De la tradiţia ouălelor roşii la fiţe: ouă marmorate ori chiar ouă roşii vesele
0Banatul face, oarecum, abstracţie de la tradiţia generală pentru că bănăţencele nu vopsesc ouăle roşii în Joia Patimilor, ci în Sâmbăta Mare, chiar după punerea lui Iisus în mormânt
Tradiţia ouălelor roşii pentru bănăţeni este un pic diferită faţă de celelalte regiuni istorice. Tradiţia spune că după ce L-a văzut răstignit pe Iisus pe cruce Maica Domnului a fost atât de necăjită că a luat un coş plin cu ouă pentru a-l da soldaţilor ce-L păzeau pe Iisus, ca să nu Îl mai chinuie. Dar aceştia au refuzat coşul cu ouă, aşa că Maica Domnului l-a pus la picioarele crucii Mântuitorului. Acolo, din sângele scurs din rănile Mântuitorului, ouăle s-a înroşit. De atunci a rămas tradiţia ouălelor roşii. „La noi la Fârliug, aşa ne povesteau bătrânii, dar nu se vopseau decât ouă roşii, cu coji de ceapă. Nu se făceau şi alte culori, pentru că cele de la picioarele crucii lui Iisus au fost doar roşii, de la sângele Lui“ ne spune Ana Başu, o săteancă din comuna Fârliug.
Acum, însă, chiar şi la sat gospodinele s-au modernizat puţin şi, nu numai că au renunţat la cojile de ceapă, sau ciorapul cu frunză de pătrunjel, dar au abordat chiar diverse fiţe în materie. Cele mai moderne sunt ouăle vopsite în culori marmorate, un fel de ultimă fiţă, dar şi ouăle vesele, ouă colorate pe care se aplică abţibilde cu feţe vesele, sau multe alte găselniţe care să facă sărbătorile pascale mai haioase şi... inedite.
Citeşte şi:
- SĂNĂTATE - DIETĂ ŞI FITNESS · 17 Apr 2014, 20:22Cele mai importante reguli pentru masa de Paşte: ciorba de miel - periculoasă, drobul - prietenosOdată cu primăvara, alimentaţia noastră devine mai sănătoasă, fie şi doar pentru că încep să răsară multe legume care înfrumuseţează şi dau gust bun mesei de sărbătoare. Ceapa verde, spanacul, usturoiul verde, pătrunjelul, leuşteanul, salata sau carnea fragedă de miel pot da naştere unei mese extraordinare de Paşte.
- ŞTIRI BISTRIŢA · 17 Apr 2014, 19:38FOTO Ouăle sunt împodobite în comuna bistriţeană Leşu cu „dantela reginelor”Rodica Rauş, o fostă educatoare în vârstă de 64 de ani din comuna bistriţeană Leşu, se foloseşte de „dantela reginelor” pentru a împodobi ouăle de Paşte. Aceasta reuşeşte să transforme în doar o oră sau două un ou într-o adevărată operă de artă.
- NEWS - SOCIETATE · 16 Apr 2014, 19:04STUDIU Atenţie la vopselele de ouă: pot conţine chiar şi 10 E-uri!35% din vopselele pentru ouăle de Paşte care se găsesc în comerţ au 7 E-uri, iar 5% au chiar 10 E-uri, arată un studiu făcut de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Românii trebuie să fie însă atenţi şi la calitatea ouălor cumpărate.
- ŞTIRI CONSTANŢA · 16 Apr 2014, 12:52Regată pe Marea Neagră. România participă cu trei ambarcaţiuni: nava şcoală Mircea, Adornate şi ApolodorÎn perioada 30 aprilie – 27 mai, va avea loc SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, pe ruta Varna – Novorosiisk – Soci – Constanţa. Nouă state vor fi prezente la competiţie cu 19 ambarcaţiuni.