Piaţa de brazi, afectată de pandemie. Care sunt cei mai căutaţi pomi de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazii de Crăciun au invadat pieţele cu puţin timp înainte de Crăciun. În acest an însă comercianţii au adus brazi mai puţin, de teamă să nu rămână cu ei din cauza pandemiei de coronavirus

Iluminatul festiv a fost primul care a dat de veste că sărbătorile de iarnă sunt la un pas distanţă de noi, iar acum mirosul de cetină care a invadat pieţele de pretutindeni dau de veste că doar câteva zile ne mai despart de Crăciun.

În Satu Mare, pieţele sunt pline ochi de brazi verzi, voluminoşi, aduşi atât de la pepinierele din ţară, cât şi din străinătate. La cea mai mare căutare este bradul normandian, adus de peste meleaguri. 

An de an, sute de tiruri vin încărcate cu brazi din ţări precum Danemarca, Germania sau Ungaria. Brazii sunt crescuţi special în pepiniere, pentru perioada Crăciunului, iar datorită modului în care sunt întreţinuţi încă de pui, brazii normandieni sunt cei mai voluminoşi, cu cetină verde şi bogată. 

În acest an, de teama efectelor produse de pandemia de coronavirus, comercianţii din pieţe şi-au luat măsuri de protecţie, astfel că au scos spre vânzare cu 20 - 30% mai puţin decât în anii trecuţi. 

Vânzările scăzuseră oricum de când marile lanţuri de magazine au scos şi ele spre vânzare brazi naturali, însă în acest an riscul de a rămâne cu ei era unul mult mai mare. 

Imagine indisponibilă

Halele sunt pline de brazi aduşi din străinătate. FOTO Larisa Matei

Lângă brazi l-am găsit şi pe Andrei, un tânăr comerciant. Vinde brazi „de când se ştie”, fiind o afacere de familie, şi mărturiseşte că anul acesta a venit cu o mare provocare pentru toţi comercianţii din pieţe. 

”Nu aveam de unde să ştim dacă se va mai cumpăra ca în ceilalţi ani, deoarece cu toţii au fost afectaţi din punct de vedere financiar. Aşa ne-am luat şi noi măsuri de precauţie şi am adus brazi mai puţin, alţi comercianţi şi-au adus chiar şi cu 50% mai puţin brazi de teama de a nu rămâne cu ei. Spre deosebire de lanţurile de magazine, de la noi cumpără clienţii pretenţioşi. Aici vin chiar şi 7-8 zile la rând în fiecare zi pentru a studia cel mai frumos brad, să fie întocmai cum le place lor. Aici îşi pot alege un brad exact după cum şi-l doresc, iar preţurile la noi sunt şi mai mici decât în magazine”, mărturiseşte acesta.

Imagine indisponibilă

Comercianţii au adus cu 20 - 30% mai puţini brazi. FOTO Larisa Matei

Pe lângă numărul mai mic de brazi aduşi, comercianţii au fost nevoiţi să lase şi din preţ în acest an. Spre surprinderea lor, primele zile de vânzare au decurs mai bine decât se aşteptau, însă zile până la Crăciun mai sunt, şi brazi la fel. 

”Preţurile încep de la 20 - 30 de lei şi ajung până la 250 - 300 de lei. Diferă în funcţie de dimensiunea bradului, de cât de bogat e, însă mereu se şi negociază. Lăsăm de la noi pentru că ştim că a fost un an greu pentru toată lumea. Avem brazi în special de 1,5 metri, însă avem brazi chiar şi de 4 sau 6 metri. Cei din urmă nu sunt la mare căutare, dar cumpărători se găsesc”, povesteşte tânărul. 

Comercianţii vor sta în pieţe până în ajunul Crăciunului inclusiv, cu toate că mulţi dintre ei speră să îi poată da mai repede. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cât costă brazii de Crăciun. „E mai ieftin cu 100 de lei ca în magazin. Dar să se deschidă piaţa“

Cât costă brazii de Crăciun. Romsilva scoate la vânzare doar 26.000 de bucăţi

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite