lei, cea mare parte a banilor fiind cheltuiţi pe medicaţie.

Decont de la stat, doar odată la cinci ani

Responsabilii din sistemul sanitar refuză să-i deconteze bărbatului un nou dispozitiv, pe motiv că o asemenea decontare se face doar o dată la 5 ani. „Când şi-a luat primul aparat trebuia să mai pună el bani să îşi ia unul mai bun, care nu se strică după un an–doi. Noi nu putem să îl ajutăm numai după cinci ani de la ultima decontare“, spune Rodica Popdan, directorul CJAS Satu Mare. Fără a avea posibilităţi financiare, bărbatul, care în prezent comunică doar în scris, se vede nevoit să aştepte doi ani pentru a putea vorbi din nou. „Poate mor în doi ani, nu ştiu ce să fac, sunt disperat. Ei m-au trimis la plimbare, spunându-mi să revin în doi ani, doar atunci îmi pot da acest aparat. Nu mai pot vorbi cu oamenii şi este foarte greu. Am un carneţel la mine, scrisul fiind singura formă în care pot acum comunica. Poate mă ajută cineva şi îmi donează un astfel de dispozitiv de la o persoană decedată“, spune bărbatul.


«Am un carneţel la mine, scrisul fiind singura formă în care pot acum comunica» - Viorel Balaj, pacient


Autorităţile spun însă că legea nu le permite să îl ajute pe bărbatul aflat într-o situaţie disperată. „Nu avem fonduri, însă poate am fi reuşit cumva să facem o astfel de decontare. Problema este că legea specifică foarte clar că putem acorda astfel de proteze sau dispozitive pentru fiecare pacient doar o dată la cinci ani. Firmele producătoare sunt responsabile în aceste situaţii, produsele mai ieftine fiind de o calitate îndoielnică, cel puţin în acest caz aşa s-a dovedit“, mai spune Rodica Popdan.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite