FOTO/VIDEO Victor Ponta, după ce a fost huiduit la Sâmbra Oilor din Ţara Oaşului: „Salutări de la Traian Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desant PSD în Ţara Oaşului la Sâmbra Oilor. FOTO: Cristina Cicau
Desant PSD în Ţara Oaşului la Sâmbra Oilor. FOTO: Cristina Cicau

Sărbătoarea tradiţională care se organizează, de 57 de ani, pe dealul de la Huta Certeze, în judeţul Satu Mare, a fost transformată în ocazie pentru politicieni de a face campanie electorală. Victor Ponta, care a fost huiduit la sărbătoarea la care preşedintele României era nelipsit anii trecuţi, le-a spus oşenilor: "Salutări de la Traian Băsescu, care nu va mai putea veni o vreme la Certeze".

UPDATE 15.13 Ponta: „avem nevoie de o strategie pentru a-i ajuta pe fraţii din Moldova”

„Trebuie să luăm act că criza din Ucraiana nu numai că nu se rezolvă, dar se înteţeşte. Statul român, prin toate instituţiile sale, din CSAT, va face o analiză clară şi va stabili o strategie comună pentru a vedea cum putem să–i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut. Suntem pregătiţi să facem o strategie în sensul îndeplinirii îndatoririlor noastre ca frontieră a NATO şi în acelaşi timp să vedem cum putem ajuta Moldova”, a mai susţinut Ponta.  

UPDATE 14.57 De ce i-a salutat Ponta pe oşeni în numele lui Băsescu

Întrebat în legătură cu faptul că sărbătoarea a fost transformată în campanie electorală, Ponta  a susţinut: „Faptul că evenimentul e în timpul campaniei electorale a adus reprezentanţi ai mai multor partide. Discursul meu nu a avut nicio conotaţie politică, s-a referit strict la această sărbătoare. I-am salutat pe oameni în calitate de premier. Şi pentru că preşedintele, care venea ani la rândul aici, nu a venit, mi-am permis să-i salut pe oameni şi din partea lui, pentru că aşa se face într-o ţară civilizată. Eu mi-am făcut datoria să salut în numele instituţiilor centrale”.

Circa 5.000 de persoane au participat la  sărbătoarea tradiţională, Sâmbra Oilor, pe dealul de la Huta Certeze. Evenimentul fiind oragnizat de primarul PSD-ist al comunei Certeze, scena a aparţiut desantului social-democrat, în frunte cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Zeci de membrii PSD, îmbrăcaţi în roşu, s-au răspândit printre cei circa 5.000 de participanţi la eveniment. 

image

Foto

sambra oilor

Ponta a fost tratat cu pâine, sare şi ţuică, dar nu a scăpat de huiduielile oşenilor, în momentul în care a fost prezentat. „Salutări de la Traian Băsescu”, a susţinut premierul, vrând să facă o glumă pe seama preşedintelui, care era nelipsit de la astfel de manifestări şi chiar s-a zvonit că va participa la eveniment. În schimb, a fost prezentă la eveniment Elena Udrea. De asemenea, printre Oşeni a putut fi văzut şi Dan Diaconescu. 
 

Tradiţie de 57 de ani 

De 57 de ani, pe dealul de la Huta Certeze se strânge toată Ţara Oaşului pentru sărbătoarea lor „naţională”, Sâmbra Oilor. Evenimentul este celebrat în prima sau a doua duminică a lunii mai, pe dealul din Huta Certeze, situat la graniţa dintre judeţele Maramureş şi Satu Mare, unde oierii serbează plecarea turmelor către paşunile de la munte. Sărbătoarea este cunoscută şi ca “Ruptul Sterpelor”, similară cu măsurişul laptelui. În această zi se poartă cele mai frumoase şi mai scumpe costume populare, asemănătoare cu îmbrăcămintea dacilor de pe Columna lui Traian, iar pe umeri se iau cei mai frumoşi desagi. După numeroase activităţi practice precum înţărcatul mieilor, tunsul oilor şi berbecilor, la Sâmbra Oilor se măsoară şi se crestează pe răbojul de lemn laptele de la oile fiecărui sâmbraş după care se calculează cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei. Pentru a obţine o cantitate de lapte cât mai mare proprietarii îşi păşunează oile în noaptea premergătoare sâmbrei. Din primul lapte al stânei se prepara un caş care se împarte între proprietarii oilor.

Mulsul şi măsuratul oilor

Desigur că pe lângă obiceiurile străvechi care fac ca evenimentul să fie unul de calitate, dansurile şi ţâpuriturile sunt „ingredientele” specifice sărbătorii câmpeneşti, precum şi nelipsiţii mititei. Festivalul folcloric va pune în valoare şi vedetele zonei: soliştii, interpretele şi ansamblurile oşeneşti de care oamenii locului nu se plictisesc nicicând. Sâmbra oilor este o datină străveche, care a supravieţuit inclusiv comunismului, când autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor. E drept că Sâmbra de astăzi mai păstrează doar o mică parte din obiceiul împământenit al zonei – mulsul oilor, măsuratul laptelui şi masa câmpenească. Chiar şi aşa, cine vrea să ştie cum era odinoară aici, în Ţara Oaşului, poate trăi întocmai aceste experienţe, duminică, 4 mai, pe dealul de la Huta- Certeze.

Oile sunt binecuvântate de un preot pentru a da cât mai mult lapte

Termenul sâmbră semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.

La începutul lunii mai toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvantate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, iar dupa ce treaba este terminată, toata lumea trece la dans de sâmbra oilor.

Anual, la această importantă manifestare şi-au făcut prezenţa cei mai mari oameni în stat. La ediţia de anul acesta vor fi prezenţi premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Mihai Răzvan Ungureanu. Există însă zvonuri potrivit cărora va marca evenimentul şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Citeşte şi:

Sâmbra Oilor- cea mai mare sărbătoare câmpenească care simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut

FOTO VIDEO Obicei străvechi, păstrat de sute de ani în Ardeal. Traian Băsescu, apariţia-surpriză din Ţara Oaşului

Traian Băsescu a gafat la Sâmbra Oilor din Satu Mare: „Îmi place Ţara Oaşului din Maramureş”

Sâmbra Oilor se va desfăşura pe 12 mai. Sunt aşteptaţi peste 5.000 de oameni

Sâmbra Oilor, duminică, pe dealurile de la Huta Certeze - Moişeni. Programul complet

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite