Zeci de oameni au protestat faţă de desfiinţarea unui liceu în Râmnicu Vâlcea
0Aproximativ 50 de persoane au mărşăluit vineri, 18 ianuarie, pe străzile municipiului Râmnicu Vâlcea în semn de protest faţă de intenţia de desfiinţare a Liceului Tehnologic Henri Coandă, fost Mecanic 2.
Deşi s-au înarmat cu portavoci, vuvuzele şi pancarte, vâlcenii care au protestat astăzi împotriva închiderii unui liceu din Râmnicu Vâlcea nu au fost băgaţi în seamă de autorităţi. Acestea au decis comasarea a două unităţi şcolare din municipiu, sub pretextul slabei performanţe şi a numărului mic de elevi.
De cealaltă parte, cadrele didactice aduc ca argument în favoarea lor baza materială bogată a şcolii, susţinând că pregătirea practică nu se poate face în altă parte, având în vedere că ea a fost formată în peste 50 de ani de existenţă. Nu a fost omisă nici oferta educaţională: „Ne-am menţinut calificările profesionale, în comparaţie cu alte licee. Pe lângă transporturi avem şi mecanică auto, mecatronică, tehnician în telecomuncaţii şi automatizări şi am fost autorizaţi şi pentru profilul textil”, la mare căutare în acest moment în Vâlcea, existând ofertă în domeniu: Faurecia, Minet etc.
Părinţi şi profesori la unison consideră că decizia de comasare nu are la bază o analiză corectă. La întrebarea autorităţilor: „De ce să plătească admininistraţia locală pentru licee care nu au elevi?”, răspunsul vine acum din partea părinţilor: „Educaţia este o investiţie, nu o cheltuială”.
Pe pancarte oamenii au mai scris: „Acolo unde educaţia a fost neglijată, statul a primit o lovitură funestă”; „Copilul meu nu e pionul tău”; sau „Şcoala pregăteşte tineretul pentru zbor, nu pentru praznic”.
Nici profesori nici părinţi nu cred în vorbele primarului Mircia Gutău, potrivit căruia: „Nu înseamnă că profesorii sau copiii pleacă acasă, vor merge la alte licee.”
Protestatarii au mărşăluit pe străzile Vâlcii, plecând din curtea instituţiei şi poposind la poarta Inspectoratului Judeţean Şcolar, dar şi la Primărie. Nimeni nu i-a băgat în seamă, cu excepţia jandarmilor şi a poliţiştilor care i-au însoţit pe tot parcursul.
Sindicaliştii din învăţământ au atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local şi vor să atace şi Hotărârea Consiliului de Administratie al Inspectoratului Şcolar de avizare a decizie de divizare totală a celor două unităţi şcolare.
Oamenii speră ca Ministerul Educaţiei Naţionale, unde se va decide sorta celor două şcoli, să decidă în favoarea elevilor.