Scovarda de Banat, improvizaţia dulce din aluat. Patru reţete de umplutură după care te lingi pe degete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scovarda este un desert uşor de făcut şi poate fi servită cu tot felul de umpluturi dulci şi nu numai. Pentru bănăţeni, scovarda este unul dintre cele mai comune deserturi.

De fapt, e vorba de celebra clătită, numai că în Banat poartă un alt nume. E o improvizaţie simplă din aluat care se găteşte în tigaie şi se umple cu dulceaţă făcută de casă. Bucătarul bănăţean Uica Mihai spune că încă din copilările era un fan al scoverzilor. “Mâncam stând în picioare lângă plită şi, cum ieşea scovarda fierbinte din tigaie, eram călare pe ea. Nu era în stare Taica Pătru să le frigă pe cât de repede le înfulecam eu. Ba chiar striga moşul după mine, Ion Scovardă. Când am crescut am învăţat de unul singur să îmi fac scoverzi, ajungând la virtuozitatea de a lucra cu patru tigăi o dată pe cuptor. Şi ce bine mi-a prins, pentru că mi-a dat Dumnuezeu patru copii care, la fel ca mine, stăteau împrejur pe lângă plită şi se băteau pe scoverzile mele”, povesteşte Uica Mihai.

Bucătarul bănăţean spune că are patru reţete de umplutură pentru scoverzi pe care le-a experimentat pe la festivaluri şi au avut mare succes. Le-a dezvăluit şi pentru cititorii Adevărul:

„Umplutură de brânză dulce

Ai nevoie de o jumătate de kilă de brănză dulce de vacă, trei gălbenuşuri de ou, un pumn mare de stafide tocate mărunt, o banană făcută pastă cu furculiţa, coajă rasă de pe un sfert de lămâie, un măr ras aşijderea, un sfert de kilogram de zahăr pudră şi trei linguri de rom. Toate acestea le freci bine să îţi iasă o cremă fină care se întinde pe scovarda unsă înainte cu unt amestecat cu miere.

Umplutură de prezăl

Pui să se prăjească în tigaie două sute de grame de griş cu zece linguri de ulei. Şi amesteci încontinuu ca să nu se prindă grisul şi să devină auriu, aproape castaniu la culoare. Apoi îl tragi la o parte şi amesteci în el trei linguri de susan prăjit, cinci linguri de miez de nucă dată prin maşină, şi un pumn de seminţe de floarea soarelui. Torni cinci linguri de miere, două sute de grame de zahăr tos şi amesteci bine. Mai poţi stropi umplutura asta cu vin dulce fie roşu fie alb şi cu zeama stoarsă dintr-o portocală. Fericire curată în cerul gurii.

Umplutură de cocos cu iaurt

Iei un pahar mare de iaurt gras şi îl freci în castron cu o cantitate pe jumătate de nucă de cocos rasă. Mai pune două linguri de curmale ori scomchine tăiate mărunt pe tocător, adaugă zeama de la o lămâie, un gălbenuş de ou crud şi doar un strop de rachiu tare. Mai ai nevoie de zahăr cam un sfert de kilogram şi poţi pune şi nişte sâmburi de seminţe de dovleac tocate care vor face gustul deplin.

Umplutură sărată de urdă

Cam o jumătate de kilogram de urdă vine sărată bine, amestecată cu un păhărel de smântână şi o legătură de mărar tocat fin. Mai adaugă ceva costiţă tăiată mărunt ca zarul de table, friptă în tigaie şi stoarsă de grăsimea ei. Cu pasta asta unge clătitele şi aşază-le una peste alta într-o cratiţă. Şi acoperite cu smântână din nou să le dai la cuptor zece minute. Şi fierbinţi aşa, să le mănânci cu o salată verde, drept aperitiv. Grozav!”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite