Vânătorii de fulgere au trimis fotografii cu spectacolul de lumini de pe cer, din cursul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtuna de azi noapte nu i-a speriat pe reşiţeni. Tunetele şi fulgere au oferit pentru locuitorii din oraşul de pe Bârzava un adevărat spectacol de lumini pe cer. Pozele au ajuns pe adresa de mail a redacţiei “Adevărul de Seară” Reşiţa, în urmă cu câteva momente şi au fost trimise de un cititor fidel al ziarului.

Pe adresa resita@adevarul.ro a ajuns în urmă cu câteva momente un set de fotografii, care suprind foarte bine feeria de lumini care brăzdau cerul în cursul nopţii trecute. Încântaţi de zgomot şi de fugerele de pe cer, au fost doar reşiţenii pasionaţi de fotografie.

Liviu R. spune că aştepta demult un astfel de eveniment. „Aşteptam demult o astfel de desfăşurare de forţe a naturii. Aseară, am admirat cerul şi am zis că este păcat să nu surprind şi în imagini fenomenul. Unii oameni se ascund sub plapumă când tună şi fulgeră şi pierd fascinanta lume din exterior.


Reşiţenii au fotografiat fulgerele din cursul nopţii.



De fiecare dată, însă natura încearcă să ne comunice ceva”, spune reşiţeanul care pentru câteva ore a fotografiat fără încetare ce se întâmplă pe cer.

Spectacol de zgomot


Specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Reşiţa spun că tunetele au fost într-adevăr puternice, dar ele nu pot fi monitorizate, ca şi intensitate de aparatele pe care ei le deţin. Specialiştii ORL spun, la rândul lor că în unele cazuri este posibilă pierderea auzului. “Dacă persoana este expusă fie la un zgomot foarte puternic, respectiv mai mare de 140 decibeli, dar îndurat pe o perioadă mai lungă de timp se poate pierde auzul”, spune Clara Isac, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin. Aceasta a adăugat că potrivit studiilor care s-au făcut în acest domeniu, există anumite praguri de zgomot acceptate.

image


Reşiţa, sub asediul naturii

image

“Pragul maxim de zgomot suportat de om este pragul dureros situat la 120 de decibeli. În discotecă, se ating 115 decibeli. Plânsul unui copil are 100 de decibeli. În metrou se aud 90 de decibeli. Un avion îndepărtat produce 100 de decibeli, claxonul are 95 de decibeli. Ştiinţa a măsurat ţipătul omului, care este de 70 de decibeli. Ciripitul păsărelelor este de 60 de decibeli. O conversaţie normală se face la 50 de decibeli, iar vocea şoptită are 30 de decibeli”, spune reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte tunetele, sunetul emis de acestea are o intensitate medie de 20.000 amperi, potrivit Wikipedia.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite