Cele mai frumoase locuri din judeţul Galaţi, care trebuie neapărat vizitate - FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Faleza Dunării în timpul iernii. Foto: Adevărul
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Faleza Dunării în timpul iernii. Foto: Adevărul

Lista celor mai frumoase locuri din judeţu Galaţi include câteva minuni ale naturii, cum ar fi pădurile Adam, Gârboavele şi Buciumeni şi lacurile Brateş şi Tălăbasca, dar şi câteva obiective care înglobează munca omului, precum Turnul TV, herghelia Tuluceşti, biserica Precista sau Faleza Dunării.

„Dar oare ce poate oferi Galaţiul vizitatorilor?”, este  întrebarea pe care o auzim cel mai des când vine vorba despre potenţialul turistic al zonei de la confluenţa Dunării cu Siretul.

Cum, de cele mai multe ori, răspunsul la această întrebare este bâjbât, aproximativ, lipsit de coerenţă, cotidianul „Adevărul” îşi propune să încerce să identifice pentru dumneavoastră (nu neapărat într-o ierarhie) cele mai frumoase locuri din judeţul Galaţi, care trebuie cu siguranţă vizitate.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Faleza Dunării, micul paradis

În lungime de aproape trei kilometri, Faleza amenajată de la malul Dunării, este un loc unde se pot face aproape de toate. Parcul (căci asta este în esenţă) cu suprafaţa de circa 30 de hectare oferă vizitatorului, în primul şi în primul rând, o promenadă romantică, pe sub sălciile pletoase sau pe sub platani, sau admirând priveliştea fluviului şi a munţilor Dobrogei.

Amatorii de sport pot „să se dea” cu rolele, cu placa sau bicicleta pe pistele special amenjate sau pot încerca o partidă de pescuit alături de sutele de pescari care vin zilnic în zonă.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Gurmanzii pot să încerce gustul bucatelor locului la unul din cele opt restaurante de pe malul apei (câteva dintre ele pe pontoane plutitoare) sau pot, pur şi simplu, să admire lucrările de artă expuse peste tot, mărturii ale uneia dintre cele mai importante tabere europene de sculptură în metal din secolul trecut. Sau poate că au noroc şi nimeresc la unul din multele spectacole care au loc în zonă.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. „Precista”, biserica-cetate

Rămânând în apropierea Falezei, un obiectiv turistic ce nu trebuie în niciun caz ratat este Biserica Fortificată Precista.

Este cel mai vechi monument istoric din oraşul Galaţi şi a fost construită între anii 1643-1647, în timpul domniei lui Vasile Lupu. De-a lungul timpului, Precista a suportat toate vitregiile vremurilor: a fost arsă de turci, distrusă în războaiele ruso-otomano-austriece, jefuită de otomani.

În 1831, locaşul sfânt a fost restaurat pentru prima dată şi a căpătat o nouă înfăţişare. În anul 1940, în timpul unui mare cutremur, biserica a fost grav avariată şi, apoi, închisă. Între anii 1952-1966, aceasta a fost restaurată în forma actuală, după proiectul arhitectului Eugen Chefneux. Pe lângă arhitectura deosebită, aici mai poate fi admirată şi o colecţie de icoane vechi.

La nici 500 de metri distanţă sunt alte trei monumente de arhitectură creştină: biericile Sfântul Nicolae( singura biserică din România în care a slujit un patriarh ecumenic) şi Mavramol, precum şi mănăstirea Metoc (Sfinţii Arhangheli).

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

La capătul sud-vestic al Falezei, într-un „uluc” natural a doi versanţi de deal, descoperim Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, a cărui vizitare poate să vă ia ore, chiar zile dacă vreţi să fiţi atenţi la detalii.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Complexul are o grădină botanică impresionantă, cu mii de varietăţi de plante (inclusiv exotice, în spaţii protejate), un superb acvariu cu 800 de peşti din 68 de specii diferite, un observator astronomic (cel mai modern din ţară), o grădină senzorială şi multe altele, totul întins pe o suprafaţă de peste 14 hectare.

Programul de vizitare este 10,00 - 18,00 (miercuri, joi, vineri), respectiv, 10,00 - 20,00 (sâmbătă şi duminică), iar taxa de vizitare este modică: 6 lei persoană, copii plătind doar 1,5 lei.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Turnul de televiziune

Pe o promontoriu cu o privelişte impresionantă din partea de sud a oraşului, în cartierul Dunărea, poate fi vizitată o capodoperă a ingineriei moderne: turnul de televiziune. Înalt de aproape 100 de metri, el domină oraşul şi oferă o vedere extraordinară a cursului Dunării şi a munţilor Dobrogei.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Construcţia a fost finalizată în 1978, iar în partea de sus (foarte sus!) există un restaurant excelent. Urcatul în vîrful turnului se poate face doar cu liftul şi costă 5 lei de persoană, copiii cu vârsta până în 7 ani beneficiind de gratuitate.

Foarte aproape de turn (pe o rază de doar 200 de metri) se află plaja Dunărea, Sala Polivalentă, stadionul „Dunărea” şi complexul de tenis ICMRS, precum şi mai multe supermarketuri. Trecerea Bac spre Tulcea se află la circa 500 de metri.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Pădurea Gârboavele

Cu o suprafaţă de 230 de hectare, pădurea Gârboavele se află la circa opt kilometri (spre nord) de oraşul Galaţi, aproape de intersecţia dintre DN24D şi DN26.

Este arie naturală protejată, cu multe porţiuni sălbatice şi cu faună adecvată, însă include şi obiective pentru petrecerea timpului liber: trasee de mountainbike şi de cros, locuri de grătar şi de relaxare. La Gârboavele există şi patru complexuri turistice, care oferă cazare, restaurante, piscine (una dintre ele deţine chiar o piscină de dimensiuni olimpice!), terenuri de fotbal şi de tenis.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Aici puteţi vizita Muzeul Satului moldovenesc, care cuprinde gospodăriile tradiţionale din Corod, Măstăcani, Cavadineşti şi Cahul, de acum un secol. Biletul costă 3 lei, iar muzeul poate fi vizitat în weekend, între orele 10,00 - 17,00. Copiii au acces gratuit.

De asemenea, în pădure există o Grădină Zoologică recent modernizată la standarde occidentale, a cărei redeschidere va avea loc în luna august.

La doar doi kilometri de pădure se află herghelia de la Tuluceşti, singura din România care creşte cai pur-sânge din rasa Ghidran. O oră de călărie costă 40 de lei, se poate face între 8,30 şi 16,30, dar programarea trebuie făcută cu o zi înainte.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Lacul Brateş

În imediata vecinătate a Galaţiului (practic lipit de oraş, în partea de nord) se află Brateşul, cel mai mare lac de luncă din România, o importantă bază de pescuit şi un punct de atracţie turistică important.

Complexul cu acelaşi nume, amplasat pe malul lacului, le oferă clienţilor toate condiţiile pentru o zi relaxantă: plajă, locuri de grătar, terenuri de volei şi de fotbal, restaurante. Intrarea costă 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani, iar pentru micuţii de până la 7 ani este gratis.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Pădurea Buciumeni

Situată în nordul judeţului Galaţi, aproape de hotarele cu judeţele Bacău şi Vaslui, pădurea Buciumeni este un loc mirific. Ocupă peste 800 de hectare şi este una dintre cele mai frumoase păduri de fag din zona colinară, având exemplare seculare.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

În inima codrului se află Mănăstirea Buciumeni, veche de aproape şase secole (este atestată la 1430), loc de pelerinaj şi închinare care între 1950 şi 1990 a fost transformat de comunişti în ferma zootehnică a unei tabere de copii.

În apropiere se află câteva crame şi podgorii renumite (în localitatea Nicoreşti), dar şi un sit arheologic cu mărturii datând din neolitic (Poiana).

Siretul se află la doar cinci kilometri (peisajul este superb), iar drumul european E585 (Tişiţa-Tecuci) la numai 15 kilometri.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Pădurea Adam

Aproape de limita cu judeţul Vaslui a DN26, la circa 25 de kilometri de Bârlad, se află Pădurea Adam, o altă rezervaţie naturală a judeţului Galaţi.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Pădurea amintită era unul dintre locurile preferate de vânătoare ale lui Nicolae Ceauşescu, care a vânat aici câteva trofee de mistreţ magnifice. De altfel cabana de vânătoare încă există, fiind introdusă de administratorul ei (Romsilva) în circuitul turistic.

Zona este excelentă pentru drumeţii, mountainbike şi vânătoare, iar satele din împrejurimi sunt adevărate comori etnografice care au darul de a impresiona. Nu departe se află Mănăstirea Adam (datând din secolul al XVI-lea) care adăposteţte una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Moldova.

În apropiere se mai află şi schitul Zimbru, care ar fi fost fondat chiar de Sfântul Rafael de la Agapia.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Castrul Roman

Aflat la numai un kilometru de Galaţi (la DN 25 Galaţi-Tecuci) situl arheologic Barboşi-Tirighina este un monument istoric cu valoare naţională şi internaţională. Săpăturile efectuate în anii 1959-1962 au scos la lumină castrul roman, construit pe locul unde se găsea la început o cetăţuie dacică, întărită cu un val de pământ. 

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Complexul arheologic se întinde pe aproximativ 10 hectare şi cuprinde două necropole romane, trei depozite de amfore (vase mari în care în antichitate se păstrau şi se transportau vinul, untdelemnul, grânele), aşezarea civilă din şesul Siretului şi primul mormânt al unui daco-roman creştinat, Innocens.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Lacul Tălăbasca

Situat pe DN 25, între localităţile Tudor Vladimirescu şi Hanu Conachi, lacul Tălăbasca este un adevărat paradis al păsărilor. Polder natural al unui râu, zona are aspect deltaic şi este loc de clocit şi de hrană pentru mii de păsări.

În apropiere de lac se află Mănăstirea Vladimireşti (una dintre cele mai frumoase aşezări monahale din sudul Moldovei), precum şi un complex turistic (Hanu Conachi) cu motel şi mai multe restaurante.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Muzeul de Istorie

La Muzeul de Istorie de pe strada Domnească, numărul 25, pot fi vizitate expoziţiile „Secvenţe arheologice gălăţene” şi „Memoria Aviaţiei Române”. În prima expoziţie, publicul poate admira fotografii şi poate afla informaţii despre două dintre cele mai importante situri arheologice din judeţul Galaţi, Tirighina-Bărboşi şi Negrileşti

Preţul unui bilet de intrare pentru adulţi este 4 lei, iar pentru copii, elevi şi studenţi este 1 leu.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos

Înfiinţat în urmă cu doar un an, muzeul a devenit deja un reper. Adăposteşte mii de exponate, printre care sute de cărţi şi de icoane vechi de peste un sfert de mileniu.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Muzeul include şi mărturii ale civilizaţiilor străvechi (de acum două milenii), dar şi secţiuni de istorie modernă, cum ar fi un memorial al durerii însumând dovezi ale persecuţiilor îndurate de preoţi în închisorile comuniste.

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi. Casa Cuza

Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi
Cele mai frumoase locuri din judetul Galaţi

Muzeul „Casa Cuza Vodă" este amenajat în fosta locuinţă a familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire construită în primele decenii ale secolului al XIX-lea. Expune mobilier din cele mai reprezentative stiluri ale epocii, piese decorative de factură europeană, veşminte şi accesorii vestimentare, documente referitoare la politica reformatoare a lui Al. I. Cuza, arme albe şi de foc, medalii, dar şi multe alte lucruri interesante.

Muzeul Cuza deţine, printre altele, şi un automobil de epocă evaluat la un milion de dolari.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite