SĂRBĂTORI: Doar molizi în casele sătmărenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmărenii vor cumpăra şi în acest an brazi aduşi din judeţele învecinate
Sătmărenii vor cumpăra şi în acest an brazi aduşi din judeţele învecinate

Direcţia Silvică va scoate la vânzare 10.000 de molizi, iar sătmărenii care vor brazi de Crăciun vor trebui să-şi cumpere din alte judeţe. Satu Mare este unul dintre puţinele judeţe din ţară unde nu cresc brazi, motiv pentru care aceştia sunt aduşi an de an din zonele învecinate.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Satu Mare spun că în judeţ nu cresc brazi. Ca şi anii trecuţi, sătmărenii vor fi nevoiţi să îşi cumpere brazi de la agenţii economici care îi vor aduce din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. „Şi în acest an sătmărenii îşi vor putea cumpăra brazii de Crăciun de la comercianţi, aduşi din Maramureş, Bistriţa-Năsăud sau Cluj. Direcţia Silvică răspunde doar de controlul agenţilor economici, adică vom verifica dacă aceştia au documente legale de provenienţă şi transport“, a declarat Adrian Trela, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Satu Mare.
Direcţia Silvică va pune la dispoziţia sătmărenilor şi în acest an 10.000 de puieţi de molid. Reprezentanţii instituţiei sunt însă convinşi că niciun sfert dintre aceştia nu se vor vinde. „Anul trecut am pus în vânzare 10.000 de pomi, din care doar circa 1.200 au trecut. Oamenii preferă brazii, pentru că molizilor le cad foarte mult acele. Anul acesta avem undeva între 8.000 şi 10.000 de molizi disponibili, însă nici un sfert nu vor trece, cu toate că preţul va fi, ca şi anul trecut, de numai 15 lei, plus TVA”, mai spune Adrian Trela.
Vor brazi cu orice preţ
„Nu prea trec molizii din păcate. Şi anul trecut am rămas cu peste 10.000 pe cap, iar asta pentru că sătmărenii vor brazi de import”, spune şi Marcel Forţiu, şeful Ocolului Silvic Satu Mare.
Sătmărenii preferă să plătească chiar şi de trei ori mai mult pentru un brad.  „Cumpărăm un brad de 1,5 – 2 metri în fiecare an, indiferent la ce preţ este. Odată e Crăciunul într-un an şi casa fără brad nu are niciun farmec, mai ales că în familia noastră sunt trei copii”, spune Romina Lauriuc, casnică. „Încercăm să ne încadrăm într-un anumit buget în fiecare an, iar anul acesta, cum au crescut foarte mult preţurile la alimente, probabil va trebui să ne mulţumim cu un brad mai mic, care să nu depăşească 25-30 de lei, însă nu renunţăm la el”, spune şi pensionarul Vasile Podea.
Cifre
15 lei plus TVA este preţul de vânzare a molizilor comercializaţi de Direcţia Silvică

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite