Ce au în comun sinucigaşii şi de ce creşte numărul tentativelor de sinucidere, de Sărbători - explicaţiile psihiatrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care sunt dominaţi de gânduri sinucigaşe sunt de fie persoane depresive cronic, fie persoane dezamăgite de realitatea neconformă cu aşteptările lor.

Perioada sărbătorilor în general şi cea a sărbătorilor de iarnă în special este un interval în care numărul persoanelor cu intenţii de suicid creşte considerabil faţă de alte perioade ale anului. Indiferent de metodă, sunt mulţi cei care se gândesc şi chiar încearcă să îşi pună capăt zilelor. Deşi sunt din zone diferite ale ţării, cu condiţii sociale diferite, aceştia au ceva în comun: singurătatea.

„S-a făcut un studiu pentru a vedea ce au în comun  toţi cei care se sinucid. E vorba de singurătatea resimţită de ei, ruperea de realitate, lipsa de comunicare, nu există empatie, nu există solidaritate. E tot mai frecvent la noi, pentru că la noi erau tradiţii care făceau ca românii să fie mai uniţi şi să menţină anumite legături afective şi familiale. Acum s-au tot izolat oamenii, degeaba merg la petreceri, dar nu rămân pe legături sufleteşti, pe empatia care sa îi protejeze în lume”, afirmă medicul psihiatru Virgil Enătescu.

Cei care apelează la intenţia de suicid pot fi catalogaţi în două categorii. Primii reprezintă aproximativ 20% din populaţie, respectiv cei care cad foarte uşor într-o depresie, iar această depresiec rează disperare. A doua categorie este cea a oamenilor care se lovesc de un decalaj foarte mare între aspiraţiile lor şi realitate, oameni care refuză să mai comunice cu alţii din lipsa sentimentului de reprezentativitate.

Pentru această problemă au existat experimente în străinătate şi în ţară, care au făcut ca rata sinuciderilor să scadă. Este vorba de telefonul verde.

„La telefonul verde, este experiment care s-a făcut şi în străinătate şi în România, în momentul în care nu mai aveai cu cine să vorbeşti, eşti disperat, la capătul celălalt este un om, cu o voce mai plăcută, şi discută cu tine, îi poţi spune problemele tale. Asta face ca tu să te descarci. Asta se numeşte catarzis, descărcarea tensiunilor psihice”, afirmă doctorul.

Foarte multe persoane depresive îşi găsesc alinarea în alcool, subtanţă despre care doctorii admit că este un pansament în acest caz, dar doar temporar, pentru că atunci când îi trece efectul, starea depresivă se accentuează. Cele mai înalte cote ale depresei se resimt noaptea spre dimineaţă, când, conform specialiştilor, este şi intervalul orar în care se petrec cele mai multe sinucideri.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite