Legendele din spatele jocului de şah. Cine a inventat, de fapt, cel mai răspândit joc al minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele mai vechi reprezentări ale jocului de şah FOTO Adevărul
Una dintre cele mai vechi reprezentări ale jocului de şah FOTO Adevărul

Şahul este considerat cel mai popular joc al minţii din lume, însă originea exactă a sa nu a putut fi stabilită, cu exactitate, până acum. Mai multe ţări s-au autointitulat inventatoarele jocului, însă multitudinea izvoarelor istorice despre acest joc face imposibilă o astfel de atribuire.

Cele mai multe legende scrise sau orale despre jocul de şah plasează apariţia acestui joc undeva în zona fostelor imperii asiatice. India, China sau Persia sunt fostele imperii pe teritoriul cîrora s-au găsit dovezi cu privire la jocul de şah. Cea mai des întâlnită variantă atunci când vine vorba de originea şahului este cea potrivit căreia jocul ar fi apărut în India, în a doua jumătate a secolului VI. Indienii îl numea „chatarunga”, cuvânt de origine sanscrită ce înseamna patru „anga”, adică unităţi. La acel joc participau patru adversari, fiecare având câte opt piese: elefanţi, cai, care de luptă şi soldaţi.  

Ulterior, jocul ar fi fost preluat, în secolul VII, de perşi, sub numele de shahtranj. Din acest cuvânt a evoluat, în timpul, şi denumirea actuală a celui mai răspândit joc al minţii de pe Glob. În limba persoană, „Shah” înseamnă rege, iar „Shah mat” însemna neajutorat. Jocul s-a răspândit ulterior şi în China şi a ajuns în Europa după ce islamicii au cucerit Persia. În Europa a devenit popular încă din perioada medievală, mai ales în casele aristrocraţilor. În secolul XV, jocul a ajuns la regulile de bază cunoscute şi astăzi, pentru ca abia în secolul XIX să fie organizate primele competiţii internaţionale.

Legenda boabelor de grâu

O veche legendă indiană spune că inventatorului jocului de şah ar fi Sissa ben Dahir, căruia i-a fost oferită de către regele indian Shirham o recompensă, la alegere, drept răsplată pentru minunata invenţie.


“Maiestate, nu vreau cine ştie ce bogaţii lumeşti, daţi-mi doar un bob de grâu pentru prima pătrăţică a tablei de şah, două boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra pătrăţică… şi tot aşa, până ce toate cele 64 de pătrate ale tablei vor fi acoperite de grâu. Regele, mirat şi încântat că i se cere atât de puţin, a bătut din palme şi a poruncit să i se aducă un sac de grâu, pentru a îndeplini cererea vicleanului matematician. Dar, spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperită. La fel s-a întâmplat şi cu sacii care au fost aduşi pe urmă, au fost goliţi tot mai repede. Şi într-adevăr, abia atunci şi-a dat seama regele că Sissa ben Dahir i-a cerut un număr neînchipuit de mare de boabe de grâu, rezultatul progresiei geometrice” - fragment din Legenda şahului.

Controverse există şi cu privire la cei mai mari jucători de şah din toate timpurile. Supremaţia este împărţită în lumea şahului între rusul Gary Kasparov şi americanul Bobby Fischer. Cel mai cunoscut jucător de şah din România este Elisabeta Polihroniade, cea care a trecut în nefiinţă recent.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite