ARHIVĂ: Dosarele care nu mor niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În arhiva veche a Tribunalului Satu Mare au fost păstrate 12 dosare din anii 1968-1969. Conform legii, acestea nu vor putea fi distruse niciodată. Peste 30.000 de dosare există în momentul de faţă în arhiva Tribunalului Satu Mare, toate fiind cu hotărâri definitive şi irevocabile.

Cele mai vechi dintre acestea, 12 la număr, datează din anii 1968-1969. Judecătorul Remus Nemeş, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Satu Mare, spune că toate dosarele au un anumit termen de păstrare, reglementat de legea specială de arhivare, timp în care ele nu pot fi distruse.
„În funcţie de cauză, dosarele sunt păstrate pentru anumite perioade de timp, de la câteva luni până la termen nelimitat, permanent. Printre cele cu termen permanent se numără şi cele mai vechi 12 dosare care datează din anii 1968-1969. Conform legii, cele care trebuie păstrate permanent sunt cele care au avut ca obiect omoruri sau tetnative la omor, respectiv cele în cazul cărora s-au emis hotărâri de condamnare la închisoare de la cinci la 15 ani”, spune judecătorul.

image

Tentativă de crimă la hora din Gherţa Mică
Printre cele mai vechi dosare se află şi cel al unei tentative de crimă. În 28 iulie 1968, în localitatea sătmăreană Gherţa Mică, în cadrul unei hore tradiţionale organizată în mijlocul satului, cu participarea majorităţii sătenilor, inculpatul a lovit de mai multe ori cu un cuţit victima, punându-i în pericol viaţa. Victima era unul dintre organizatori, iar inculpatul era un consătean, care a ajuns în mijlocul unor certuri dintre victimă şi o altă persoană, care ulterior a devenit martor.
„Acest dosar a fost înregistrat la sfârşitul lunii iulie 1968 şi a primit soluţie în luna mai 1968. Inculpatul a fost trimis în judecată pe-atunci la Tribunalul Judeţean Satu Mare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de crimă, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi”, mai spune judecătorul Remus Nemeş.

image

Alt sistem de judecare
Dacă astăzi, în primă instanţă, la judecarea unui caz participă un singur judecător şi un procuror de caz, în urmă cu 40 de ani erau alte proceduri juridice. Pe vremea respectivă intrau în complete doi judecători, trei asesori populari (un fel de asistenţi judiciari din rândul poporului) şi un procuror, denumit atunci anchetator penal. Procedura era în principiu aceeaşi, cu diferenţa că atunci procurorul avea puterea de a aresta preventiv inculpaţii, iar astăzi ei doar propun spre arestare preventivă judecătorilor.
Celelalte proceduri s-au păstrat de-a lungul timpului, de la audieri, trecând prin ancheta propriu-zisă şi până la dreptul la apărare.
Procedura de arhivare
Procedura de arhivare a dosarelor a fost explicată pentru „Adevărul de Seară” de Sogor Iuliana, arhivar în cadrul Tribunalului Satu Mare. „După ce un dosar este încheiat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, el este înregistrat la Arhiva Tribunalului cu un număr de ordine şi depus în arhivă. Ele sunt catalogate în funcţie de intrare, respectiv pe ani. Cele mai vechi dosare, înainte de 1970, sunt doar 12 la număr, care vor fi păstrare permanent”, spune arhivarul.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite