Haos la geamurile ghişeelor cărăşene, unde se înghesuie zeci de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii s-au înghesuit la Agenţia de Şomaj şi la casele de pensii, ca să depună declaraţiile de venit. Cărăşenii se plâng că nu ştiu cum trebuie să procedeze, mai ales că, teoretic, ieri a fost ultima zi pentru depunerea declaraţiilor.

Cărăşenii care au avut de depus contribuţii pentru venituri din activităţi independente s-au trezit ieri dimineaţă, cu noaptea în cap, şi au plecat spre instituţiile pe care le aveau de „vizitat“.

Un simplu experiment arată că o călătorie făcută în scopul depunerii declaraţiilor, începută după ora 11.30, s-a încheiat după două ore, deplasarea făcându-se cu ajutorul unui autoturism. Şi mai mult timp a irosit Constantin Băghină, de 59 de ani, care este expert contabil şi locuieşte la Oţelu Roşu. Omul a venit de dimineaţă în municipiu, iar la ora 12.00 se afla abia la primul birou.

Timp pierdut pe drum

„Ştiam despre această lege, dar abia ieri seară am reuşit să o studiez. Aşa că am venit de la Oţelu Roşu până la Reşiţa ca să intru în legalitate“, a declarat, pentru Adevarul de Seară Reşiţa, Constantin Băghină. Supărarea omului este aceea că nu îşi va permite să vină în fiecare lună la Reşiţa pentru a pierde o zi întreagă la ghişee.
„Mă nemulţumeşte reducerea de personal de la instituţii, ceea ce mă obligă să vin lunar aici“, a mai adăugat Constantin Băghină.

După nebunia de ieri, mai marii de la Guvern au venit cu câteva precizări. Aceştia au anunţat că declaraţiile privind veniturile obţinute din activităţi independente, cum ar fi drepturile de autor, convenţiile civile sau PFA-urile ar putea fi depuse până la sfârşitul acestei săptămâni, iar cei care nu reuşesc să depună la timp hârtiile, nu vor fi penalizaţi.
„Noi suntem disponiblibi să ne prelungim programul,  ca să venim în spijinul contribuabililor”, a declarat  Caius Isac, directorul executiv AJOFM Caraş-Severin.

Cum şi ce facem la ghişee

Termenul limită pentru depunerea declaraţiilor va fi în data de 25 a fiecărei luni. În calcul se ia venitul net, din care se plăteşte 10,5% la CJPAS, 5,5% la CJAS şi 0,5% la AJOFM. De la birourile instituţiilor se va lua câte un formular, care se completează cu datele personale şi cu venitul net, respectiv brut, obţinut din activităţi independente. Plata se va face la ghişeele Trezoreriei Reşiţa. 

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite