De ce ar trebui să jucăm şah la orice vârstă şi cum se dezvoltă copiii care practică acest sport al minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şahul este considerat unul dintre cele mai frumoase sporturi al minţii. Marii conducători ai lumii asemănau tabla de joc cu viaţa, iar promotorii acestui sport susţin că practicarea şahului are multiple beneficii asupra dezvoltării mentale, indiferent de vârstă.

Octavian Paler spunea odatǎ cǎ „şahul e un joc foarte frumos, pǎcat cǎ viaţa e prea scurtǎ şi nu poţi sǎ-l joci mai mult”. Azi, acest sport al minţii poate fi jucat şi prin intermediul internetului, dar cu siguranţă sentimentul de a sta pe o bancă într-un parc, jucând şah, nu se poate compara cu cel din faţa calculatorului. Pentru a juca la nivel profesionist e nevoie de multă muncă, dedicare, răbdare şi o poftă neînfrânată de a învăţa mereu strategii şi de a face calcule matematice pentru a învinge adversarul.

Ciprian Muntean, antrenor de şah şi arbitru internaţional, cea mai mare categorie de arbitraj care se poate obţine în lume, susţine că cei care ar trebui să cunoscă în primul rând beneficiile acestui sport sunt adulţii, care pot recomanda celor mici acest sport deosebit de important în dezvoltarea gândiirii, imaginaţiei şi a puterii de concentrare.

"În aproximativ 30 de naţiuni din întreaga lume, inclusiv Brazilia, China, Venezuela, Italia, Israel, Turcia, Rusia şi Grecia, şahul este încorporat în programa şcolară a ţării lor. S-au realizat şi numeroase studii în Norvegia şi Danemarca în care se indică clar faptul că acest sport dezvoltă mult gândirea tactică, copii care au participat la studiu reuşind să îşi îmbunătăţească rezultatele şcolare după ce au participat la cursuri de şah", spune antrenorul de şah.

Bărbatul susţine că cei care joacă şah de performanţă sunt învăţaţi încă de la primele cursuri să nu renunţe niciodată şi să avanseaze întotdeauna, încet, cu răbdare, chiar şi atunci când nu se mai întrevăd soluţii, până când adversarul se simte încolţit pentru a da lovitura finală. Cum nimeni nu se naşte învăţat, tehnica de calcul este un domeniu în care antrenamentul specific joacă un rol prioritar.

"Şahul favorizează, de asemenea, competitivitatea, acceptarea înfrângerii cu graţie sau a victoriei cu umilinţă. Un jucător profesionist senior se antrenează între patru şi opt ore pe zi, sunt cazuri când şi mai mult, e nevoie de mult studiu, de cunoaşterea mutărilor, a strategiilor. La nivelul copiilor, pentru a ajunge la performanţă ar fi indicat minim două ore pe zi la un club de profil cu antrenorul şi neapărat acasă studiu individual", povesteşte Ciprian Muntean.

Pe lângă aceste beneficii, şahul are următoarele beneficii pentru copiii: pot să facă analize şi autoanalize; învăţa să creeze strategii şi să urmărească un obiectiv; capăta uşurinţă în luarea deciziilor şi îşi asumă responsabilităţi; îşi dezvoltă creativitatea şi imaginaţia; caută soluţii rapide de ieşire din impas; îşi respectă partenerul de joc; îşi cresc încrederea de sine, iar pentru cei care nu doresc să facă asta de performanţă, doar din plăcere, şahul nu este nici pe departe un sport scump care necesită mari investiţii.

Marea maestră internaţională a şahului Elisabeta Polihroniade declara într-un interviu acordat pentru Adevărul că şahul este un joc pe cât de distractiv, pe atât de similar cu ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi.

"În primul rând, te învaţă să înveţi. Pe urmă, să ştii că, dacă ai atins o piesă, trebuie să o muţi. Ca în viaţa de toate zilele - ţi-ai dat cuvântul, trebuie să-l respecţi. Ai făcut o promisiune, o duci până la capăt. Nu poţi să faci mutarea şi să te retragi. În societate, din fericire, mai avem posibilitatea de a spune: „Vă rog să mă scuzaţi". Eh, la şah eşti pedepsit. E regula şahului: dacă tu ai atins piesa şi ai mutat-o, gata!, nu mai poţi să retragi. Ţi-ai dat cuvântul, trebuie să-l duci până la capăt", spunea Elisabeta Polihroniade.

Un proiect aflat în discuţie de mai mulţi ani, privitor la introducerea şahului ca materie de predare în şcolile primare a fost definitivat de Federaţia Română de Şah, iar începând din toamna anului 2014 şahul este materie opţională. La nivelul judeţului Satu Mare,spre exemplu, aproximativ două sute de preşcolari studiază şah la grădiniţe, costurile pentru ore fiind suportate de părinţi, în timp ce la nivelul şcolilor prin instructorii plătiţi de Asociaţia Sportivă "Iuliu Szabo" aproximativ trei sute de copii studiază o oră pe săptămână şah în şcoli.

Din păcate, elevii din mediul rural şi cei de la şcolile cu performnaţe mai slabe nu au tot atât de multe şanse de a beneficia de pe urma acestui sport, deoarece cea mai mare problemă a proiectului o reprezintă specializarea profesorilor sau plătirea instructorilor de şah care să îi înveţe pe copii, motiv pentru care implicare financiară a autorităţilor locale şi gândirea unor proiecte de finanţare ar fi de mare ajutor pentru a-i încuraja pe tineri să joace şah, chiar şi numai din plăcere.

Vă mai recomandăm:

Legenda şahului şi recompensa în boabe de grâu pentru inventatorul sportului minţii. De ce ne ajută unul dintre cele mai vechi jocuri din lume

Vrei să rezişti mai bine tensiunilor de zi cu zi, să fii un bun strateg şi să anticipezi mereu mişcările adversulului? Atunci trebuie să începi să practici sportul minţii. Despre şah se spune că este capabil să fortifice trăsăturile de caracter, dezvoltă capacitatea intelectuală şi rezistenţa psihică la tensiuni.

Violonistul Ochialbi, secretele artistului care i-a încântat pe ţarul Nicolae al II-lea, pe şahul Persiei şi pe preşedintele Franţei. A murit de inimă rea

Născut la Ploieşti, dintr-o fostă familie de robi, pianistul şi violonistul Gheorghe Ochialbi şi-a desfăşurat activitatea muzicală preponderent peste hotare. La curtea ţarului Nicolae al II-lea era considerat „cel mai talentat dirijor şi muzicant pe care l-a cunoscut şi l-a iubit vechiul Petersburg“. A murit de inimă rea, de dorul soţiei şi al copiilor

 

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite