Criză de locuri de veci la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea cultelor nu mai au locuri disponibile în cimitirele pe care le administrează. Doar trei din cele şapte cimitire din Satu Mare mai au locuri disponibile.

Din cele şapte cimitire din oraş, în patru nu mai sunt locuri libere. În acestea se mai pot face înmormântări doar pe locurile existente, pentru familiii care au deja în concesiune locurile respective. Ceilalţi sătmăreni pot achiziţiona locuri de veci în cimitirul nou de pe strada Rodnei, în Sfântul Gheorghe şi în cele de pe strada Odoreului.
Unele culte, pecum romano-catolicii, nu mai au niciun loc disponibil. Reprezentanţii Bisericii romano-catolice au avut 4.000 de locuri de veci, dar toate au fost ocupate. „Din păcate nu avem nici locuri, dar nici şanse mari ca în următorii 5 ani să ne extindem, din lipsă de spaţiu”, spune Jozsai Janos, referentul Parohiei Romano-Catolice Satu Mare.

image

Cele mai multe locuri disponibile le au, în acest moment, greco-catolicii maghiari: aproximativ 700. Greco-catolicii români, reformaţii şi ortodocşii mai au între 80 şi 220 de locuri, care însă nu ajung decât pentru o scurtă perioadă de timp.
Reformaţii mai au aproximativ 150 locuri pe care le oferă doar membrilor cultului sau celor din familiile acestora.
În cimitirul Sfântu Gheorghe, ortodocşii au 800 de locuri, toate ocupate. Aici, reprezentanţii cultului deţin un teren, pe care ar mai putea fi amenajate cel mult 100 de morminte. „Deşi avem puţine locuri disponibile, acestea le vindem atât enoriaşilor arondaţi parohiei noastre, cât şi altor cetăţeni. Diferenţa este la preţ, deoarece nu putem aplica aceleaşi taxe la cei care vin în fiecare duminică şi contribuie cu mici sume de bani, cât şi celor care vin odată la 10 ani”, spune Ioan Struţi, administratorul cimitirului Sfântu Gheorghe.

Lipsă de spaţiu

Lipsa locurilor de veci din cimitire îngrijorează şi municipalitatea. „Cimitirele sunt în mare parte pline. Problema e că nu prea avem unde construi cimitire noi, dar nici posibilităţi de a le lărgi pe cele existente din lipsă de spaţiu. Ar fi o posibilitate pe strada Amaţului, însă costurile ar fi enorme, ceea ce deocamdată bugetul local nu îşi permite”, spune primarul Iuliu Ilyes.
Locurile de veci sunt concesionate pentru perioade cuprinse între 7 şi 25 de ani. Familiile care au concesionat locul sunt obligate să asigure întreţinerea acestuia. După expirarea perioadei, locurile pentru care nu a fost prelungită concesionarea sunt oferite altor familii.


Preţuri diferite

Cele mai ieftine locuri de veci sunt la romano-catolici: 480 lei. La greco-catolicii români, dar şi maghiari, locurile se concesionează cu 500 lei, iar la ortodocşi cu 500 de lei pentru enoriaşii bisericii şi 1.000 de lei pentru ceilalţi. Pentru un loc de veci cu înconjurat cu bordură de beton preţurile încep de la 1.500 de lei, iar criptele se concesionează cu 4.000 până la 6.000 de lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite