FOTO VIDEO Cum să furi de la stat 50 de milioane de euro? Un business cu asigurări de viaţă, cu nume grele de la BCR AV şi sute de oameni de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru angajaţi ai BCR Asigurări de viaţă au pus la punct o reţetă penală de fentat dările la stat, constituind un adevărat grup infracţional organizat.


O inginerie financiară cu poliţe de asigurare pusă la punct de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă a fost folosită de sute de firme din ţară pentru a le plăti salariile angajaţilor fentând, ani la rând, contribuţiile la stat. Prejudiciul la buget: 50 de milioane de euro.

O reţea bine pusă la punct şi coordonată, din 2009 şi până luna trecută, de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă (BCR AV) a dus la blocarea conturilor a 189 de firme din 24 de judeţe. În dosarul deschis, în iulie, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Mureş, au fost puşi sub acuzare mai mulţi angajaţi ai BCR AV, dar şi oameni de afaceri, pentru evaziune fiscală şi aderare la grup infracţional organizat. Prejudiciul adus statului, spun anchetatorii, se ridică la 30 - 50 de milioane de euro.

Conform procurorilor, reţeaua a fost înfiinţată şi coordonată, din 2009, de Violeta Diana Sevciuc, director general de vânzări şi director adjunct al BCR Asigurări de Viaţă Vienna Insurance Group SA. Oamenii legii susţin că membrii grupului acţionau coordonat, respectându-se ierarhia firmei de asigurări, iar Violeta Sevciuc ar fi fost ajutată de Daniela Martin, manager relaţii corporate, Georgiana Florentina Joenel, manager relaţii clienţi, şi Alexandra Copaci, inspector. În timp, reţeaua s-ar fi extins, fiind cooptaţi şi alţi angajaţi din teritoriu ai BCR AV.

Practic, susţin anchetatorii din Mureş, capii reţelei ar fi gândit o poliţă de asigurare, vândută mai multor oameni de afaceri cu bonitate mare şi cu sute de salariaţi, prin care firmele îşi plăteau angajaţii, scăpând de impozitele la stat. „Produsul de asigurări le-a fost prezentat ca foarte «profitabil» prin faptul că, în urma derulării acestuia, angajatorii pot eluda legislaţia fiscală, evitând plata taxelor şi impozitelor cu stopaj la sursă aferente drepturilor salariale ale angajaţilor“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Mureş. Metoda era profitabilă nu doar pentru angajatori, ci şi pentru BCR AV, care avea un comision de 10% din fiecare poliţă încheiată.

Cum se încheiau tranzacţiile

Modul de operare al reţelei era unul extrem de ingenios, constând în faptul că, după ce se înţelegeau cu reprezentanţii BCR AV, patronii îşi convingeau, la rândul lor, angajaţii ca o parte din retribuţia lunară se le fie plătită sub formă de răscumpărare de poliţă de asigurare de viaţă.

Paşii erau următorii: firma încheia pentru toţi angajaţii o poliţă de asigurare de viaţă colectivă şi plătea căre BCR AV valoarea primei de asigurare, pentru o lună. Procurorii susţin că „imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în zilele următoare“, administratorii firmelor cereau către BCR AV răscumpărarea poliţei, conform unei clauze contractuale. Ulterior, banii din poliţa de asigurare ajungeau în conturile fiecărui angajat, în chip de salariu. Astfel, angajatorul scăpa de taxele pe care ar fi trebuit să le achite la stat, plătind doar comisionul de 10% cerut de BCR AV pentru răscumpărarea poliţei. Metoda se repeta în fiecare lună. Sumele estimate de către procurorii DIICOT Mureş, care ar fi trecut prin conturile BCR AV, în ultimii patru ani, în urma unor astfel de înţelegeri cu 189 de firme, se ridică la 27 de milioane de lei.

Oamenii legii mai susţin că, de multe ori, firmele nu cereau răscumpărarea clauzei suplimentare în aceiaşi zi, fiind şi cazuri în care acest lucru dura până la 12 zile de la semnarea contractelor cu BCR AV. Procurorii au audiat ca martori şi mai mulţi angajaţi care şi-ar fi primit salarii din asigurări de viaţă, oamenii recunoscând că „drepturile pe care le încasează lunar se realizează prin trei viramente“ şi, de regulă, sumele primite de la BCR AV nu depăşeau 200 de euro.

Şapte oameni de afaceri reţinuţi

După deschiderea dosarului DIICOT Mureş, luna trecută, pe conturile a 189 de firme din ţară s-a pus sechestru. Totodată, în iulie, trei dintre cei zece angajaţi ai structurii centrale a BCR AV, acuzaţi că ar fi constituit grupul infracţional organizat, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Cei trei, printre care şi Violeta Diana Sevciuc, sunt acum cercetaţi în stare de libertate, având, însă, interdicţia de a părăsi localitatea. Din cei aproape 200 de administratori de firmă şi contabili, 44 au fost deja audiaţi luna trecută. Tot atunci, procurorii au cerut arestarea preventivă pentru şapte oameni de afaceri, care ar fi aderat la reţea, emiţând ordonanţe de reţinere pe numele acestora, pentru 24 de ore.

Printre cei şapte este şi Maria Bene, administratorul SC Unicarm SRL, numele cel mai sonor reţinut de procurori, care au estimat pentru această firmă un prejudiciu de 70,4 milioane de lei adus statului. Urmează Marin Belei, administratorul Miruna Internaţional Impex SRL Reşiţa, o firmă cu 400 de angajaţi, care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 7,7 milioane de lei. Pe lista procurorilor mai sunt : Costică Marin, administratorul Gepeto Impex şi Euro Gepeto, cu prejudiciu de 4,2, respectiv 1,9 milioane de lei; Ioan Topor, administratorul Matin Maier SRL, despre care oamenii legii susţin că ar fi creat un prejudiciu de 3,3 miloane de lei; Iulian Staver, de la Sandblasting SRL, Cătălin Dobre, de la SC Trado Motors, şi Alexandru Marius Guţu, de la SC Granex SRL Constanţa.

Cei şapte sunt cercetaţi în stare de libertate, după ce, în cele 24 de ore de reţinere, omul de afaceri Marinică Belei ar fi suferit un infarct, fiind internat de urgenţă la Spitalul Judeţean Mureş. Judecătorii au decis, astfel, să respingă propunerea de arestare preventivă emisă de procurori pe numele celor şapte oameni de afaceri. „Având în vedere că inculpaţii au o vârstă înaintată şi o stare de sănătate precară (Marinică Belei), pentru care un regim restrictiv de libertate ar putea avea consecinţe deosebit de grave pentru starea lor de sănătate, se respinge propunerea de arestare preventivă“, se arată în motivarea Tribunalului Mureş.

Din documentele prezentate de DIICOT până la acest moment, rezultă că societăţii noastre nu i se aduc învinuiri. Olga Folescu director executiv marketing BCR Asigurări de Viaţă


Interceptări: ”Mă ţine şi la Băsescu să mă duc”

 Angajaţii BCR AV, spun procurorii DIICOT Mureş, îşi alegeau, de regulă, clienţii din rândul companiilor mari, precum Titan Mar, deţinută de familia lui Adriean Videanu, Hidroelectrica, TransElectrica, Dedeman, Eta2U. În dosar, anchetatorii au ataşat şi mai multe interceptări telefonice, pentru a demonstra constituirea grupului infracţional organizat.

M. A., angajat al BCR AV, ia legătura cu un anume domn Florea, de la SC Competiţia Import Export SRL:
M.A.: Avem un serviciu care permite managerului, persoanei… câştigul dumneavoastră s-ar traduce în scutirea de la plata unor impozite şi taxe pe produsul acesta..
FLOREA: Îhî
M.A. Şi m-am gândit să vi-l prezint aşa cu titlu informativ, pentru că-i nou în piaţă şi unic, s-a lansat relativ de curând…e un tip de… o puşculiţă, să zic aşa, mai mult un depozit care oferă o dobândă peste ceea ce înseamnă depozite bancare. Pe creşterea respectivă nu se aplică impozitarea.

Discuţie dintre managerul Sevciuc Diana, de la BCR AV, şi M. A., subalternul ei:

Sevciuc Diana: Nu vreau să mai apară cuvântul beneficiu… De acum încolo, se va folosi termenul de indemnizaţie asigurare, iar când facem o plată să scriem plată indemnizaţie de asigurare!”Mă filmează, mă înregistrează şi d-alea...”

Discuţie dintre M.G.E., angajat al BCR AV, cu M. A., tot angajat al BCR AV, despre compania TitanMar, a lui Adriean Videanu:
M.G.E: Nici nu ştiu cum să zic, e politician mare!
M.A.: Ah, am înţeles. Şi pe Simeria sau pe Bucureşti?
M.G.E.: Pe Bucureşti, mă văd cu nevastă-sa (soţia lui Adrian Videanu – n.r.) şi cu directoarea economică, pe la 15. Sunt foarte, foarte interesaţi. Dar mă gândesc la alea, mă filmează, mă înregistrează, şi d-alea
M.A.: Stai un pic, stai un pic, stai un pic că fac nişte legături… da, îţi înţeleg îngrijorarea.
M.G.E.: Plus că e din opoziţie acum.
M.A.: Da, înţeleg. Ai acceptat deja întâlnirea?
M.G.E.: Da.
M.A.: Uhh, nu ştiu, păi te ţine?
M.G.E.: De ţinut mă ţine, nu-i problemă asta, dar nu ştiu cum să o dau. Mă ţine şi la Băsescu să mă duc.
M.A.: Păi dă-o ca produs de economisire, plan de economisire, şi încearcă să eviţi pac-pac-ul şi să nu intri prea mult pe contribuţii ca discuţie, ştii? Deci nu intra fiscal dacă poţi.
M.G.E.: Aha.

Nu vreau să mai apară cuvântul beneficiu… De acum încolo, se va folosi termenul de indemnizaţie asigurare, iar când facem o plată să scriem plată indemnizaţie de asigurare! Sevciuc Diana director general de vânzări al BCR AV  
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite