Personaje de basm, muzică medievală şi artişti internaţionali în acest weekend la Festivalul MedievArtFest Ardud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cavaleri şi domniţe de seamă, invitate la Ardud Foto. Adevarul
Cavaleri şi domniţe de seamă, invitate la Ardud Foto. Adevarul

Timp de două zile Ardudul devine locul unde cavalerii medievali din întreaga ţar, dar şi de peste hotare se întâlnesc pentru a sărbătorii 800 de ani de la prima atestare documentarăă a localităţii. Persoanajele de basm vor fi gazdele turiştilor veniţi în weekend la Ardud la Festivalul MedievArtFest, ediţia a IV-a

Astăzi de la ora 17:00 a avut loc deschiderea oficială a evenimentului care a ajuns anul acesta la a patra ediţie. Organizatorii susţin că faţă de ediţiile precedene, anul aceasta vor fi prezente mai multe ordine cavalereşti şi formaţii de muzică medievală, din ţară şi din Ungaria. 

Evenimentul se derulează sub deviza " 800 de ani de luptă şi credinţă, 800 de ani de atestare documentară'., anul acesta împlinindu-se opt secole de la prima atestare documentară menţionată în „Dicţionarul istoric al localităţilor din Transilvania”, întocmit de Coriolan Suciu sub numele de Herdeud.  În această perioadă aici  se aplicau metode pline de cruzime, cum au fost proba fierului încins şi proba apei, pentru fapte deosebit de grave cum ar fi: încălcarea proprietăţii, omor, furt, înşelăciune, otrăvire, răpire, vrăjitorie, atmosferă care va fi recreată artistic timp de trei zile în cadrul festivalului. 

Organizatori

Festivalul se desfăşoară în jurul Cetăţii Ardud, construită în anul 1730 de groful Karoly Sandor, sau mai bine zis, el a reconstruit cetatea care a fost distrusă în 1566 în urma unor bătălii. În jurul cetăţii s-au construit multe legende, iar oamenii au reuşit astfel să promoveze inevitabil aceste locuri, doar că nu a fost de ajuns. Astfel, Primăria Ardud a gândit un eveniment care să atragă turişti şi să includă aşezarea în circuitul turistic al oraşelor medievale din Transilvania, alături de Sebeş şi Sighişoara.  În acest sens, sâmbătă vor fi semnate hrisoavele de cooperare culturală între Primăria Ardud şi Sebeş, repsctiv Sighişoara, după ce anul trecut s-a semnat protocolul de colaborare cu Târgu Neamţ.    

800 de ani de luptă şi credinţă

Programul include pe lângă numeroase recitaluri de muzică medievală şi parade ale cavelerilor, multe spectacole interactive atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi.  Printre invitaţii de seamă se numără cei mai vechi cavaleri din ţară, Ordinul Cavaleresc Mediaş şi cea mai veche formaţie de muzică medievală Nomen est Omen din Bucureşti.  

Afis Ardud

Cei mici sunt invitaţi să participe la programul pregătit de Trupa Shema din Târgu Mureş şi Trupa Cavalerilor din Carpaţi din Deva.  Au fost instalate trei scene în trei locaţii diferite: Primăria Ardud, Cetatea Ardud şi Platou Beciuri Cetate. 

Duminică, în ultima zi a "MedievArtFest" toată suflarea festivalului va porni în marş, aşa cum este deja tradiţia de la Biserica romano-catolică spre sediul primăriei unde, de la 12:30, se va dezveli monumentul ridicat în cinstea celor 800 de ani de luptă şi credinţă, ca mai apoi toţi aceştia să se întoarcă spre cetate unde programul artistic continuă până târziu în noapte. 

lupte medievale
Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite