Ce ar fi trebuit să-i recomande echipele de salvare doctorului Zamfir. O soluţie tehnică românească cu rezultate 100%
0
Specialiştii în operaţiuni de salvare din Caraş-Severin şi Braşov susţin că o soluţie ideală pentru identificarea celor şapte victime ale accidentului din Apuseni s-ar fi putut folosi o aplicaţie telefonică gratuită concepută de salvamontiştii români
Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin, susţine că pentru identificarea victimelor, în misiunile la care intervine împreună cu echipa lui, folosesc o aplicaţie telefonică autohtonă care dă rezultate în toate cazurile. Este vorba despre aplicaţia numită „Salvamont“, făcută de către Serviciul Salvamont, şi lansată în 2012 pentru telefoanele cu sistem de operare Android, iar în 2013 pentru mobilele cu sistem IOS. „Aplicaţia a fost realizată de Salvamont în parteneriat cu o companie de telefonie mobilă, care a suportat costurile. Proiectul, însă, a fost coordonat de către Ciprian Cânda, salvamontist la Dispeceratul Unic din Braşov”, explică Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin.
Specialisul explică faptul că, după ce utilizatorul descarcă aplicaţia „Salvamont” pe mobil, aceasta îi oferă detalii despre starea a 30 de pârtii de schi noi şi 50 de trasee montane din Semenic, Retezat, Gutâi, Feleac şi munţii Gilăului.lor, stratul de zăpadă sau temperature. „Partea cea mai important a acestei aplicaţii şi care ar fi dat rezultate în cazul incidentului din Apuseni, dacă doctorului Radu Zamfir (n.r. victima care a ţinut legătura cu echipele de salvare) ar fi fost instruit, este butonul S.O.S. Odată ce utilizatorul se logează şi apasă acest buton, se transmit automat Dispeceratului Central al Salvamont coordonatele de la care s-a efectuat apelul de urgenţă, indiferent de zona din România unde se află victima”, susţine Ciprian Cânda, şeful de proiect pentru aplicaţia „Salvamont”.
„Mereu a dat rezultate”
Specialistul mai susţine că toate coordonatele se pot prelua prin două modalităţi. „Dacă telefonul are GPS, atunci aplicaţia transmite locaţia cu exactitate către salvatori. Dacă nu are GPS, atunci informaţiile privind zona unde este victima se transmit prin sistemul de date al operatorului de telefonie mobilă”, a mai spus Cânda. Valentin Balaban, şeful Salvamontului din Caraş-Severin, spune că le recomandă tuturor turiştilor care urcă pe munte să aibă această aplicaţie pe telefon, care se poate descărca gratuit. „Până acum, în doi ani, de când a fost lansată această aplicaţie, am avit 84 de solicitări, la nivel naţional, pentru a intervene la turişti aflaţi în pericol pe munte. Fie a fost vorba despre persoane care pierduseră traseul, fie accidentate, fie prinse de avalnşe. Mereu a dat rezultate, astfel încât misiunile s-au finalizat cu salvarea vieţilor”, a completat Ciprian Cândea. Până acum, aplicaţia, care poate fi folosită de către orice persoană, indiferent de reţeaua de telefonie pe care o foloseşte, a avut pe internet 472.123 de vizite din partea utilizatorilor interesaţi.
Ambulanţa 4x4 ar fi urcat Apusenii
Salvamontistul Valentin Balaban a mai explicat că instituţia pe care o coordonează a reuşit împreună cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, dar şi cu Primăria din Vârşeţ (Serbia) să obţină aproape 300.000 de euro, bani de la UE, printr-un program transfrontalier. Suma a fost investită numai în echipamente de salvare care, susţine Balaban, sunt esenţiale oricărui Salvamont. „Am văzut că la operaţiunea de salvare s-a intervenit cu maşinile unor voluntari. Noi avem, de trei ani, o ambulanţă de tip 4x4, luată printr-un proiect european, care ar trebui să fie în dotarea fiecărui serviciu Salvamont. Această ambulanţă specială poate merge pe teren accidentat, în zone montane, chiar şi pline cu zăpadă, sau în zone împădurite. Ar fi fost ideală în căutările din munţii Apuseni, de la începutul săptămânii”, a spus Valentin Balaban.
Le recomandăm tuturor să folosească aplicaţia „Salvamont” care, pe lângă că este gratuită, dă mereu rezultate şi îşi poate salva viaţa. Valentin Balaban Şef Serviciu Salvamont Caraş-Severin
Drone de supraveghere aeriană la Caransebeş
Recent, Primăria Caransebeş, printr-un program mai amplu făcut în parteneriat cu Ministerul de Interne din Serbia, a demarat licitaţia pentru achiziţionarea a trei drone de înaltă performanţă, pentru supraveghere aeriană. Acestea vor fi puse la dispoziţia Salvamontului din Caranşebeş şi a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. „Dronele, adică acele avioane de mici dimensiuni pilotate de la distanţă, prin legătură radio, ajung la sigur şi în timp redus la victime. În cazul Apuseni, dacă s-ar fi folosit drone, ar fi ajuns de la Caransebeş în Apuseni în maxim o oră şi jumătate”, a spus Ioan Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş.
Citeşte şi:
Radu Stroe a plecat. Ramona Mănescu tace Radu Stroe a demisionat din fruntea Ministerului de Interne, după trei zile de presiuni mediatice. Ramona Mănsescu, ministrul Transporturilor, ar trebui şi ea să demisioneze, pentru că instituţia pe care o conduce nu a gestionat situaţia unui accident aviatic, aşa cum legea o cere.
O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.
Filmul în minute şi ore al tragicului accident din Apuseni văzut de salvamontiştii clujeni Salvamontiştii clujeni au prezentat, miercuri, 22 ianuarie, într-o conferinţă de presă, modul în care au acţionat la operaţiunea de salvare a victimelor din accidnetul aviatic din Apuseni. Ei spun că au fost anunţaţi ultimii, adică pe la ora 16.46, şi că organizarea întregii operaţiuni a avut mari lipsuri.
Poveştile eroilor din Apuseni. Cum au reuşit oamenii simpli să doboare tot sistemul O armată de sute de oameni a luat muntele la picior, luni după-amiază, până după miezul nopţii, pentru a recupera victimele tragediei aviatice din pădurea de pe Vârful Pietreasa, aflat în judeţul Alba, la limita cu Clujul. Câţiva dintre ei au mobilizat voluntarii, au coordonat căutările şi i-au găsit pe morţi şi pe răniţi înaintea echipelor oficiale.
Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp, rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.
EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“ „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.
Profil de ministru. Cine sunt potenţialii succesori ai lui Radu Stroe Fostul ministru de Interne, Cristian David, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, şi deputatul Mihai Stănişoară sunt cele trei nume vehiculate pentru a ocupa fotoliul de ministru de Interne. Ce îi recomandă pe candidaţi pentru a ocupa fotoliul lăsat liber de Radu Stroe?