Poliţistul ieşit la pensie care-şi povesteşte cariera în best-seller-uri. Cum l-a prins pe hoţul care-i furase televizorul marelui Francisc Vaştag

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul poliţist a epuizat tirajul de 1.000 de exemplare încă de la lansarea cărţii
Fostul poliţist a epuizat tirajul de 1.000 de exemplare încă de la lansarea cărţii

"Părţile Gratilor. Din povestirile unui poliţist de provincie", este cea de-a doua carte scrisă de fostul poliţist reşiţean Adi Nica. Tirajul de 1.000 de exemplare a fost epuizat încă de la lansare.

Cartea lansată săptămâna trecută, este cea de-a doua pe care Adi Nica a scris-o fiind o continuare a dezvăluirilor din viaţa sa de poliţist.

În urmă cu exact doi ani, la o lună după ce s-a pensionat, fostul inspector-şef făcea valuri cu "Nemernicia unui sistem bolnav", o carte în care scotea la iveală nereguli din poliţie, cum se implicau politicienii în acest domeniu, cum erau numiţi şefi incompetenţi şi despre cazurile la care a lucrat. A tipărit 2.000 de exemplare, care au ajuns la cunoscuţi şi s-au vândut prin librăriile din Banat.

Adi Nica scoate acum un nou volum de povestiri, unde scrie mai mult despre infractorii pe care i-a prins şi despre cazurile la care a lucrat, însă mai are totuşi ceva de povestit şi despre incompetenţa şefilor.


“Părţile Gratiilor” conţine 21 de povestiri, care aduc în faţa cititorului personaje care de care mai colorate, pe care Adi Nica le-a cunoscut în cariera sa. Pe Nica îl regăsim “sub acoperire”, întruchipat de personajul Matei, un poliţist invidiat pentru agilitatea cu care rezolvă cazuri, dar frustrat de modul în care stau lucrurile în sistem.

În carte apare şi un episod legat de modul cum i-a găsit televizorul marelui campion Francisc Vaştag, în doar două ore de la comiterea furtului. "...apucase, poate dintr-o dorinţă de publicitate, de celebritate, să-i promită lui Feri că în două ore îi aduce hoţul şi în patru ore vine cu plasma! Doar că Matei ştia ce înseamnă promisiunea pentru Feri Vaştag, mai bine îşi tăia o mână decât să nu onoreze promisiunea. Informaţia venise tot de la hoţi. Matei aprecia asta, îl deranja că mama hoţului era o cunoştinţă a poliţistului, tehnic vorbind, puştanul ăsta nu era hoţ, doar că noaptea aia se drogase prea mult, sărise calul şi ajunsese la pocinogul cu plasma. Da, Matei l-a trimis pe hoţ să vorbească cu Feri şi l-a condiţionat să aducă înapoi plasma furată... Marea problemă consta în faptul că puştanul, drogat fiind, căzuse cu plasma, aceasta era spartă în zece locuri. Dosarul era clar, în seara aia puştanul dormea în arest, dar Matei împăcase şi capra şi varza, după un telefon dat mămicii hoţului, aceasta îi trimisese fiului rătăcitor bani să cumpere o plasmă, aşa se face că Matei respectase promisiunea făcută lui Feri, în patru ore adusese plasma înapoi", arată autorul care a crescut împreună cu cei doi fraţi Vaştag.

De altfel, cât a fost activ, inspectorul şef Adi Nica a fost considerat unul dintre cei mai buni poliţişti ai oraşului Reşiţa. A devenit celebru pentru rapiditatea cu care prindea infractorii. Cel mai cunoscut caz al său a fost când a reuşit într-o singură zi, la distanţă de 20-30 de minute, să prindă, unul după altul, trei urmăriţi general acuzaţi de tentativă de omor.

Şefi incompetenţi şi procurori cu “pretenţii”

În episodul intitulat “Puţoiul”, autorul povesteşte despre un şef din Poliţia Reşiţa, nepot de deputat, ajuns în funcţie fără să aibă habar de meserie. “De ceva vreme aduseseră un nou şef de birou, băiat şcolit în Academie, zicea el, numai că Academia de Poliţie era un lucru secundar pentru noul şef, principalul susţinător al flăcăului era deputatul, toată suflarea ştia asta, dar, normal nimeni nu spunea un cuvinţel despre caracterul şi profesionalismul noului şef. Flăcăul nu lucrase în munca judiciară şi câteodată, dimineaţa la şedinţe, scotea din gură câte o enormitate, de bubuiau geamurile sălii de şedinţe”, arată fostul poliţist în cartea sa.

Adi Nica povesteşte şi un episod în care, Matei, ajunge să fie anchetat pentru că bătuse un infractor care a scos cuţiul la el. A ajuns la Parchetul Militar, însă infractorul nu a reuşit să aducă dovezi că poliţistul este cel care “i-a rupt nasul”.

Procurorul de la Parchetul Militar Timişora nu a trecut uşor peste aceste episod şi i-a promis lui Matei că îl va mai căuta. Ceea ce s-a întâmplat câţiva ani la rând cu ocazia sărbătorilor, când îi cerea poliţistului să-i facă rost ba de brazi, ba de miei.

“Procurorul pronunţa Ţerova, cu accentul pe e, lucru care, de asemnea îl înfuria pe Matei, dar se conforma la doleanţa procurorului şi se înjura singur în gând, ţiganul (n.r. infractorul bătut) îi ceruse 5.000 de lei, e drept , la aceea vreme erau ceva bani, Matei nu s-ar fi împăcat în ruputul capului cu ţiganul, doar că acum, după o analiză făcută constatase că dăduse procurorului de vreo trei ori mai mult”, arată autorul în povestirea intitulată “Lăutărească”.

Dacă tirajul primei cărţi, de 2.000 de exemplare s-a epuizat în librăriile din Banat şi urmează o reeditare, cea de-a doua carte tipărită în 1.000 de exemplare nu a mai ajuns în librării pentru că autorul mai are doar câteva bucăţi. Adi Nica spune că este nevoit să mai tipărească încă 3.000 de exmplare pe care cititorii le vor putea achiziţiona din librăriile din Reşiţa şi Timişoara.

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite