Incidenţa tuberculozei scade încet în judeţ, dar rămâne totuşi peste media europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea spitalului speră ca până în 2020 să ajungă la procente admisibile în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei - foto: Adrian Caraba
Conducerea spitalului speră ca până în 2020 să ajungă la procente admisibile în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei - foto: Adrian Caraba

În timp ce incidenţa tuberculozei raportată la suta de mii de locuitori a scăzut semnificativ în ultimii ani în Ţara Oaşului, în sudul judeţui aceasta înregistrează cele mai ridicate cote.

România este, la fel ca în multe alte domenii nefaste, pe primele locuri în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, fiind peste media europeana ca incidenţă a tuberculozei. Incidenţa este în scădere continuă în ultimii 10 ani, dar se pare că această scădere este mai lentă decât s-ar dori. În prezent incidenţa este 62% la suta de mii de locuitori, indicele fiind calculat pentru anul 2017.

„Multă vreme s-a considerat că incidenţa în zona Ţării Oaşului este mult crescută, şi aşa a şi fost, până prin anii 20013-2014, când şi numărul de bolnavi şi incidenţa pe suta de mii de locuitori a cunoscut cifre mari în zona Oaşului, ca în ultimii ani să observăm o descreştere a incidenţei în zona Ţării Oaşului, iar la ora actuală având cea mai mică incidenţă din judeţ, până la 51,6% la suta de mii de locuitori.

Numărul total de cazuri înregistrat anul trecut a fost de 244 de cazuri, cel mai mic nivel numeric din ultimii 10 ani. Un nivel similar a mai fost în 2014 când au fost 246. Din cele 244, 33 au fost din zona Ţării Oaşului, despre care s-a spus multă vreme că e cea mai apăsată de această boală.

În ceea ce priveşte numărul de cazuri noi, s-au semnalat în judeţ 216 cazuri noi, din care 29 la Negreşti. Incidenţa cazurilor readmise a cunoscut o scădere, respectiv 24 de cazuri în judeţ din care 4 la Negreşti.

În schimb a crescut incidenţa tuberculozei în alte zone, aici vorbesc de dispensarul Tăşnad, unde incidenţa a ajuns la 67,7% la suta de mii de locuitori. Este cea mai mare incidenţă pe 2017 la nivelul judeţului. Explicaţiile sunt două, una ar fi că dispensarul Tăşnad acoperă o zonă de areal mare dar cu populaţie mai puţină, iar fiecare caz nou e un procent foarte mare. Şi probabil se repetă şi acea lege a nordului cu sudului, zona de nord fiind mai bogată şi cea sud mai săracă, acea zonă fiind mai săracă.”, afirmă directorul Spitalului de Pneumoftiziologie.

În cazul copiilor, evoluţia incidenţei la tuberculoză a fost oscilantă în ultimii 10 ani. În 2017 s-au înregistrat 14 cazuri, un număr mai mic decât în 2016. Conform aceleaşi surse, de obicei în cazurile îmbolnăvirilor la copii există un stereotip, fiind vorba de familii mai numeroase şi cu un nivel de trai mai scăzut, sau unde mai există astfel de cazuri.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite