VIDEO Locul unic de pe Pământ, cu peisaje care par de pe altă planetă. Unde se află „Paradisul“ şi frumuseţile sale extraterestre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peisajele din îndepărtata Insulă Socotra par desprinse dintr-un film SF. De-a lungul a milioane de ani, insula izolată din Marea Arabiei a cultivat o biodiversitate unică, spre deosebire de orice alt loc de pe pământ. Arborii răsuciţi „Sângele dragonului” sau arborii sticlă sub formă de bulb au făcut din Socotra un loc de legendă, temut de marinari de-a lungul istoriei şi, considerat de unii, drept locul iniţial al Grădinii Edenului.

GALERIE FOTO

Numele Socotra derivă dintr-o denumire sanscrită care s-ar putea traduce drept „Insula Beatitudinii” sau „Insula extazului”, a fericirii supreme, pe scurt „Paradisul”, fiind cunoscută drept „cel mai extrapământean”, mai neobişnuit ori bizar loc de pe planeta noastră.

Arhipelagul, fiind vorba despre mai multe insule, din care doar una locuită, este situat în Oceanul Indian, între Somalia şi Yemen, două ţări sfâşiate de război, şi este plin de peisaje de o minunăţie ireală, ilogică. De fapt, o treime din speciile de plante găsite în Socotra nu se regăsesc nicăieri pe planetă, fapt ce i-a determinat pe unii să creadă că sunt de origine extraterestră. De aici şi denumirea exagerată dată acestui loc - „cel mai extraterestru loc de pe pământ”.

Deşi clima este dură, caldă şi uscată, insula este plină de extrem de multă viaţă. Peisajul pare scos dintr-una din picturile lui Salvador Dali, cu forme suprarealiste, culori extraordinar de frumoase şi luminoase pe care niciodată nu le-a văzut nimeni, înainte de natură. Este ca şi cum universul ar fi pus plantele acolo ca să se joace cu imaginaţia noastră.

Insula face parte din patrimoniul mondial UNESCO pentru „valoarea sa universală excepţională“ datorată biodiversităţii incredibile: 37% din 825 de specii de plante de pe Socotra, 90% dintre reptile şi 95% din speciile de melci de pământ, sunt endemice, adică nu se găsesc în altă parte a lumii.

Imaginile acestei frumoase insule vorbesc mai mult decât se poate spune prin cuvinte. Am ataşat cel mai recent clip de pe YouTube cu acest loc unic pe glob. 

   

Chiar şi numele plantelor şi copacilor unici din Socotra au un sens mitologic suprarealist: cum ar fi arborele „Sângele Dragonului”, aflat doar pe platourile insulei. Planta a fost botezată astfel de către comercianţii care credeau că seva / răşina ei purpurie este în realitate sânge de dragon cu proprietăţi medicinale, fiind şi un puternic agent de colorare. O altă plantă uimitoare este Smochinul socotran, care nu are nevoie de sol, ca să crească.

Potrivit unei legende, copacul „Sângele dragonului” ar fi crescut pe locul unde un dragon s-a luptat cu un elefant, sau, iniţial, chiar pe locul unde doi fraţi, Darsa şi Samha, au luptat până la moarte. În arabă, el este cunoscut sub numele de „dam al akhawain” - „sângele celor doi fraţi”. Este o altă versiune a luptei dintre Cain şi Abel. „Când prima crimă a fost comisă în istorie şi sângele curgea, arborele din sângele fraţilor a crescut.” Arborele „Sângele dragonului” este un copac ciudat, în formă de umbrelă. În Evul Mediu, această răşină a fost folosită de luthieri în producerea de viori.

Ştiinţă şi mit, dovezi şi poveşti despre locul considerat „Grădina Edenului”

Un grup de speologi belgieni a venit în Socotra în 2001 într-o expediţie numită Proiectul „Socotra carstică”. În timpul vizitei, au făcut o descoperire incredibilă într-una dintre peşterile insulei. Adânc, în interiorul peşterii, au găsit un număr mare de inscripţii desenate şi obiecte arheologice lăsate de marinarii care au vizitat insula între secolele I şi al VI-lea d.Hr..

Cele mai multe dintre texte erau scrise în sistemul de scriere indian Brāhmī – unul dintre cele mai vechi sisteme folosite în Asia de Sud şi Asia Centrală datând din primul mileniu î.e.n.. Există şi inscripţii în limbile: sud-arabă, etiopiană, greacească  etc. Odată cu această descoperire, s-a găsit şi una dintre principalele surse pentru analiză a reţelelor comerciale din Oceanul Indian în primele secole ale erei noastre.

Câteva texte vechi menţionează că Socotra ar fi locaţia iniţială a Grădinii Edenului. Locul a fermecat aventurieri de la Alexandru cel Mare la Marco Polo, ori legendarul Sinbad, cu arborii „Sângele dragonului”, „Trandafirul deşertului” sau arborii de sticlă, specii rare de arbori de tămâie, trandafiri, aloe şi trandafiri roz, toate minunăţiile înconjurate de „dinţii rupţi” ai Munţilor Hajhir pe deasupra şi de apele pline de corali strălucitori.

Aşa numitul arbore „Trandafirul deşertului” - Adenium obesium - este întâlnit numai în acest loc de pe pământ sub câteva forme fascinante care încearcă să pătrundă în solul stâncos. În aprilie, produce frumoase flori roz gigantice. Trunchiul său este un rezervor de apă preţios pentru această zonă, cu un climat aproape deşertic.

„Yemenul este sursa şi leagănul omenirii”, susţin mari cercetători

Deşi nu se cunoaşte tocmai când oamenii s-au stabilit pe Socotra, rămăşiţele arheologice de pe insulă „datează din epoca de piatră”, susţine Vitaly Naumkin, şeful unei expediţii arheologice ruse la Socotra. Într-un interviu acordat ziarului Al-Siyasah, în decembrie 2008, el a remarcat că rămăşiţele aveau aproximativ un milion de ani. „Acestea indică începutul existenţei unui om primitiv”, a mai spus el.

Un studiu realizat în 2007, de o echipă de cercetători de la Universitatea din Florida şi de la Universitatea din Cambridge, a concluzionat că „Yemenul este sursa şi leagănul omenirii”. Studiul s-a bazat pe o colecţie de mostre din 550 de locuri, din diferite părţi ale Yemen-ului, inclusiv Insula Socotra.

Aceste probe au fost analizate pentru a descoperi gena de la începutul istoriei umane. Vice-decanul Facultăţii de Medicină de la Universitatea din Sanaa, Dr. Ali Al-Miri, a analizat rezultatele studiului ştiinţific, spunând că „genele yemenite sunt cele mai vechi, ceea ce înseamnă că ele sunt originea umanităţii. Genetica populaţiei insulei Socotra reprezintă genele autentice din Yemen.”

Insula pe care se locuieşte din timpuri preistorice

Cei peste 50 000 de locuitori care trăiesc în Socotra, pe insula principală a arhipelagului, sunt aproape complet izolaţi de lumea exterioară. Se trăieşte aici de mii de ani, în armonie perfectă cu natura. Majoritatea locuitorilor sunt indigeni ai poporului Soqotri al tribulului Al-Mahan, dar există şi unii negrii africani despre care se crede că sunt descendenţi ai sclavilor fugari. Economia populaţiei din Socotra se bazează în principal pe cultivarea curmalelor şi pescuit.

Din cauza reglementărilor stricte şi a turbulenţelor politice din Yemen, Socotra nu este prea des vizitată de turişti, motiv pentru care frumuseţea ei rămâne neatinsă şi nevăzută de mulţi, ceea ce probabil adânceşte caracterul său misterios. 

Articole de referinţă: Words in The BucketIndependent Inside Arabia, YouTube.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite