Cum îţi poţi schimba sexul în România. Doi dintre cei care au făcut asta în ultima vreme sunt elevi de liceu
0Cinci sătmăreni, dintre care doi liceeni, şi-au schimbat sexul în ultimii ani, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din Satu Mare fiind obligat prin sentinţă judecătorească să le dea un nou Cod Numeric Personal şi o nouă identitate.
Toţi sunt tineri, însă ultimele două cazuri sunt elevi de liceu care abia au împlinit 18 ani, spun sursele Adevarul.ro. Un băiat va deveni fată, iar o tânără a ales să-şi schimbe sexul pentru a deveni bărbat, instanţele înaintând deja SPCLEP Satu Mare decizia prin care funcţionarii sunt obligaţi să modifice datele de stare civilă ale acestora şi să le elibereze acte de identitate noi, cu un nou CNP şi un alt prenume.
În cazul celor cinci persoane din Satu Mare, toate aceste proceduri au fost finalizate, SCLEP Satu Mare realizând, la rândul său, toate modificările dispuse de instanţă. "Ultimele două cazuri sunt recente. La noi ajung abia când toate etapele sunt parcurse. Nu putem şti câte astfel de proceduri mai sunt în derulare", au declarat, pentru Adevărul, sursele citate.
Operaţii decontate
Obţinerea sentinţei judecătoreşti pentru obligarea Serviciilor de Evidenţă a Persoanelor de a modifica datele de stare civilă este, însă, doar ultima etapă într-o procedură extrem de greoaie, obligatorie pentru realizarea acestor intervenţii chirurgicale ale căror costuri sunt suportate integral de sistemul naţional de asigurări de sănătate.
Motivul? Transsexualismul este considerat o boală cu un singur remediu: corelarea prin intervenţia chirurgicală a fizicului uman cu trăsăturile psihice diametral opuse.
Potrivit specialiştilor, majoritatea transsexualilor pot fi diagnosticaţi încă dinainte de pubertate, când încep să simtă o repulsie faţă de genul cu care s-au născut, însă nu există o limită superioară de vârstă. Diagnosticul poartă denumirea de "tulburare de identitate de gen", sau "disforie de gen", însă pentru a putea beneficia de o operaţie de schimbare a sexului trebuie ca diagnosticul să fie stabilit de către un medic psihiatru după mai multe şedinţe de tratament, care se pot întinde chiar şi pe doi ani. În paralel, pacienţii sunt evaluaţi de ginecolog, endocrinolog, medic legal, iar în paralel urmează un tratament hormonal.
Abia ulterior acestor etape se ajunge la iniţierea unor intervenţii chirurgicale care, la rândul lor, sunt complexe şi în mai multe etape. Astfel de operaţii sunt realizate, deja, în România, pentru ambele sexe, printre altele, la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti.
Cum decurge o operaţie
Transformarea unui bărbat în femeie presupune îndepărtarea penisului şi a testiculelor şi construirea, din ţesutul provenit de la acestea, a vaginului, vulvei şi a labiilor, iar pentru ca aspectul să fie cât mai fidel, medicii prelevează grefe suplimentare de piele din corpul persoanei.
De cealaltă parte, intervenţia prin care o femeie devine bărbat este mult mai dificilă. Prima este histerectomia, prin care sunt îndepărtate definitiv uterul, trompele uterine, ovarele după care se realizează o vaginectomie, adică o extirpare chirurgicală a vaginului.
Printr-o altă intervenţie chirurgicală se realizează, apoi, organul sexual masculin, prin grefe musculare şi epiteliale prelevate de la persoana în cauză. Ulterior, medicii vor implanta proteze care să susţină activitatea organului, intervenţiile fiind similare cu cele aplicate în cazul bărbaţilor cu probleme erectile, pentru care soluţiile medicamentoase nu funcţionează.
În finalul intervenţiilor medicale, persoanele care optează pentru o operaţie de schimbare de sex pot solicita, prin acţiuni formulate în instanţă, obligarea Serviciilor de Evidenţă a Persoanelor modificarea datelor de stare civilă, adică un nou CNP şi un nou nume.
Prima operaţie de schimbare de sex din România a avut loc la Spitalul de Urgenţă Floreasca în aprilie 1995. În urma intervenţiei, un tânăr de 19 ani, Sorin Florin Raţiu, a devenit femeie. În străinătate, o astfel de intervenţie costă între 20.000 şi 60.000 de euro.