FOTO Cele mai izolate locuri aflate la capătul Pământului: de la cea mai înaltă aşezare de pe glob la traiul la -58 de grade
0Sunt extrem de retrase şi din acest motiv spectaculoase. Atrag ca un magnet turiştii aflaţi în căutare de locuri speciale, unice, ieşite din comun. Vorbim despre unele dintre cele mai izolate locuri de pe pământ locuite în permanenţă de oameni.
Există nenumărate locuri izolate pe pământ locuite de oameni, unele descoperite şi promovate turistic. Sunt locuri unde trăiesc zeci sau sute de oameni, în zone îndepărtate din Alaska, Siberia, deşerturi sau Tibet. În unele se poate ajunge doar cu elicopterul sau pe apă, ori cu mijloace de transport în comun, iar drumul durează ore în şir. Traseul în sine până la astfel de aşezări este o aventură, deseori fiind extrem de dificil, iar la unele dintre destinaţii se poate ajunge doar de câteva ori pe an.
În unele dintre locuri aleg să trăiască o perioadă de timp şi rezidenţi, turişti aflaţi în căutare de locuri unice pe glob. O fac chiar dacă în cele mai multe dintre aceste astfel de locuri civilizaţia, traiul modern, facilităţile sunt mai degrabă o necunoscută, o enigmă sau chiar un lucru respins în cunoştinţă de cauză.
Sunt locuri, de pe tot globul, în care vremea este extremă sau unde rareori oamenii au parte de ceruri însorite.
Site-ul care ne-a fost sursă de inspiraţie, „Relocation Target” este dedicat oamenilor cărora le place să exploreze, iubesc provocarea şi îndrăznesc să „îşi ia lumea în cap” şi să se mute în alte părţi ale globului. Într-un material dedicat celor mai izolate locuri de pe pământ sunt luate în vizor 11 destinaţii. Noi însă ne vom opri atenţia doar asupra unora dintre ele.
„Oamenii apelor verzi - albastre” din Grand Canyon, la care poşta ajunge cu ajutorul catârilor
Deşi Grand Canyon este unul dintre cele mai vizitate locuri din Statele Unite, în apropiere există un loc extrem de spectaculos şi mai puţin vizitat, nu pentru că nu ar exista cerere, ci pentru că spaţiul în taberele puse la dispoziţia turiştilor este limitat.
Este vorba despre satul Supai, centrul tribal al Tribului indian Havasupai, situat în ramura sud-vestică a canionului. Deşi turiştii sunt bineveniţi în rezervaţia protejată, ca să poată să ajungă la spectaculoasa destinaţie au nevoie de un elicopter, sau cei mai îndrăzneţi ori rezistenţi trebuie să parcurgă aproape 13 km pe jos sau călare.
Havasupai înseamnă „Oamenii apelor verzi - albastre", denumire care face referire la cele patru cascade frumoase care se găsesc de-a lungul pârâului Havasu. Cascadele servesc drept sursă de apă pentru comunitate de puţin peste 200 de suflete, care îşi primesc corespondenţa prin intermediul catârilor.
Cel mai rece loc de pe glob locuit de oameni: viaţa la - 58 de grade şi 21 de ore întuneric
Trecem de la locaţia destul de cunoscută în America, la alta din Rusia, probabil pe primul loc într-un top al aşezărilor extreme. Este vorba despre Oymyakon,considerat cel mai rece loc locuit continuu de pe planetă, cu temperaturi medii în jur de -58 grade.
Pentru a ajunge la această destinaţie trebuie să zburaţi de la Moscova la Takutsk sau Magadan, pe o distanţă de peste 900 de kilometri.
În zonă nu există apă curentă, fiindcă totul este îngheţat, până şi mersul la toaletă sau alte dependinţe din afară este unul fulgerător.
Este imposibil să existe culturi în acest climat, astfel încât mesele tipice includ peşte congelat, carne de ren şi cuburi de gheaţă din sânge de cal cu macaroane.
În jur de 500 de oameni locuiesc în această aşezare îngheţată în care 21 de ore pe zi sunt în întuneric.
Baia Cleopatrei, din oaza Siwa din Egipt
Despre celebrele băi ale Cleopatrei auzi în multe zone turistice, chiar şi Turcia se laudă cu una la Pamukkale. În Oaza Siwa din Egipt este o altă locaţie turistică celebră pentru că deţine o astfel de atracţie. Cu toate acestea nu este atât de vânată de turişti, din cauza călătoriei de cinci ore, după unii, după alţii 12 ore, cu autobuzul de la Cairo pe care eşti obligat să o faci, ca să ajungi la izolata zonă din mijlocul deşertului, unde locuitorii au conservat însă extrem de bine limbile Siwi şi cultura Amazigh.
Cu toate acestea, călătoria cu autobuzul merită, la fel ca şi preţul pentru a înota în Baia Cleopatrei, un izvor de minerale luxos, precum şi o mostră delicioasă din măsline cultivate local. Există şi o eco-lojă construită din noroi şi sare disponibilă vizitatorilor.
Locul unde există specii de plante ce par de pe o altă planetă
Neobişnuit la Insula Socotra este că deşi are 40.000 de locuitori, şi-a construit primul drum abia în 2011. Dar şi mai deosebit este faptul că aici trăiesc 800 de specii de plante dintre cele mai rare de pe glob. . Unele dintre ele au forme atât de ciudate încât par că provin de pe altă planetă. De fapt, aspectul neobişnuit al acestor plante, din care o treime nu pot fi găsite nicăieri în altă parte de pe Pământ, este dovada capacităţii vieţii de a se adapta la mediul înconjurător.
Insula este situată la aproximativ 650 kilometri de capitala Yemenului şi se bucură de climă tropicală a deşertului. Se poate ajunge acolo, cu avioonul din Sanaa.
Aşezarea aflată la cea mai mare înălţime pe glob, extrem de bogată, dar cu locuitori săraci
Contrar aşteptărilor, aceasta nu este în Tibet, ci în Munţii Anzi, din Peru. Oraşul La Rinconada este tipul de loc cu care veţi dori să vă lăudaţi că l-aţi vizitat, dar în care nu veţi dori să staţi prea mult timp.
Situată la peste 5000 de metri altitudine, este considerată cea mai înaltă aşezare umană din lume. Deseori, vizitatorii au probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, greaţă şi dificultăţi de respiraţie.
Aproximativ 50.000 de persoane locuiesc acolo, din cauza unei exploataţii de aur, descoperită la începutul anilor 2000, dar majoritatea trăiesc sub pragul sărăciei într-o comunitate fără facilităţi, infrastructură sau instalaţii sanitare. Nici măcar drumuri reale nu are aşezarea.
„Acoperişul lumii”, unde intrarea te poate costa mii de dolari
Deşi nu la fel de mare ca La Rinconada, Chantangul din Tibet se află la o altitudine cuprinsă între 1200 şi 2700 de metri. Denumit în mod obişnuit „Acoperişul lumii”, acest platou de 1600 km este locuit numai de către oameni nomazi numiţi Changpa, precum şi de o varietate de animale sălbatice, precum leopardul de zăpadă şi iacul.
Pentru a ajunge în climatul rece şi arid al Chantangului, se poate lua avionul până la aeroportul Leh, iar apoi trenul din gara Udhampur sau un vehicul din Manali sau Srinagar. De asemenea, însă, veţi avea nevoie şi de un permis de intrare, iar toate acestea vă vor scoate din buzunare câteva mii de dolari.
Viaţa izolată are cu siguranţă farmecele sale, mai ales pentru cei capabili să renunţe la confort, facilităţi şi smartphone-uri pentru o vacanţă educativă, care merită toată osteneala.