„Locomotives Reşiţa“, povestea fotbaliştilor „americani“ de pe malul Bârzavei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în America soccerul prinde tot mai mult şi are tot mai mulţi adepţi, nu la fel de bine se simte fotbalul american la noi. În Romania, în prezent, există doar şase echipe de fotbal american.

E o sâmbătă mult prea călduroasă pentru luna septembrie, chiar dacă suntem în miezul zilei. Doisprezece bărbaţi, în umeri laţi, aşteaptă să se încheie meciul de fotbal dintre două echipe de prichindei, de pe stadionul Gloria Reşiţa, din care a mai rămas doar numele, pentru că baza sportivă şi-a pierdut de mult din faima de altădată. Astăzi arată ca un loc părăsit, în care nici iarba nu mai e aşa de verde ca în trecut. Aici se antrenează şi echipa de fotbal american Locomotives Reşiţa, una dintre cele şase team-uri care participă în campionatul naţional. Împart terenul pe de-a latul şi îşi încep antrenamentul. 

Regulamentul jocului spune că o echipă de 11 oameni are posesia mingii. Aceasta se numeşte „OFFENSE“ (atac) şi încearcă să avanseze cu mingea în lungul terenului şi să marcheze puncte trecând linia de scor şi ajungând cu ea în zona ce poartă numele de „ENDZONE“ (zona de scor). Cealaltă echipă se numeşte „DEFENSE“ (apărare). Aceasta încearcă să oprească echipa în ofensivă şi să o facă să piardă posesia mingii. Dacă echipa în ofensivă reuşeşte să marcheze, va ceda posesia echipei adverse şi rolurile se schimbă. Fotbalul american e un sport de contact, dar în primul rând e vorba despre strategie. Unii jucători sunt mari şi puternici, iar alţii sunt mici şi rapizi. E nevoie de multă forţă, dar în acelaşi timp şi de o minte ageră şi de viteză.

Nu găsesc jucători

Medicul stomatolog Raul Siladi este cel care a adus fotbalul pe malurile Bârzavei. “Urmăream la televizor fotbal american şi prin 2010 am aflat că există o echipă în Timişoara. M-am dus şi m-am înscris şi am început să merg la antrenamente. Prin 2012 am înfiinţat echipa la Reşiţa”, povesteşte Raul.

Numele echipei “Reşiţa Locomotives” a fost dat după un sondaj făcut pe o reţea de socializare, fiind considerat reprezentativ şi pentru sport, dar şi pentru tradiţia oraşului. Pentru primul sezon, în anul 2013, la Reşiţa nu s-au adunat suficiente “locomotive”, aşa că cei 12 tineri dornici să practice fotbalul american s-au alipit formaţiei din Timişoara. Ajung până în finala campionatului, însă pierd la Cluj, pe final de meci cu 12-6. Anul următor reşiţenii îşi cumpără echipamente, dar tot nu reuşesc să adune destui tineri ca să formeze o echipă pe care să o poată înscrie în campionat.

“Asta a fost cea mai mare problemă la noi. Să găsim jucători. Oraşul nu e aşa mare şi e îmbătrânit. Nu prea ai de unde să găseşti tineri care să fie şi pasionaţi de fotbal american”, spune Ionuţ Voinea, unul dintre veteranii echipei. Ionuţ este de meserie logoped. A văzut fotbalul american la televizor şi când a auzit că există o echipă la Reşiţa şi-a spus că trebuie neapărat să se înscrie.

“Am şi eu vreo trei ani de când sunt cu ei. Îmi place sportul, îmi place echipa. E mai mult pasiune că nu se pune problema de performanţă. Toată lumea crede că este un sport violent, dar nu e aşa. E un sport de contact însă aici trebuie să îţi meargă mintea. Pentru că poţi să ai 50 de kilograme şi să pui la pământ un adversar de 100 de kilograme. Totul se bazează pe strategie, pe scheme tactice”, povesteşte Ionuţ.

În 2015, Locomotivele au avut cel mai bun an. Nu datorită locului pe care s-au clasat, pentru că acesta a fost penultimul în clasament, dar cel puţin au reuşit să formeze un lot care să fie acceptat în competiţie. “Un lot complet nu am avut niciodată, adică să aliniem două echipe la începutul unui meci aşa cum se cere. Una offense şi una defense. Dar am fost 28 de jucători pe hârtie şi am avut un set complet de echipamente, ceea ce e foarte bine”, spune Ionuţ.

Raul Silade explică şi de ce e atât de greu să prindă fotbalul american în România. “În primul rând este extrem de costisitor. Un echipament ajunge la 200 de euro, şi cum sponsori nu sunt, fiecare sportiv trebuie să şi-l cumpere singur. Vorbesc de echipamente din astea de duzină, că dacă vrei o cască mai bună, numai aia poate ajunge la 300 de euro, ca să nu mai zic că un tricou mai bun depăşeşte 50 de euro. Lipsesc sponsorii ca în fiecare sport de altfel. E greu şi pentru fotbalul clasic, dar pentru noi”, spune Raul, care, împreună cu încă câţiva dintre componenţii echipei, se pot considera internaţionali.

“Noi am mai mers şi am jucat în Serbia. Ei sunt cu mult peste noi. Echipa din Vârşeţ e în liga a doua, dar campioana naţională de la noi nu îi face faţă. E alt nivel”, spune Raul.

Meci amical şi recrutări

Din păcate, anul acesta Locomotivele din Reşiţa ar putea rata din nou campionatul, tot din cauza numărului redus de jucătorii. “Am cerut să ne lase să aducem mai mulţi străini, dar nu au fost de acord cei din Bucureşti. Acum avem voie doar cu cinci străini în lot şi doi în teren. Au zis, ce vrei să aduci tu sârbi să ne baţi! Aşa că în loc să se întărească campionatul, preferă să se joace la acelaşi nivel şi să se laude ei la sponsori cu ce scoruri ne bat”, povesteşte Raul.

Duminică, 16 octombrie, Locomotives Reşiţa joacă un meci amical cu Bucaresth Rebels, la care sunt aşteptaţi toţi pasionaţii de fotbal american din vestul ţării. Intrarea pe Stadionul Gloria este gratuită, iar cei care sunt îndrăgostiţi de acest sport au şansa, cu aceasta ocazie, să se înscrie în echipa de fotbal american de pe malurile Bârzavei.

 

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite