Nereguli găsite de Garda Financiară la un om de afaceri din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii Gărzii Financiare Gorj, cu sprijinul poliţiştilor, au identificat o societate comercială cu sediul social în comuna Padeş, care are ca administrator o persoană din Republica Moldova, care a prejudiciat statul cu aproximativ 3 milioane de lei, pe numele administratorului fiind întocmit dosar penal.

În perioada 2010 - 2013, firma în cauză a derulat tranzacţii comerciale cu mai multe firme din judeţele Gorj, Mehedinţi, Caraş Severin şi Dolj, fără a conduce evidente contabile şi fără a declara la organele fiscale veniturile obţinute, respectiv impozitele şi taxele aferente acestora. Administratorul legal al societăţii respective a refuzat să prezinte evidenţa financiar-contabilă şi gestionară privind activitatea desfăşurată de firmă, fapt ce a condus la efectuarea unor verificări la societăţile care au înregistrat şi declarat tranzacţii cu această firmă.

Au fost identificate 12 societăţi comerciale care, în perioada 2010 - 2013, au primit, în calitate de clienţi ai acestei firme, facturi fiscale în valoare de 8.442.419 lei, fără ca acestea să fie declarate la organele fiscale de către firma emitentă. Aferent acestor venituri neînregistrate şi nedeclarate, s-a estimat că societatea în cauză nu a colectat şi declarat TVA în sumă de 1.565.353 lei şi nu a calculat şi declarat impozit pe profit în sumă de 1.100.331 lei. De asemenea, aferent facturilor de livrare emise, reiese că în perioada 2010 - 2012 au fost comercializate importante cantităţi de agregate fără a deţine permis sau licenţă de exploatare. Pentru cantităţile de agregate minerale comercializate, respectiv 145.848,11 tone, a fost estimată redevenţa cuvenită bugetului de stat, necalculată şi nedeclarată, în sumă de 250.369 lei. Faţa de cele constatate, a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj act de sesizare penală, cu un prejudiciu total estimat la suma de 2.916.053 lei. „Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului Potârcă Constantin Ninel, din Târgu-Jiu, pentru 29 de zile. Faţă de inculpat procurorul a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, în formă continuată, prevăzute de art. 9 alin.1 lit.c şi alin.2 din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal şi de art. 9 alin.1 lit.c şi alin.3 din Legea nr. 241/2005, existând indicii că acesta, în calitate de administrator al unor societăţi comerciale, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin înregistrarea de cheltuieli nereale, prejudiciile produse bugetului de stat fiind calculate la sumele de 3.715.899 lei şi respectiv 740.000 lei. Facem de asemenea precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale, ca şi începerea urmăririi penale, reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acţiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele învinuite sau inculpate. Urmărirea penală continuă în cauză, pentru stabilirea adevărului în legătură cu toate împrejurările comiterii faptelor, în vederea tragerii la răspundere a persoanei vinovate, potrivit legii“ ni s-a comunicat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite