Colecţii impresionante despre oameni şi locuri din România, expuse la Negreşti Oaş de peste 20 de fotografi celebri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de fotografi profesionişti din toată ţara au participat, sâmbătă după-amiaza, la vernisajul celei de-a V-a ediţii a expoziţiei naţionale de fotografie care a avut loc la Negreşti-Oaş, în prezenţa a peste 100 de iubitori ai artei fotografice.

Înainte de începerea vernisajului, organizatorii şi fotografii prezenţi au depus o jerbă de flori la bustul dr. Mihai Pop, cel care a unit, de-a lungul vieţii sale, grupul artiştilor negreşteni. În deschiderea evenimentului, directorul Muzeului, Natalia Lazăr, le-a urat bun venit artiştilor fotografi, dar şi iubitorilor de fotografie care au venit în număr mare.

În mesajul transmis participanţilor, primarul Aurelia Fedorca a afirmat că le este recunoscătoare celor trei artişti negreşteni care, prin dăruire şi perseverenţă, au reuşit să facă o tradiţie din această expoziţie.

”Am văzut încă de câteva zile în presa locală, regională şi naţională articole despre această expoziţie şi atunci m-am gândit că şi eu, ca şi contributor la organizarea evenimentului, cât şi Remus Ţiplea, Romeo Komaromi şi Emil Moldovan, suntem nişte modeşti. Spun asta pentru că facem ca azi să se vorbească în toată ţara în termeni la superlativ despre Negreşti şi Ţara Oaşului”, a spus Aurelia Fedorca.

Organizatorii expoziţiei au venit cu colecţii de fotografii în care zugrăvesc esenţa Ţării Oaşului. Emilian Moldovan a surprins în fotografii un obicei – spectacol al Ţării Oaşului, nunta. Mai exact, fotografiile surprind în ipostaze uimitoare miresele din zonă. De altfel, o mireasă mândră se afla şi pe afişul expoziţiei. Remus Ţiplea, fotograful care a făcut furori în toată lumea cu Bulbucaţii săi, şi-a prezentat pentru prima oară în public, colecţia ”Religiile”, la care lucrează de trei ani. Cel de-al treilea organizator, Romeo Komaromi, a expus în fotografii „mnieriul Ţării Oaşului”, acel albastru greu de descris cu care, pe vremuri, oşenii îşi zugrăveau casele.

Printre fotografii prezenţi la eveniment s-a numărat şi Petruţ Călinescu, devenit cunoscut în toată lumea după celebra serie de fotografii „Mândrie şi Beton”. Acesta a expus o colecţie de fotografii realizate în „Veneţia„ Nigeriei, un oraş pe ape despre care lumea abia a auzit. Una dintre cele mai spectaculoase colecţii îi aparţine Alexandrei Raluca Drăgoi, cea care a câştigat premiul concursului internaţional Sony Awars 2013. Ea a dus la Negreşti –Oaş fotografia câştigătoare, parte a foto-reportajului despre obiceiul ursului din Moldova.

Dramele şi existenţa minerilor din Valea Jiului a fost redată în fotografii emoţionante de fotograful George Popescu. Acesta a prezentat la Negreşti-Oaş un documentar despre prezentul si viitorul Văii Jiului. Din Maramureş, Hajdu Tamas şi Tibor Laszlo Olah au prezentat o colecţie ”street view”, care prezintă bizareriile vieţii de zi cu zi din Baia Mare şi nu numai.

Din Satu Mare, Tadao Shibata, japonezul care fotografiază Maramureşul şi Oaşul, s-a prezentat la expoziţie şi el cu o colecţie impresionantă despre oameni şi locuri. Bogdan Boghiţoi şi Sorin Vidis au pregătit un alt proiect de suflet, ”Oina”, şi cu fotografii surprinse în cadrul unui sport traditional în România. De asemenea, Anca Mitroi a expuse fotografie dintr-o serie fine art. În premieră, la Negreşti –Oaş a fost expusă colecţia Costică Acsinte, ”românul anonim” care a suprins poveştile demult uitate ale unor români de la începutul secolului trecut. Arhiva lui Costică Acsinte, fotograf profesionist care vreme de peste 60 de ani, între 1916 şi începutul anilor 1980, a umplut mii de filme şi plăci fotografice cu chipuri, locuri şi evenimente din viaţa judeţului Ialomiţa, a fost recuperată în format digital de Cezar Popescu, fost jurist şi pasionat de fotografie.

Vă recomandăm şi

„O zi care ar fi putut schimba lumea…”. Expoziţie de fotografie istorică, la Muzeul de Artă din Ploieşti

„Versus dar împreună”, expoziţia care adună weekendul acesta 20 de fotografi din întreaga ţară la Negreşti Oaş

FOTO Selecţia Institutului Smithsonian: Cele mai frumoase fotografii care surprind viaţa sălbatică

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite