Colecţie sado-maso cu Biblia în mână, lansată de un designer sătmărean. Autorul a mai zguduit lumea modei şi cu manechine minore masochiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designerul sătmărean Zsolt Popa a reuşit să şocheze publicul cu colecţiile sale în care accesoriile sado-maso sunt mai mereu prezente. După ce a captat atenţia celor din lumea modei cu colecţia “Barbie Funeral “(Moartea lui Barbie), acum, sătmăreanul a pregătit colecţia "Analithique", rezultatul colaborării cu filozoful István Aranyosi şi artistul Valer Sasu.

Zsolt Popa a terminat Facultatea de Arte Decorative, secţia design vestimentar, în anul 2010 iar lucrarea lui de diploma intitulată “L’egoiste” a atras atenţia prin maniera nonconformistă în care a fost concepută. Acesta a fost şi motivul pentru care realizatorii Miss World România l-au invitat să-şi expună colecţia, în 2011, aceasta având un deosebit succes.

Timp de un an şi jumătate a lucrat în Budapesta unde şi-a perfecţionat tehnica şi unde a conceput mai mult colecţii de prêt-à-porter , pentru ca în 2014 să şocheze cu o colecţie intituală “Barbie Funeral” (Moartea lui Barbie) socotită ca fiind cea mai controversată colecţie a anului. Designerul sătmărean a abordat ȋn colecţia sa o temă mai puţin obişnuită ȋn România– BDSM-ul – o temă ajunsă ȋn mainstream datorită bestsellerului “Cinzeci de umbre ale lui Grey” – “Fifty Shades of Grey” un roman de dragoste şi erotism apărut ȋn 2011 care a bulversat piaţa literaturii universale şi pe urmă a cinematografiei.

“A fost a adevărată tevatură pe seama acestei colecţii, în care am dorit să aduc un concept nou în moda românească şi anume BDSM-ul. Multă lume a înţeles greşit ce am dorit eu să expun şi de aici şi autosesizarea celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare care au demarat o anchetă pe motiv că fetele erau minore. S-au liniştit rapid când le-am prezentat acordul părinţilor şi faptul că ei erau la curent cu colecţia respectivă”, ne-a declarat designerul.
image

Prezentarea colecţiei „Barbie Funeral”, a avut loc în localitatea sătmăreană Ardud şi a cuprins elemente sado-masochiste, iar manechine de 16 şi 17 ani, eleve la licee din Satu Mare, au purtat lanţuri, cătuşe şi căluş la gură.

Critica de specitate a primit însă foarte bine colecţia fiind printre cele mai apreciate la ediţia de toamnă a salonului profesionist al industriei modei – RFTB – Romania Fashion Trends & Brands – desfăşurat anul trecut.

Ca un răspuns la valurile create de această colecţie Zsolt Popa a lansat creaţia “Horses”, unde modele aveau ochelari de cal, aluzie la vederile înguste şi retrograde ale unora.

image

Colecţia care a şocat Biserica

Zsolt nu s-a oprit aici iar în 2015 a lansat poate cea mai controversată colecţie de până acum intitulată "Analithique" acesta fiind o colaborare cu  filozoful István Aranyosi şi artistul Valer Sasu.

Pe lângă nelipsitele accesori sado-maso din colecţiile designerului sătmărean, devenite ceva obişnuit, acum prin "Analithique" Zsolt Popa şochează prin fotografiile de prezentare a colecţiei. Modelele sunt manechinul Edina Bretan şi însuşi Valer Sasu, îmbrăcat în veşminte de preot romano-catolic şi ţinând în mână o Biblie.

image

“Ideea a fost de a lega stilul creativ, caracterizat printr-o combinaţie de sumbru şi îndrăzneţ, sexualizate, până spre marginea <normalităţii>, de stilul sever, strict, logic, disciplinat ce caracterizează filosofia analitică. Este “Analitihique” o parodie? Da şi nu.

Structura colecţiei "Analithique"şi a accesoriilor intelectual-sexuale aferente ne aduce în câmpul vizual şi intelectual o creaţie vestimentară îndrăzneaţă, cuplată cu un fragment binecunoscut din istoria filosofiei analitice, cuplată la rândul său cu un fragment de vocabular şi atmosferă BDSM. Aceste trei elemente atât de deconectate unul de celălalt în mod normal, par, totuşi, să se potrivească atât de bine”, ne spune Zsolt Popa.

image

 La rându-i filozoful István Aranyosi  crede că această colecţie este mai mult decât o parodie.

 “Este parodie dusă până la punctul în care devine reflexie serioasă, dacă luăm în considerare faptul că „"Analithique" prezintă citate filosofice şi declaraţii ideologic-metodologice, cea mai mare parte din perioada aşa-numitei epoci de aur a filosofiei analitice, aproximativ perioada dintre Gottlob Frege şi Willard Van Orman Quine, adică prima jumatate a secolului al XX-lea”, crede István Aranyosi .

Artistul Valer Sasu ne-a dezvăluit că a fost fascinat încă de la început de creaţiile designerului sătmărean iar când acesta i-a propus o colaborare nu a stat deloc pe gânduri. “Faptul că eu pozez ca model în această colecţie vine din faptul că Zsolt m-a rugat să apar în "Analithique" după ce el văzuse câteva lucrări foto de ale mele. Cu alte cuvinte ne-am completat fericit în sensul că lui îi plac fotografiile mele iar mie îmi plac colecţiile lui deoarece eu întotdeauna am fost atras de chestiile non conformist şi de provocări”, ne dezvăluie artistul.

În conceptul creatorului, "Analithique" este conceput cu scopul de a sparge limitele, de a penetra, chiar dacă numai temporar, conştiinţa publicului mai larg, a trezi, a dschide ochii şi mintea.

Vă mai recomandăm

Hainele pictate, artă în mişcare

Designerul Giorgio Armani, homosexual declarat, critică felul în care se îmbracă unii bărbaţi gay: „Un bărbat trebuie să fie bărbat, nu contează că e homosexual“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite